Kas suhe teeb sind depressiivseks?

Avaldatud 14.2.2022, autor Allan Randlepp, allikas Terve Elu Keskus

Halb suhe võib olla depressiooni peamiseks põhjustajaks. Kuid kui sa oled mustas masenduses, võib olla raske eristada, kas selles on süüdi sinu suhe. Kui me alustame oma lähisuhet, võib meil olla igasuguseid unistusi ja ettekujutusi, kuidas see kõik olema hakkab ja kuidas me ennast selles tunneme.

Võime ette kujutada, kuidas see teeb meid õnnelikuks ja pakub turvatunnet. Võime ette kujutada, et sellest saab meie elu keskne koht kõige muu kõrval. Väga vähesed meist kujutavad ette, et algav suhe võib saada ühel päeval kurbuse või depressiooni allikaks. Selline tunne võib olla väga üksindust tekitav ja ärevaks tegev kogemus. Sel hetkel võib sulle tunduda, et see, mida suhe pakub, on pigem ootustele vastupidine: selle asemel et pakkuda tuge, on hoopis koormaks.

Mis on siis märgid lähisuhtes, mis viitavad tõenäosusele, et just suhe võib sinu depressiivsuses süüdi olla?

Depressioon on väga tõsine haigus ja depressiooni sümptomite korral tasub kindlasti professionaalset abi otsida. Ka Terve Elu Keskus pakub nii individuaalset kui ka paariteraapiat. Nii et kui tunned ennast suhtes õnnetult, tuleks psühholoogi poole pöörduda.

Psühholoogi vastuvõtt on tasuline ja järjekorrad võivad olla mitu kuud pikad. Mida siis ikkagi ise saab teha? Esimese asjana tuleks hinnata, kas on põhjust kahtlustada depressiooni. Selleks on mitmeid võimalusi. Üks võimalik enesehindamise küsimustik on peaasi.ee lehel.

Kui oled oma õnnelikkuse taset hinnanud ja leidnud piisavalt põhjust muretsemiseks, tasub üle vaadata ka oma lähisuhe.

  1. Kas abikaasa kohtleb sind lahkelt ja lugupidavalt? Kui abikaasa kritiseerib või alavääristab sind tihti, võid kannatada alaväärsuse ja depressiooni all. Terves suhtes julgustavad ja respekteerivad mõlemad partnerid üksteist. Näiteks, kui su abikaasa heidab nalja sinu töö üle ja ei aruta sinuga teid mõlemat puudutavaid otsuseid, satud tõenäolisemalt oma suhtes depressiooni.
  2. Mõtle, ka saad oma abikaasa kõrval jääda iseendaks. Küsi endalt, kas su kaasa armastab ja hindab sind sellisena nagu sa oled või pead tema läheduses teesklema kedagi teist? Suhe, mis röövib sult su identiteedi, võib olla depressiooni põhjuseks. Kui abikaasa eeldab, et vaatad samu saateid, kuulad sama muusikat ja jagad samu arvamusi nagu tema, on aeg hinnata, kas see suhe on sinu jaoks ikka hea.
  3. Kui tihti sa koos abikaasaga midagi uut ette võtad? Kas käid koos abikaasaga uutes kohtades, ...

Artikkel jätkub Terve Elu Keskuse blogis, loe edasi...

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat