Veebikursus „Usk ja elu“ aadressil kogudus.net

Avaldatud 28.5.2020

Eriolukorra alguses loodud veebilehel kogudus.net on üleval uus piiblikursus „Usk ja elu“, mis on mõeldud inimesele, kes ei ole varem Jumala, kristluse või usuga kokku puutunud. 

Kursuse koostas Eesti liidu isikliku töö juht Mervi Kalmus. „Paar aastat tagasi jõudis minuni selge signaal, et meil oleks vaja kirjalikku piiblikursust värskendada. Tavapäraselt on selliseid kursuseid tehtud paberi ja pliiatsiga, nüüd tekkis mõte, et selline kursus peaks olema veebipõhine,“ selgitas Mervi ning lisas, et otsis tõlkimiseks head materjali, kuid seda leidmata otsustas ise kursuse sisu kujundada. „Vaatasin Inglismaa veebikursuste materjale, aga tõlkimisega tekib kultuuriline erinevus: Inglismaa materjalid eeldavad osalejalt suuremat kristlikku kirjaoskust, seal on kristlus kultuuri tugevamalt juurdunud kui meil,“ rääkis Mervi, kelle sõnul selline kristlusega tutvumise baaskursus tundus nišš, mida peaks täitma. „See kursus ei asenda olemasolevaid kirjalikke piiblikursuseid, vaid on neile lisaks – sellistele inimestele, kes ei tea Jumalast midagi ega oska Teda märgata.“

Samal ajal kui Mervi veebikursuse sisu koostas, andsid kolleegid sisu kohta tagasisidet. Kirjutamise protsess on võtnud aega kaks ja pool aastat. „Kirjutasin aeglases tempos. Kui 12 teemat olid valmis saanud, tekkis idee lisada igale tekstile teemat käsitlev video. Videoid tegime koos Oliver Pandiga, ent kui need said valmis, ei olnud kohta, kuhu nad üles panna,“ jutustas Mervi. „Kui loodi veebileht kogudus.net, siis tundus, et see on platvorm, kuhu võiksid eeldatavalt jõuda ka inimesed, kes ei ole meie koguduse liikmed,“ lisas ta. 

Mervi sõnul peaksime tegema innukamalt meediamisjonitööd ja see veebikursus on hea võimalus tutvustada kristlust oma mittekristlastest sõpradele. „See kursus ei eelda piiblialaseid teadmisi või teadmisi kristluse ja Jumala kohta. Püüdsin kasutada hästi lihtsat keelt, nii et tekstis ei oleks termineid, mida inimesed ei mõista.“ Kolmandaks kursust iseloomustavaks jooneks on Mervi sõnul kogemuslik aspekt: „Igas osas on kogemuslik osa. Kui inimene võtab ühe osa nädalas, siis on seal väikesed ülesanded ja üleskutsed, mida veebikursusel osaleja võiks selle nädala jooksul, kui ta antud teemale mõtleb, rakendada.“

Kursuse „Usk ja elu“ lõplik eesmärk ei ole Mervi hinnangul see, et inimene teeb selle läbi, vastab kõigile küsimustele ja lahkub, vaid et ta jõuaks ka füüsilisel kujul koguduse juurde, ning seetõttu innustab Mervi seda kursust oma sõpradele jagama. „Eriolukorrast läbi tulles täheldasin, kui aktiivselt inimesed ühismeedias meie koguduse tegemiste kohta infot jagasid. See võiks ka olla üks selline materjal, mida reklaamida, kellegagi jagada. Meil kõigil on mittekristlastest sõpru – see kursus on neile.”

Kui kursus "Usk ja elu" on läbitud, saab inimene läbida ka kirjaliku piiblikursuse kursuseid

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat