TEDi heaoluveebinaril räägiti kutsumusest ja kristlikust vanemlusest

Avaldatud 1.11.2021, allikas TEDNews

26. ja 27. oktoobril said Trans-Euroopa divisjoni (TED) töötajad taas kokku TEDi heaolu-veebinaril. Seekordses veebinaris oli kaks esitlust: Julia Wanitscheki „Jumala parandatud“ ja Andrew Baildami „Jumala kutse järgimine“.

„Jumala parandatud“

Esimese esitluse autor oli Julia Wanitschek, kes on kakskeelse (inglise ja saksa) taskuhäälingu „The Bond Podcast“ autor. See taskuhääling keskendub kristlikule vanemlusele.

Julia selgitas tähelepanuteooriale ja Piiblile toetudes, et inimesi ei juhi patukahetsuse juurde mitte häbi, vaid armastus ja samamoodi on armastus see, mis aitab lastel tervesse täiskasvanuikka jõuda. Paljud arvavad, et lapsed „peavad end iseenda suhtes ajuti halvasti tundma, et nende süda saaks muutuda, kuid see ei ole tõsi“, hoiatas Julia. Kui laps võtab sellised häbistavad sõnumid omaks, viib see teda mõtlema nii: „Mind armastatakse ainult siis, kui ma ei tee vigu.“ Kuna vanemad mõjutavad lapse arusaama Jumalast, hakkab lapse suhe Jumala kui Isaga nendest häbisõnumitest sõltuma.

Selmet lapsi häbistada, kutsus Julia vanemaid üles pakkuma neile häid kasvutingimusi. Selle saavutamiseks peaks vanem katma oma laste ebaküpsuse enda küpsusega, olles eeskujuks heas käitumises ja emotsionaalses teadlikkuses.

Julia võttis oma esitluse kokku mõttega, et ükski lapsevanem ei ole täielikult küps ega vaba iseenda traumadest, kuid ühest põlvkonnast teise kanduvat traumatsüklit on võimalik murda. Jumal saab vanemaid parandada, see on tervenemise protsess, mille käigus inimene lubab Jumala kaastundel oma südame uuesti elule äratada.

„Jumala kutse järgimine“

Teises veebinaris rääkis Andrew Baildam, kes on rinnavähikirurg . Baildam alustas oma esitlust väitega, et kuigi ta teadis juba üsna varakult, kelleks tahab saada, märkisid tema haridusteed kahtlused, hirm läbikukkumise ees ja skepsiseperioodid. Ta ei olnud väga paljulubav õpilane, kuid võttis siiski eesmärgiks oma unistus ellu viia. Tema õpingud kestsid pea kaks aastakümmet, kuna „meditsiin ei ole minu jaoks kunagi olnud lihtsalt töö, see on ilma igasuguse kahtluseta kutse, kutsumus“. Baildam usub, et see kutsumuse tunne, tunne, et ta on osa millestki suuremast kui tema ise, on andnud talle oma alal jõudu saavutada seda, mis ta on saavutanud, ja olla mitme vähikirurgiavõtte üks teerajajaid.

Baildam jõudis oma ettekandega tõdemuseni, et „kutsumus ise ja tunne, et ollakse kutsutud, ei ole väga palju seotud sellega, mida sa parasjagu teed. Ei ole nii, et teatud tööd on lihtsalt tööd ja teised on kutsumused, pigem on asi selles, kuidas sa ise enda tööd tajud.“ Kutsumuse äratundmiseks ei pea tingimata töökohta vahetama. Selle asemel võib „töö muutuda kutsumuseks, kui see meid muudab“.

Kõik TEDi heaoluveebinarid on järelvaatamiseks üleval TEDi kodulehel ja YouTube’i kanalil.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat