Jõhvi ehitatakse Ida-Virumaa esimene adventkirik

Avaldatud 8.5.2009, autor Meie Aeg

Jõhvi kesklinna ostetud krundile on plaanis ehitada multifunktsionaalne kirikuhoone, milles saab olema umbes 200-le inimesele kirikusaal, kristlik keeltekool ja supiköök.

Käesoleva aasta 10. veebruaril ostetud krundil on tänaseks maha lammutatud kasutamiskõlbmatu hoone, koristatud territooriumi, kaevatud esialgne vundamendi auk, püsti pandud soojak, WC ja kuur, jutustab Ida-Virumaa adventkoguduste vanempastor Viktor Nõmmik.

Ida-Virumaal asuvad adventkogudused on keskmisest suurema kogudusekasvuga terves Adventistide Koguduste Eesti Liidus (AKEL), kuid oma kirikuhoonet ei ole seal piirkonnas ühelgi kogudusel. Koos käiakse erinevatel rendipindadel. Jõhvi koguduse koosolekutel käib Viktori sõnul inimesi umbes 100 ringis.

Lähtuvalt vajadusest hakati tegema plaane oma kirikuhoone ehitamiseks, mille tarbeks müüdi just enne suurema majanduslanguse algamist maha kogudusele kuulunud maja Marja tänaval ning paari sponsori toe lisandumisega osteti linna keskel asuv krunt.

Plaani kohaselt on tegemist mitmefunktsionaalse hoonega, mille peamine osa on 150 kohaline kirikusaal (pluss 50 kohta rõdul). Hoonesse plaanitakse lisaks ka noortekohvikut, supiköögi rolli täitvad ning materiaalse abi jagamise ruumid, raamatupoe nurk, kristlik keeltekool ja mõned külalisetoad võimalikele teelistele, selgitas Viktor.

Kiriku ehitamisega seotud tööde ja protsessi koordineerimiseks on AKEL-i juures kokku kutsutud ehituskomitee, kuhu kuuluvad Liidu president Tõnu Jugar, peasekretär David Nõmmik, laekur Maia Hõlpus, Juss Maurer, Arved Lint, Kalle Kangur, Villi Nõmmik ja töid juhtima volitatud isikuna Viktor Nõmmik ise. „Oleme regulaarses kontaktis telefoni ja maili teel ning 13. aprillil toimus meil ka esimene pikem töökoosolek,” rääkis Viktor ehituskomitee tööst.

Käesoleval nädalal käis tugev töö detailplaneeringu muutmise ja eelprojekti valmistamise kallal. „Ehitusloa saame siis, kui detailplaneering on kinnitatud. See võib võtta paar kuud aega. Linn on igatahes väga sõbralik ja toetav olnud,” ütles Viktor. „Meie unistuses on jõuda järgmisteks jõuludeks katuse alla.”

Ehitustööde juhi kogemusi omav pastor Viktor kiidab koguduse liikmeid, kes on juba senimaani kirikukrundil palju tööd ära teinud. Abilisi loodab ta leida ka kaugemalt. „Mul on selline unistus, et korraldada adventtöö laagreid, kutsuda siia noori, kes tuleksid appi ehitama. Võib-olla proovime isegi võtta ühendust Maranathaga, kes käivad ju erinevates maailma nurkades kirikuid ehitamas.” Lisaks rohketele vabatahtlikele on kindlasti plaanis mõned inimesed siiski ka täiskohaga lepingu alusel tööle võtta.

Järgmises etapis on lisaks paberite ettevalmistamisele veel ka materjalide hankimine ja toetajate otsimine. AKEL on esitanud Balti Uniooni kaudu ka Trans-Euroopa Divisjonile rahataotluse, millele vastust praegu oodatakse.

Kuid abi oodatakse igalt inimeselt, kel on midagi pakkuda. „Kui keegi saab aidata – tulla kohale tööde tegemisel appi või on pakkuda üle jäänud ehitusmaterjale või teha rahaline annetus – võtke meiega ühendust,” kutsub Viktor. Viktorile võib otse helistada numbril 5276740.

Rahalised annetused võib teha Adventistide Koguduste Eesti Liidu alljärgnevatele kontodele (märkides selgituseks - Jõhvi kirikule):

SEB Pangas 10220083847018

Nordea Pangas 17001830589

VAATA KA VIDEOT

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat