Iraak tunnustas adventkogudust uue margiga

Avaldatud 26.10.2021, allikas Adventist Review

Bagdadi väikese seitsmenda päeva adventistide kiriku väike kujutis Iraagi postmargil ei jää märkamatuks ka tavalisele vaatajale – see on praeguse Iraagi valitsuse poolt ootamatu žest, millega osutatakse au kristlikele kirikutele, mis edendavad riigis erinevusi. Aga need, kes mäletavad jumalateenistusi suurtes pühakodades ja üha kasvavaid kogudusi, tunnevad nostalgialainet ja meenutavad seda aega nuttes. See äratab uusi lootusi.

2020. aastal avaldatud kaheksat marki esitleti Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika misjonipiirkonna (MENAUM) kogudusejuhtidele Beirutis Liibanonis. Ühel neist markidest on kujutatud Bagdadi adventkirikut, mis on üks ilusamaid kirikuid selles linnas. „See on kogudusele suur au – saada sellise riikliku tunnustuse osaliseks,“ ütles MENAUMi president Rick McEdward. Iraak kuulub selle misjonipiirkonna alla.

„Kuigi siinse piirkonna enamus kuulub islamiusku, on siiski tunda seda, et siin hinnatakse erinevusi ja vabadust. See on märkimisväärne, kui mõtleme viimaste aastate traagilistele sündmustele,“ ütles McEdward. Eriliste markide projekti kutsus ellu Garabet Manskan Armenak, kes on kristluse ja teiste usuvähemuste nõukogu endine esimees.

„Meie eesmärk oli Iraagi valitsusele ja rahvale meelde tuletada, et kristlus on Iraagi üks vanemaid religioone, ning kasutasime selleks vanade kirikuhoonete ilu,“ sõnas Armenak. „Kristlus eksisteerib siin riigis teiste religioonide kõrval, see ei ole võõras usk,“ lisas ta.

Bagdadi adventkirik pühitseti sisse 1961. aastal ja see oli omal ajal ülimalt ilus hoone. Selles tegutses aktiivne kogudus, kelle misjoniüritused olid tuntud kogu linnas. Iga-aastased piiblikooli sündmused meelitasid kohale tuhandeid lapsi ja nende vanemaid. Koguduse koor laulis kogukonna pidustustel ja jõulude aegu. Kuigi Iraagis domineerib islamism, oli neil aastail kristlik kogukond väga aktiivne. Sel ajal toetati nii adventkogudust kui ka teisi kristlikke vähemusi.

Iraagi misjonipõllu presidendina teenis sel ajal Basim Fargo, kes nüüd ütleb, et valitsus tunnustas adventkogudust ametlikult ja riigis oli mitu aktiivset adventkogudust. Pärast 2003. aasta sõda pommitati kirikut 2004. ja 2006. aastal. Kuigi kirik valitsuse toel uuesti üles ehitati, hakkas kogudus turvalisust silmas pidades kogunema koguduseliikmete kodudes. Kogudusele sai osaks ebastabiilsus, terrorism ja röövimised. Kirik lõpuks küll avati, kuid suleti üsna pea, 2017. aastal uuesti – nüüd on selles suures linnas vaid mõned adventistid.

„Kui ma mõtlen meie kiriku pitseeritud ustele, siis tuleb nutt peale,“ ütles iraagi emeriitpastor Fargo, kes emigreerus enda turvalisuse huvides Iraagist. Kõik kristlikud kogudused on Iraagi kriisi ajal kogenud raskusi ja kogudused on tasalülitatud. „Meie liikmed on riigist lahkunud, et otsida turvatunnet ja vabadust,“ ütles Yousif, kunagine kogudusejuht. „Aga ma palvetan, et kogudused taas avataks ja et kõik saaksid kuulda Jeesusest.“

„Kunagi oli meil Iraagis haigla, mitu kooli ja kuus kogudust,“ ütles Vahemeremaade idaregiooni juht Darron Boyd. See piirkond moodustab ühe osa MENAUMi piirkonnast. Boyd sõnas, et ta on tuleviku osas lootusrikas. Iraagi valitsus toetab tema sõnul erinevusi ja rahu. „Need margid on märk valitsuse strateegiast tuua kristlased tagasi.“

Ta lisas, et adventkoguduse liikmed on misjonitunde ja lootusega hinges teeninud Iraagi riiki ja selle kodanikke ka rahututel aegadel. „Me järgime Kristuse meetodit vaikselt ja isiklikul tasandil. Me jätkame seda tööd. Me teenime edasi. Küll Jumal leiab võimalused,“ ütles Boyd.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat