Minu tee

Avaldatud 2.5.2021, autor Priit Keel, allikas Meie Aeg

Minu isaks saamise lugu viib meid 17 aastat ajas tagasi. Tõesti uskumatu, et sellest on möödunud juba nii palju aega. Minu isaks olemise aeg on olnud väga huvitav, täis erinevaid väljakutseid, rõõmu ja pisaraid. See aeg on mind väga palju muutnud ja andnud olulisi kogemusi.

Olin tol ajal 19-aastane noormees ja elasin tavalist maailma elu ning juhtus nii, et tutvusin endast kaheksa aastat vanema naisega ja meie suhe arenes väga kiiresti. Selleks ajaks olin lõpetanud kutsekooli ehituse erialal, elasin Tartus ja töötasin ühes ehitusfirmas. Ühel kevadel saadeti meie töökollektiiv Tapa linna komandeeringusse. Firma, kus töötasin, sai endale Tapa muusikakooli fassaadi renoveerimise töö. Ma töötasin Tapal mitu kuud ja suhe selle naisega jäi järjest kaugemaks. Tapal tutvusin ühe neiuga ja sellest arenes uus suhe. Kõik tundus olevat väga hästi, kuni ühel päeval helistas mulle naine, kellega mul oli suhe katkenud, ja ütles, et ta ootab minult last. Nii saingi 19-aastasena teada, et ma saan isaks. See oli mulle väga suur šokk, sest minu plaanidega see kokku ei sobinud. 

Teadsin hästi, et lapse sünd ei ole mingi naljaasi, et laps nõuab palju hoolt ja tähelepanu, kuid ma ei olnud selleks valmis. Minu ja selle naise suhe ei taastunudki, aga olin oma lapse jaoks ikkagi olemas. Ma külastasin teda regulaarselt ja toetasin rahaga, nii on see jätkunud kõik see aeg, kuigi kokkusaamisi on vähem. 

Pärast seda läbielu pidi mööduma päris palju aega, enne kui olin valmis jälle isaks saama ja oma pere looma. Kuigi ma ei olnud kasvanud kristlikus peres ja Jumalast ei teadnud ma midagi, viis Jumal mu kokku Külliga. Küllist sai minu tõeline naine, kellega ma abiellusin ja kellega olen teadlikult loonud oma pere. Meie esimene laps sündis kümme aastat hiljem kui minu esimene laps. Need vahepealsed aastad ja minu enda teadmine näitavad seda, et olin oma esimesest ootamatust lapse saamisest muutunud väga tundlikuks. Kogu see läbielu tegi mind väga ettevaatlikuks, sest mul ei olnud sellest lapsest ükskõik. Tundsin siis ja tunnen ka täna tema ees vastutust.

Tänaseks päevaks on meil Külliga oma pere, kus on kasvamas kaks last, kuueaastane tüdruk ja nelja-aastane poiss. Nüüd saan väga hästi aru, kui vajalik on, et igal lapsel oleks isa. Isal on peres oluline roll nii laste kasvatamise osas kui ka tugi abikaasale. Minu esimene laps on kasvanud ilma isata, kuigi ma olen tema jaoks olemas. Meil puudub igapäevane koos kasvamine ja suhtlemine. 

Võiks ju öelda, et see on muster, mis pärineb minu minevikust, sest ka mina kasvasin ilma isata, kuid arvan, et päris nii see ikkagi ei ole. Oma minevikust võtsin kaasa hoopiski teadmise, et minu lapsed ei pea kasvama ilma isata. Ma võtsin vastu otsuse, et mina oma lapsi isast ilma ei jäta. Kahjuks on see otsus osaliselt nurjunud, sest minu esimene laps on kasvanud suures osas ilma minuta, aga ma olen talle alati kättesaadav, kas või telefoni teel. Minu laps teab, kes on ta isa ja meil on omavaheline side olemas. 

Minu lapsepõlv möödus ilma isata ja ma ei teadnud oma isast mitte midagi. Alles mõned aastad tagasi hakkasin otsima infot oma isa kohta ja tänu Taevaisale leidsingi ta üles kaugelt Venemaalt. Olen selle üle väga tänulik ja nüüd suhtleme pidevalt. 

Minu isaks saamise lugu ei ole mitte kellelegi eeskujuks. Pigem võiks see olla paljudele noortele õppetunniks. See näitab, kui oluline on Jumala sõnum inimestele. Jumal tahab inimesele parimat, Ta tahab, et iga laps kasvaks üles oma isa ja ema hoole all. Seepärast on väga tähtis alustada kohe alguses õigesti. Noor, kes otsib kaaslast, peab mõtlema, et see inimene jääb tema kõrvale terveks eluks. Nii kauaks, kui on ühele või teisele elupäevi antud. Seda otsust ei saa teha kiirustades ja seksuaalseid suhteid ei tohi enne abielu olla. Kui anname oma kiusatustele järele, siis kannatavad selle tagajärjel sündinud lapsed. Sellest tekivad omakorda igasugused probleemid ja raskused, mis annavad hoobi suhetele meie lähedastega. Selliste olukordade tavapärased tagajärjed on täis purunenud suhteid. 

Jumal õpetab, et vundament tuleb rajada õigele alusele – Kaljule ehk Kristusele. Selle vastand on aluse rajamine liivale, mis vajub, kui suurem torm liiva alt ära uhub. Nii tuleb teadlikult otsustada, kes on see inimene, kelle sa valid enda kõrvale kogu eluks. Ja meil tuleb mõelda ka oma järglastele. Igal lapsel on õigus sündida sellisesse perre, kus vanemad on otsustanud luua omavahel tugeva sideme ja lapsed sünnivad armastusest. 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat