Tervisekonverents Tallinnas kutsus üles elama terviklikult ja tervislikult

Avaldatud 1.5.2015, allikas Meie Aeg

Reedel, 1. mail toimus Tallinnas metodisti kiriku misjonikeskuses Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse Eesti Liidu (AKEL) tervisekonverents. Konverentsi peakõneleja oli üleilmse koguduse tervisetöö asejuht dr Fred Hardinge. Temaga oli kaasas ka Trans-Euroopa divisjoni tervisetöö juht Stephen Cooper.

Konverentsi eelõhtul, 30. aprillil pidas dr Hardinge loengu Tallinna adventkirikus, kus ta tutvustas üleilmse koguduse tervisetöö põhimõtteid. „Loengu peamine sõnum keskendus meie koguduse tervisekuulutusele, esitades küsimuse, mis see on. Hardinge rääkis, et on oluline hoiduda äärmustest ja järgida kõiges Jeesust. Peame olema mõõdukad nii oma sõnumis kui oma elus. Meie eesmärk adventistidena on elada lihtsat elu ja olla teistele abiks ja valguseks,” rääkis AKELi tervisetöö juht ja konverentsi korraldaja Alla Nõmmik neljapäeva õhtu loengust.

Dr Hardinge tuli Eestisse Alla Nõmmiku kutsel ning idee korraldada tema loengute ümber konverents tekkis ühise mõttetöö tulemusena.

Konverentsile tagasi vaadates sõnas Alla, et kogeb kergendust – „konverentsi korraldamise ja läbiviimisega kaasnes ikka pinget ning muret, kuidas kõik läheb” – ning tunneb tänulikkust, sest oli „nii palju inimesi, kes andsid oma panuse ja tegid selle päeva toredaks”.

Konverentsi avas palvusega AKELi esimees Ivo Käsk. Peakõneleja dr Hardinge rääkis avaloengus hea elukvaliteedi saladustest ja mittenakkushaigustest, millele Maailma Terviseorganisatsioon on viimasel ajal palju tähelepanu pööranud ja mis sõltuvad meie elustiilist. Päeva teises pooles oli kõne all inimese unevajadus ja ja selle seotus emotsionaalse intelligentsusega. Lisaks dr Hardingele kõneles konverentsil ka Eesti karskusliidu juht Lauri Beekmann, kes küsis osalejailt, kelle probleem alkohol on, ning vastas sellee küsimusele erinevate andmete ning arutluskäikudega.

Lisaks loengutele sai osaleda ka neljas töötoas, mille teemad olid „Terve mina pilt” (Anne Vahtramäe), füsioteraapia (Marika Noorkõiv Pille Põldaru), massööri töötuba (Merilin Laak), „Stress ja süda” (Annely Toews). Töötubade ajal olid suures saalis lühiloengud teemadel „Suhtumine probleemidesse” (Inna Kangur) ja „Meedikuna Afganistanis” (Annika Karu). Lastele olid mõeldud oma töötoad.

Konverentsi korraldaja Alla Nõmmik peab konverentsi kõige olulisemaks osaks mõtet sellest, et me oleme siin selleks, et teisi toetada, mitte hukka mõista ja maha teha. „Meie eesmärk on aidata inimestel leida oma ellu rohkem positiivst, rohkem häid asju, nii jääb negatiivset vähemaks. Peame rõhutama, kuidas me saame elada sellist elu, mida Jumal meie jaoks on mõelnud. Nii nagu konverentsi lõpus ka öeldi: võiksime elada terviklikku, täisväärtuslikku elu.”

Küsimusele, missuguseid muutusi ta sooviks adventkoguduses pärast tervisekonverentsi ja tervisesõnumile mõeldes näha, vastas Alla, et sooviks näha Ellen White'i sõnade täitumist. „Soovin, et iga kogudus oleks oma kogukonna tervisekeskus, mitte ainult füüsilises, vaid ka vaimses, vaimulikus ja sotsiaalses mõttes. Et inimesed tahaksid tulla koguduse juurde, et meie tervisesõnum oleks positiivne. Et kogudusel oleks pakkuda erinevaid materjale ja gruppe sõltuvusprobleemide ja sotsiaalsete probleemide korral. See nõuab palju väljaõpet, täna tegime õppega algust. Koguduses on ka palju tervisespetsialiste, kes on õppinud seda eriala. Kui me suudaksime leida ühise keele, hoiduda äärmustest, usaldada neid inimesi, kes on õppinud tervisega seotud eriala, ja leida misjonis ühise väljundi, siis saaksime töötada ühise eesmärgi nimel.”

Konverents oli planeeritud 200 inimesele, külastajate arv jäi kümmekonna võrra alla selle.

Eestist läksid F. Hardinge ja S. Cooper edasi teistesse Balti uniooni riikidesse, Lätti ja Leetu. „Lätis ja Leedus on koguduse terviseentusiastidele loengud, nad saavad küsida küsimusi ja arutada nende teemade üle. Tervisesõnumi ümber on palju segadust ja arusaamatus, nüüd on hea koos asju arutada,” sõnas Alla kaugete külaliste edasiste plaanide kohta. „Lätis on mitmepäevane terviseentusiastide kokkutulek, tehakse sporti, toitutakse tervislikult ja arutatakse ühiselt. Leedus on samuti paaripäevane seminar, mõeldud pastoritele ja koguduse ametnikele,” lisas ta.

Terviseosakonna raames käib praegu Tallinna adventkoguduses 8nädalane terviseseminar, kuulajaid oodatakse igal esmaspäeval kell 18.30.

„Kasutame Tallinnas programmi „Loomine ja tervis”. On mõte korraldada augustis ka terviselaager, aga vaatame, kuidas jõudu ja jaksu on,” ütles Alla terviseosakonna edasiste plaanide kohta.  

Intervjuusid Fred Hardinge ja Stephen Cooperiga saab lugeda mai Meie Ajast. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat