Karen Holford: Otsin iga päev, kuidas Jumal mulle oma armastust näitab

Avaldatud 12.6.2022, autor Aiki Pärna, allikas Meie Aeg

Aprilli esimesel nädalavahetusel käis Eestis Trans-Euroopa divisjoni pere-, laste- ja naistetöö juht Karen Holford, kes koolitas siinseid lasteõpetajaid looma ja avastama uusi loomingulisi viise laste vaimulikkuse edendamiseks. Kareniga vestles meie adventistide Eesti liidu lastetöö juht Aiki Pärna.

Räägi veidi endast ja oma perekonnast.

Ma kasvasin üles adventperekonnas, see on mulle olnud väga suureks õnnistuseks. Vanemad aitasid mul õppida kogema Jumala puhast armastust ja see on olnud mulle üks oluline tugisammas.

Ma olen õppinud terapeudiks ja töötanud rehabilitatsioonikeskuses, mis on mõeldud ajukahjustuse ja mäluprobleemidega inimeste abistamiseks. Kohtusin oma abikaasa pastor Bernie Holfordiga ja nädal pärast pulmi kolisime USAsse Andrewsi ülikoolilinnakusse, kus mina õppisin haridus- ja arengupsühholoogiat, Bernie lõpetas oma magistriõpinguid. 

Üsna pea avastasime, et meie ühine kirg on pereteraapia ja pärast kolme lapse saamist töötasime pea kümme aastat Lõuna-Inglismaa koguduste liidus pere- ja lastetöö peal. Samal ajal õppisime me mõlemad pereteraapiat. Mõne aja pärast kutsuti Bernie Šotimaa misjonipõllu juhiks. See oli mulle mõnda aega keeruline, sest ma ei saanud enam teha tööd, mida väga armastasin. Ma leidsin end ühtäkki töötuna Šoti maapiirkonnas, kus ainsad töö­kohad paistsid olevat seotud kalastuse ja viskitööstusega!

Mulle on alati meeldinud kirjutada – alates ajast, mil suutsin pliiatsit käes hoida ja sõnu formuleerida. Mulle meeldib kirjutada teiste inspireerimiseks ja ma olen adventväljaannetesse kirjutanud sadu artikleid, mis on enamasti suhete teemal. Ma olen kirjutanud umbes 17 raamatut nii lastele kui ka täiskasvanutele. Paljude nende raamatute fookuses on perekonna vaimsus. 

Tänavu detsembris tähistame Bernie’ga oma abielu 38. aastapäeva. Meil on kolm täiskasvanud last, kellest kaks on abielus, ja kolm väikest lapselast. 

Kelleks sa lapsena soovisid saada?

Soovisin saada kirjanikuks. Kirjutasin umbes 6–7-aastaselt kohaliku lehe lastelehele. Kirjutasin, mis kirikus toimub, ja nad avaldasid selle. Mõtlesin siis, kui nad selle avaldasid, et ma tahan kirjanikuks saada. Nüüd on mul selleks võimalus avanenud ja see on mulle palju rõõmu valmistanud. 

Kuidas oled jõudnud praegusele ametikohale?

Ma alustasin divisjonis pere­juhina, aga kui eelmisel suvel Trans-Euroopa divisjonis (TED) tööd ümber korraldati, paluti mul võtta ka naiste- ja lastetöö. Mõtlesin, et äkki on seda palju, aga kuna me soovisime keskenduda jüngerlusele, siis praegu on need valdkonnad koos. See ei pruugi alatiseks nii jääda, aga praegu on huvitav nende ideedega töötada. 

Enne seda tegin peretöö juhina asju ka laste jaoks, kuna need valdkonnad on tegelikult lahutamatud. Tegin Šotimaal erinevaid projekte, kuna minu abikaasa töötas seal ja mina hakkasin seal tegema pereteraapiat. Ühel päeval mõtlesin, mis minu elus toimub, võtsin pausi, mõtlesin oma elule, palvetasin. Soovisin mõtteid koguda. Mõtlesin, mis mulle kõige rohkem meeldib. Jõudsin mõtteni, et mulle meeldib enim inimesi koolitada. Paar nädalat hiljem helistas mulle TEDi juht Raafat Kamal ja kutsus divisjoni pereteenistuse juhiks. 

Ma isegi ei teadnud, mida see töö endast kujutab. Ta ütles, et sinu töö on koolitada inimesi ja töötada välja erinevaid materjale. Mõtlesin, et jaa, kas Jumal püüab mulle siin midagi öelda. Palvetasime koos abikaasaga, kes oli siis Šoti misjonipõllu juht. Tema pidi siis oma ametist loobuma ja temast sai kohaliku koguduse pastor, et mina saaksin oma tööd teha. Ta toetab minu tööd väga, ta on alati mulle toeks ja julgustuseks. Nüüd ma naudin oma tööd väga. Bernie on ka oma tööga väga rahul.

Missugune on sinu tavaline tööpäev? Kas sul üldse on tavalisi tööpäevi?

Ma lähen tööle, mingi projekti kallale. Ma mõtlen tööle minnes nii, aga siis tavaliselt minu tegevus katkestatakse telefonikõne või e-kirjaga. Minu tähelepanu nõuavad erinevad asjad ja ma arvan, et Jumal leiab mulle alati võimaluse, kuidas ma saan poolelioleva projekti juurde tagasi tulla, et see valmis saaks. Minu töö on olla avatud nendele sekkumistele, kus inimesed vajavad toetust, uusi ideid. Minu päevas on palju tunde sekkumisi, aga see on huvitav ja mul ei ole kunagi igav. 

Nüüd mõtleme sellele, kuidas tegeleda sõja tõttu koduta jäänud inimestega. Me aitame hingamispäevakooliõpetajaid Ukrainast tulnud lastega, keerulised olukorrad tekitavad alati loovust. Töötan koos imeliste inimestega, kes on väga andekad ja hoolivad. See on suur rõõm. 

Mõnd asja sa juba kirjeldasid, aga mis sulle enda töö juures eriliselt rõõmu pakub?

On erinevaid asju. Aga suurt rõõmu teeb mulle see, et saan rääkida väga erinevate inimestega. Mulle meeldib, kui minu juurde tuleb inimesi, kes küsivad, kas nad saaksid minuga rääkida. Ilmselt sellepärast oma töös terapeudina meeldis mulle see, et sain inimest aktiivselt aidata. Selles on tunne, et inimeste abistamine teeb mulle palju rõõmu.

Mis on praegu projektid, millega tööd teed ja mis põnevust tekitavad?

Lõpetasime projekti Flourish (eesti k õitsemine, toim) – kümme viisi, kuidas oma peres ja lastega positiivseid emotsioone saada. Meil on kena plakat, mida lapsed saavad täita iga kord, kui nad teevad midagi, mis aitab neil õitseda. On küsimused täiskasvanutele, mis aitavad neil kogeda uusi asju. Praegu olen põnevil selles osas, kuidas saame aidata Ukraina sõjas ilma koduta jäänud inimesi. Mõtlen sellele, kuidas koguda ideid nende abistamiseks, kuidas aidata ka nende emotsionaalsete vajaduste täitmisel. Meil on praegu ADRAga koostööprojekt, mille käigus soovime täita nende inimeste sotsiaalseid vajadusi. 

Et oma ametioskusi hoida, pean nädalas teatud arvu tunde erialast tööd tegema, seega töötan superviisorina adventterapeutidele, kes töötavad inimestega. Seega ma ei tööta ise inimestega, aga teen koostööd nendega, kes töötavad. 

Mul ei ole kunagi igav. Kõik minu tegevused on huvitavad ja ma tunnen, et need on olulised. See on hea.

Räägi mõnest erilisest kogemusest, mis sul on viimasel ajal Jumalaga olnud.

Sel aastal on minu eesmärk olnud kogeda aina enam Jumala armastust. Et minu süda õpiks veel rohkem tundma, kui imeliselt Jumal meid armastab. Otsin iga päev viise, kuidas Ta mulle oma armastust näitab. Iga hea and tuleb Temalt, kõik hea, mis juhtub, kõik hea ja imeline on Jumala and, kuna Tema armastab mind väga palju. Ma otsin viise, kuidas teisi inimesi aidata, et anda neile teada, et Jumal armastab ka neid. See on igapäevane ja imeline kogemus. Ma räägin muudkui Jumala armastusest, et olla teadlik, et Ta on minuga igal minutil ja valmis mind abistama. Ma pean lihtsalt peatuma ja ütlema, et ma vajan abi. Kui ma töötan oma projektide kallal või teiste terapeutide superviisorina, siis võin peatuda ja paluda Jumalalt abi. Ta aitab mind alati. Kui ma kirjutan, siis teen pausi ja mõtlen, mida siia kirjutada, ja vastus tuleb mulle. Tunne, et Jumal on mulle alati ligi, on väga hinnaline. 

Minu abikaasa on minu töös väga oluline tugi, ta on aidanud minu enesekindluse arenemisel, ta on mind hellalt nüginud edasi selle suunas, kes ma täna olen. 

Siin olla oli suur õnnistus, ootasin seda väga ja siin olla on olnud väga armas. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat