Ordinatsioonikomitee istung lõppes soovitusega minna edasi

Avaldatud 6.6.2014, allikas Adventist News Network

Adventkoguduse ordinatsiooniteoloogia uurimise komitee (Theology of Ordination Study Committee – TOSC) viimasel, neljandal mitmepäevasel nõupidamisel, arutleti, kas suudetakse leida konsensus naiste pastoriks ordineerimise teemal.

Üks TOSCi liige märkis mõtlikult, et kolmapäev, 4. juuni oli juudikalendris nelipühi. Oma sõnade kohaselt lootis ta imet, et kui liikmetel palutakse valikute seast valida oma eelistus, võiks ükshäälsus kinnitada kaheaastast uurimisprotsessi, või saadaks otsus „minna edasi” probleemi lahendamisega, mille kallal kogudus on vaeva näinud üle 25 aasta.

Kui TOSCi eesistuja Artur Stele (pildil vasakult teine) tegi teadlaste, kogudusejuhtide, pastorite ja ilmikliikmete mitteametliku uurimuse põhjal järeldusi, tõusis andmetest esile kolm seisukohta, millest ükski ei saavutanud 95%list häälteenamust.

TOSCi 40 liiget märkisid esimeseks eelistuseks seisukoha: „Iga üksus, mis vastutab pastorite töölekutsumise eest, võib valida, kas ordineerida pastoriteks vaid mehi või nii naisi kui mehi.”

32 liiget eelistas ettepanekut, mis kinnitab „vaid ametisse sobivate meeste pastoriametisse ordineerimist/volitamist üle terve maailma...”

Kolmandat valikut eelistas 22 osalejat. See sedastas: „Kristus on koguduse ainus juht”, märkides, et „piibellik muster näitab, et Kristuse juhtimisel on koguduse ordineeritud pastoritena juhtideks mehed”. Ent sellele valikule oli lisatud: „Me soovitame, et tuginedes Piibli põhimõtetele on koguduse juhtkonnal teatud tasandil õigus otsustada, kas selline kohandamine [lubada ordineerida nii mehi kui naisi] on nende piirkonnas kohane.”

TOSCis on kokku 106 liiget.

Peakonverentsi president Ted N. C. Wilson rääkis komiteega pärast seda, kui Stele oli hääletuse tulemused teatavaks teinud. „Selle protsessiga edasi minnes palun teid, et me igaüks oleksime alandlikud – mitte võimukalt või üleolevalt,” rõhutas Wilson. „Me peaksime kõike tegema Jeesuse vaimus.”

Wilson tänas osalejaid, et nad olid sama päeva varasemas päevakorrapunktis hääletanud ühehäälselt. TOSCi liikmed „kinnitasid, et vaatamata arvamuste erisusele naiste ordinerimise küsimuses on TOSCi liikmed pühendunud Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduse missoonile, nagu see on väljendatud koguduse 28 põhitões”.

„Me oleme selle küsimusega tegeledes väga avatud ja ausad,” kinnitas Wilson komiteele, kui ta sõnastas koguduse sammud järgmiste kuude jooksul.

Koguduse peakorteri administratiivgrupid võtavad TOSCi kirjaliku raporti töösse 16.–19. juuni koosolekul. Seejärel lisatakse see 9.–14. oktoobril toimuva aastakoosoleku päevakorda. Peakonverentsi juhid on lubanud kõik viimase aja uurimistulemused ja lisadokumendid teha kättesaadavaks täitevkomitee üle 300 liikmele, kes otsustavad, missugune ettepanek esitada iga viie aasta tagant toimuvale Peakonverentsi sessioonile, mis toimub järgmise aasta juulis Texases USAs.

„Tänase küsitluse tulemused ei peaks dikteerima maailmakoguduse otsust, ent sellele peaks pöörama täielikku tähelepanu,” ütles TOSCi aseesimees Geoffrey Mbwana (pildil vasakult esimene), kes on ühtlasi maailmakoguduse asepresident. „Keegi ei tohiks öelda, et nüüd on kõik selge. Praegusel hetkel on selge vaid see, et meil on naiste ordineerimise teema suhtes sügavad eriarvamused.” TOSCi juhid kasutasid küsitlust, et hinnata, kas komitees on arenenud konsensuslik seisukoht.

Wilson innustas kolmapäeval koosoleku lõpu eel komitee liikmeid säilitama lootust. „Me ei pruugi praegu näha, kuhu Vaim meid selle teemaga viib,” ütles ta. „Aga me usume kindlalt, et Jumal avab oma kogudusele tee, et viia täide koguduse missioon.”

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat