Tugivõrgustik

Avaldatud 1.6.2021, autor Külli Keel, allikas Meie Aeg

Kogu maailm on omavahel tihedalt seotud – tänu väga laialt levinud internetivõrgustikule. Inimene võib olla väga kaugel ja siiski meie igapäevase elu osa, aga see ei asenda päris inimesi meie ümber. Sain „Pealtnägijas“ teada ühest Eesti naisterahvast, kes on kaotanud kõik oma lähedased ja kellel puudub rahuldustpakkuv tugivõrgustik. Ta tutvus internetis isa ja pojaga ning aitas neid suurte summadega. Politsei sõnul on naine langenud petuskeemi ohvriks, kuid naine keeldub suhteid lõpetamast, kuna tunneb end vajalikuna. Sotsiaaltöötajad ning politsei on väidetavalt võimetud midagi ette võtma, kuna naine suhtleb nendega vabatahtlikult. Ma palun Jumalat, et see naine leiaks võimalusi suhelda kellegagi, kes teda päriselt väärtustab ning ei ole lihtsalt ärakasutaja.

Meie tugivõrgustik võib ja võiks sisaldada ka sotsiaaltöötajaid, kes aitavad sellises olukorras – leida üksi jäänud inimestel nende huvid ja aidata neid tegelema millegi positiivse ja edasiviivaga (mõni käsitöö- või treeninguring vms), mitte lasta neil kinni jääda üksinduse – ja niivõrd räige ärakasutamise lõksu. Kui me end ümbritsevatest inimestest hoolime ja nende vajadusi märkame, siis võime suuta palju ära teha nende heaks, kes tõesti hädasti abi vajavad ning end ise aidata ei suuda või ehk lihtsalt ei oska.

Inimesel ei ole hea üksi olla. Eriti praegusel ajal. Kuid praegune aeg ei ole ainus raske aeg. Ka minevikus on olnud tohutult raskeid aegu. Jumal on meid neist aegadest oma võimsa ja armastava käega läbi aidanud. Päris tihti leian end mõtisklemast, kui suur eelis ja eesõigus on olla kristlane: ma saan kõik oma mured ja ka rõõmud tuua armastavale Isa ette, kes kannab kõike suure jõu, väe ja armastusega. Tal on nii palju hoolivust ja jõudu, et jaksab kanda kogu inimkonna rõõme ja muresid ning aidata kõiki. Ükskõik kui suur võib näida inimese mure, Jumala jaoks ei ole olemas ületamatuid raskusi.

Praegu on raske kõigil, ka edukaina näivatel ettevõtlikel inimestel on keeruline toime tulla, kui rutiin on lühikese aja jooksul korduvalt pahupidi pööratud. Kõige kaitsetumas olukorras aga on need, kes tulid juba enne vaevalt ots otsaga kokku. Nemad vajavad erilist hoolt, armastust ja tuge, mida inimesed oma inimlikust jõust tihtipeale tagada ei suuda. Jumalal on aga vägi kõike muuta. Tema saab juhtida teisi inimesi abivajaja juurde, mõjutada nende südant ja mõtteid. Tema armastus on kõikehõlmav ja piirideta. Tal on võime olla igale inimesele tugiisik number üks ja võimsaim tugivõrgustiku osa.

„Ja Aasa hüüdis Issanda, oma Jumala poole ning ütles: „Issand! Ei ole peale sinu ühtegi, kes suudaks jõuetut aidata tugeva vastu! Aita meid, Issand, meie Jumal, sest me toetume sinule ja oleme tulnud sinu nimel selle hulga vastu! Issand! Sina oled meie Jumal, ära luba, et inimene oleks sinust üle!“ (2Aj 14:10) Aasa hüüdis appi Jumalat – oma tugivõrgustiku kõige võimsamat liiget. Ta teadis, et vaid Jumalal on vägi ja võim niivõrd raskest olukorrast välja aidata. Ka meie peaksime Jumalat appi hüüdma. Veelgi enam: paluma Jumalat appi oma lähedastele ja ka võõrastele, kes on südamel, aga ise Jumalat veel ei tunne.

Kes kuuluvad sinu tugivõrgustikku? Kes on need inimesed, kes toetavad sinu toimetulekut? Või on juhtunud nii, et sul ei ole mitte kedagi, kes sind toetaks? Vähemalt kristlaste puhul julgen väita, et ei ole võimalik, et tugivõrgustikus pole kedagi. Kristlasel on alati tugivõrgustikus esimesel kohal Jumal – Tema poole saab pöörduda igal ajal. Ta on Lohutaja, Nõuandja ja Abikäsi kõiges ja kõikjal. 

Kutsun sind üles hoidma oma suhteid lähedastega värskete ja tervislikena. Olgu igaüks meist väärtuslik tugivõrgustiku liige ning palugem selleks abi Jumalalt. Kelle tugivõrgustiku oluline liige oled sina või olla võiksid? „Hing, kes jagab õnnistust, kosub, ja kes kastab teisi, seda ennastki kastetakse.“ 
(Õp 11:25) 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat