Eesti liidu, Soome uniooni ja Rootsi uniooni töötajad pidasid Soomes ühislaagri

Avaldatud 13.9.2019

Osa Eesti liidu pastoreid ja liidu töötajaid oli 9.–12. septembrini Soomes koguduse laagrikeskuses Kallioniemis, kus toimus Eesti liidu, Soome uniooni ja Rootsi uniooni ühine töötajate laager.

Idee selline laager korraldada tuli Eesti liidu esimehe Andres Ploompuu sõnul Soome uniooni evangelismi tööharu juhilt Atte Helminenilt. „See on olnud tema soov ja unistus. Oleme seda võimalust ja aega otsinud juba aastaid, aga see on erinevatel põhjustel käest ära libisenud. Nüüd otsustasime, et teeme ära,” rääkis Andres ja lisas, et sel aastal tuli soomlastelt konkreetne ettepanek kuupäevade ja koha osas. „Meie arutasime seda oma liidu nõukogus ja leidsime, et see on hea võimalus,” ütles Andres.

Laagris oli umbes 60 osalejat, kõnelema oli kutsutud professor Darius Jankiewicz , kes töötab praegu Austraalias ja on uurinud päästmise doktriini. „Ta läheneb sellele küsimusele süstemaatilise teoloogia vaatevinklist, rääkides päästmisest ajalooliselt – kuidas teoloogid on seda läbi aegade näinud ja kuidas arusaam päästmisest on kujunenud kuni adventkoguduseni välja,” rääkis Andres.

Valga ja Võru koguduse pastor David Nõmmik pidas seda teemakäsitlust vajalikuks ja laagrit ülesehitavaks. „Teema, mida professor käsitles, oli ülesehitav ja väga vajalik. Ka meil adventkoguduses on selle teemaga probleeme, kuna meie liikumisse tulevad teised arusaamad. Laager oli väga hästi üles ehitatud. Kokku oli kaheksa loengut, alates ajaloost ja lõpetades meie arusaamisega päästmisest ja sellest, kuidas me mõistame eeluurimiskohut.”

Kuressaare koguduse pastor ja liidu peasekretär Virve Toom kiitis laagri ajaplaani: „Ajalise jaotuse osas oli see laager suurepärane, oli parasjagu kõike: loenguid, osadust, aega suhtlemiseks.”

Lisaks loengutele hommikul ja õhtul oli muidki tegevusi. „Esmaspäeva õhtul, kui laager algas, jagati meid gruppidesse ja igale grupile anti ülesanne, mille nad laagri kestel pidid täitma. Meie grupi ülesanne näiteks oli korraldada järgmise päeva hommikupalvus,” kirjeldas Andres laagrielu. „Lisaks oli sportlikke tegevusi, käisime matkamas, mängisime, igal õhtul oli saun ja lõkkeõhtu oli väga kihvt. Seal rääkisid pastorid oma töös olnud piinlikest hetkedest,” sõnas Andres ja lisas, et oli mõnus osadus. Kolmapäeva õhtul, laagri viimasel õhtul oli ka osasaamisteenistus.

Suhete loomise kohta põhjasuunal ütles Andres, et kindlasti tekkis uusi suhteid ja üles jäi ka mõte, et sellist kokkusaamist tuleks kindlasti korrata. „Kus ja millal, see on ise küsimus. Laagris saime tuttavamaks oma grupi liikmetega, kõigiga ei jõudnudki lähemalt tutvuda. Mõte uuest kokkusaamisest võeti hästi vastu.”

Ühise osaduse kõrval on koostegutsemisest ka majanduslikku kasu. „Soome uniooni esimees Aimo Helminen väljendas, et teinekord oleks mõttekas kutsuda kõnelejaid koos, ühendada meie töötajate koolitamisel ressursse,” rääkis Andres.

Nii David kui ka Virve lisasid, et see laager andis uusi mõtteid ja oli ülesehitav. „Olen väga rahul ja tänan liidu kolleege, et selline võimalus avanes. Võiksime ka edaspidi selliseid kohtumisi korraldada,” ütles David. „Kõik kokkusaamised aitavad üles ehitada, mõelda, annavad uut jõudu. Kui saad teistega kokku, kuuled teiste läbielusid, probleeme, mitte ainult edulugusid, annab see jõudu võidelda ja püüda ja uskuda, et Jumal juhib, ja mitte alla anda,” lisas Virve.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat