Dokumentaalfilm "Pimeduse lõpp" pajatab loo adventistist silmaarstist

Avaldatud 12.1.2022, allikas Adventist Review

Dokumentaalfilm „Pimeduse lõpp“ (The End of Blindness) pajatab tõestisündinud loo Samuel Borast, kes oli Etioopia 3 miljonile inimesele ainus silmaarst. Etioopias on dokumenteeritud üle nelja miljoni nägemiskahjustusega inimese ja selles riigis on Aafrika kõrgeim pimedate protsent. Bora on teinud üle 60 hallkaeoperatsiooni päevas ning ta on oma tööle väga pühendunud. Operatsioonitoas on muutunud väga paljude inimeste elu – alates lastest, kel on olnud traumajärgne hallkae, kuni pimeda emani, kes ei olnud kunagi näinud oma poega.

Auhinnatud dokumentaalfilmi režissöör on AJ Martinson, kes on adventistist filmitegija ning USAs Californias asuva Glendale’i adventkoguduse liige. Martinsoni eesmärk oli jutustada „ausaid, mõjuvõimsaid ja emotsionaalseid lugusid, mis inspireerivad teisi olema positiivseks mõjuks enda piirkonnas“.

Lapsena pidi Bora jalgsi ja paljajalu kilomeetrite kaugusel koolis käima, kuna ta oli võtnud nõuks saada hea haridus. „Tänu paljudele inimestele sai ta oma haridustee kuni meditsiinikooli lõpetamiseni kenasti läbi käia,“ selgitas Martinson. „Seejärel otsustas ta pealinnas poe avamise asemel – kus ta oleks saanud teenida palju raha – naasta maapiirkonda, kus ta oli sündinud, ning aidata sealseid vaeseid inimesi. Tema loo kuulamine oli väga võimas ja liigutav kogemus. Ma sain kohe aru, et sellest tuleb teha dokumentaalfilm, millega rääkida Bora ja tema patsientide lugu kogu maailmale.“

„Kriitikute sõnul on see film „meie ajale“ [Debbie Lynn Elias, Behind the Lens] ja ma arvan, et see võtab kokku minu lootused selles osas, kuidas inimesed seda filmi tajuvad,“ sõnas Martinson. „Paar viimast aastat on tekitanud meis kõigis vajaduse positiivsete ja innustavate lugude järele, mis näitavad meile lahkust ja kaastunnet, mis omakorda aitavad meil taastada usu inimkonda ja näitavad, kui head võivad inimesed meie ümber olla, kui neil on võimalus oma parimal viisil tegutseda.“

Borat toetab rahaliselt mittetulundusühing Tropical Health Alliance Foundation (THAF), mille asutaja on adventistist filantroop Larry Thomas. Film on pühendatud Thomasele, kes 2020. aasta detsembris suri. Thomas võttis 2000. aastate alguses Etioopias levinud hallkae enda südameasjaks pärast seda, kui ta oli näinud, kuidas pimedate juhtkoerte asemel kasutatakse lapsi. Alates sellest ajast on THAF rahastanud üle 24 000 kaeoperatsiooni, mille Bora on läbi viinud. Patsiendid on pidanud kandma väga väikese osa kuludest või on operatsioon olnud neile tasuta.

Vaata treilerit ja filmi The End of Blindness kodulehelt.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat