2. septembril avaldatakse uus dokumentaalfilm, mis on filmitud Siinail

Avaldatud 24.8.2021, allikas TEDNews

Siinai poolsaare eraldatuses asub üks väike kristlik klooster, mis on alates 565. aastast vastu pidanud aja kõigile vintsutustele. See on üks vanimaid kloostreid maailmas ja see on täis varjatud aardeid.

Palverändurid ja turistid kogu maailmast käivad selles kloostris ja on ka neid, kes ronivad lähedal asuva Jabal Mūsā mäe tippu, mis on traditsiooniliselt tuntud Siinai mäe nime all, kuid väga vähe on neid, kes on näinud kloostri raamatukogus hoitud antiikseid käsikirju.

Neljapäeval, 2. septembril see muutub – avaldatakse uus dokumentaalfilm „Codex Sinaiticus: A journey in Biblical discovery“ (Codex Sinaiticus: Piibli radadel), mis annab vaatajaile harukordse võimaluse kohtuda isa Justiniga, kes on üle 2300 antiikse käsikirja kollektsiooni peahaldur. Isa Justin räägib antiiksetest piiblitekstidest, mis on siin leitud. „Need ei ole pelgalt ajaloolised tekstid, need on elavad tekstid,“ ütleb ta, märkides, kuidas loo mõistmine muudab meie arusaama usaldusest ja usust täna.

Dokumentaalfilm on toodetud Norra Hope Channeli (HC) ja Trans-Euroopa divisjoni (TED) koostöös, Tor Tjeransen ja Victor Hulbert viivad teid erilisele teekonnale mitte üksnes kloostris, vaid lühemate klippide kaudu Moosese ja Iisraeli laste piiblilooni ning annavad tänapäevase vaate nende inspireerivale ja ajuti meelehärmi tekitanud loole.

Selle dokumentaali filmimine ei olnud lihtne. Norra HC tegi väga palju eeltööd, palvetas palju ja oli järjekindel – selle tulemusena saadi ajalooliselt olulise, kuid väga turvatud piirkonna külastamiseks ja seal filmimiseks ka luba. Isegi kõigi lubade olemasolu korral oli see palvevastus, et Egiptuse kaitsejõududelt sissepääsuluba saadi.

Kaamera ja heliga töötasid Silja Leknes ja Sindre Hammersbøen, tänu kelle tööle saab vaataja ligipääsu niivõrd harukordsele materjalile. Neil oli eesõigus kanda kogu varustus ka Siinai mäe tippu. Ühes klipis naljatab Tjeransen, et ta mõistab, miks jäi Mooses mäele 40 päevaks ja ööks – ta oli ju nii palju vaeva näinud, et mäkke jõuda.

„Mulle teeb rõõmu,“ sõnas Hulbert, „et Norra HC ja TEDi kommunikatsiooniosakonna koostöö tähendab, et me saame toota kakskeelseid seeriaid, seda vähendatud eelarvega, ning muuta need hõlpsasti kättesaadavaks ka teistele keeltele.“

Dokumentaalfilm ja seda saatvad lühikesed videod „Hetki Siinailt“ on midagi enamat kui ajalooline teekond. Hulbert ja Tjeransen leidsid Siinai mäeharjalt päikeseloojangut vaadates end tunnistamas noorele Austraalia paarile, kes oli mäkke roninud ilma igasuguste teadmisteta Piiblist. Nende jutuajamise tulemusena väljendas noorpaar soovi selle teema kohta rohkem teada saada. See ongi seeria eesmärk – avastamine ja teadasaamine, millele järgneb usu kasv, mis omakorda aitab inimestel arendada sügavamat usaldust Pühakirja suhtes ja mis kõige olulisem, selle vastu, missugust Jumalat Pühakiri ilmutab.

„Hetki Siinailt“ avaldatakse mitme nädala vältel. Seeria teine osa, mis ilmub aasta lõpupoole, on filmitud Jordaanias. Mõlema osa eest kuulub tänu peakonverentsi kommunikatsiooniosakonnale, kes korraldas Jordaanias kahe aasta eest GAiNi konverentsi, mis muutis filmimise võimalikuks. Suur tänu Egiptuse ja Jordaania võimudele loa eest filmida, ja Egiptuse Piibliühingule nende abi eest.

„Codex Sinaiticus“ avaldatakse septembri esimesel nädalal TEDi YouTube’i lehel, „Hetki Siinailt“ avaldatakse igal nädalal kuni oktoobri lõpuni. Norra versioon dokumentaalfilmist on juba praegu Norra HC lehel üleval.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat