Ukraina adventkoolid toimivad praegu varjupaikadena

Avaldatud 3.3.2022, allikas Adventist Review

Seitsmenda päeva adventistide haridusasutused on praegu, pärast 24. veebruaril alanud Venemaa sissetungi kasutusel varjupaikadena.

Ukraina uniooni haridusjuht Kostiantin S. Kampen kirjeldas oma sõnumis praegust olukorda. Kampen kirjutas, et paljud ukrainlased ärkasid 24. veebruari hommikul raketirünnakute peale. Mõne tunni kestel alates rünnakute algusest muutus üks adventkoguduse koolidest koduta jäänud ukrainlaste varjupaigaks.

Sel päeval pidas vaid üks adventkoguduse 24 koolist tavapäraseid tunde. Teistes öeldi õpilastele, et kooli ei toimu, kuna piirkondades, kus asub vähemalt viis adventkooli, oli tulistamisi.

Kooliõpetajad nägid palju vaeva, et jõuda sõnumite ja juhistega oma õpilasteni. „Vaatamata Ukraina haridusministeeriumist antud juhistele, et praegu on kahenädalane koolivaheaeg, peab osa õpetajaid videotunde,“ kirjutas Kampen. Ta selgitas: „Veebis õppimine aitab lapsi, vähemalt teatud määral, see aitab nende päevi täita millegi muuga peale sõjauudiste.“

Samal ajal kui õppetöös on paus, ei ole koolimajad tühjaks jäänud, need töötavad nüüd varjupaikadena. „Inimesi aina tuli,“ kirjutas Kampen. „Neis linnades, kus võitlus käib, kasutatakse meie maju varjenditena. Eemal asuvates linnades elavad praegu teistest linnadest pärit inimesed, kes on jäänud peavarjuta.“

Euro-Aasia divisjoni haridustöö juht Ivan Rjapolov kinnitas praegust kriisi kommenteerides: „Jumal on meie varjupaik. Ta ei jäta meid ja juhib meid ka siit edasi. Tema hoiab meid.“

Trans-Euroopa divisjoni (TED) andmeil teevad Ukraina naaberriikide adventkogudused väga palju tööd, et abistada tuhandeid ukrainlasi, kes iga päev üle nende idapiiri tulevad.

Poola uniooni koguduseliikmed avavad ukrainlaste majutamiseks oma kodud ja kirikud. „Ma olen pöördunud kõigi meie koguduste poole,“ ütles Poola uniooni esimees Ryszard Jankowski. „Me palume inimestel avada oma südame, kodu ja rahakoti meie Ukraina sõprade heaks.“

Poola unioon on loonud erikomisjoni, kes selle kriisi ajal inimeste majutamisega tegeleb. „Meil on veel palju probleeme vaja lahendada, kuid Jumala armus saame neist üle,“ ütles Jankowski.

ADRA Ungari haru on samuti valmis põgenikke vastu võtma. „Kohalikud kirikud on lahti, meil on 50 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist laagrikoht, kuhu mahub vähemalt 50 inimest. Seal on sees küte, köök ja duširuumid,“ öeldi Ungarist.

ADRA Euroopa hakkas annetusi koguma 25. veebruaril, vähem kui 24 tundi pärast sissetungi algust. Lisaks põgenike abistamisele on ADRA eesmärk töötada Ukrainas kohapeal. „Praegu on juba teel inimesi, kes saavad selles töös abiks olla,“ teatas ADRA Euroopa.

Eestimaalased saavad ADRA tööd toetada aadressil toeta.advent.ee

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat