Newboldis toimus evangelismikoolitus

Avaldatud 26.8.2019

Augusti kahel nädalal toimus Inglismaal Newboldi kolledžis evangelismikoolitus, millel Eestist osales 12 inimest, olles seega suurima esindatusega koguduste liit. Koolitus oli jagatud kahte ossa: esimesel nädalal, 12.–16. augustini oli korduskoolitus neile, kes ei saanud osaleda möödunud aastal toimunud evangelismikoolitusel, teisel nädalal, 19.–22. augustil oli koolituse teine osa. Eesti liidust osalesid esimese nädala koolitusel Andres Ploompuu, Priit Keel, Krõõt Lõbus, Marge ja Allan Randlepp, teisel nädalal liitusid Ivo Käsk, Jaanus-Janari Kogerman, Virve Toom, Hele Kulp, Olavi Laur, Aleksandr Tsugai ja Helina Kosemets.

Koolitusel rääkisid evangelismist ja oma töökogemustest pastor Chris Holland ja pastor David Neal.

Holland mõtestas evangeeliumitöö lahti, toetudes seitsme võtme kujundile. Kasvava koguduse seitse võtit, millele koolitus keskendus, on vaimulik äratus, inspireerivad jumalateenistused, hea koolitus, kogukonnateenistus, evangeelsed kampaaniad, uute liikmete kaasamine, jüngerlus.

Andres sõnas, et Hollandi lähenemine oli väga süsteemne ja struktureeritud, mida oli meeldiv kuulata. „Palju oli ka seda, mida me juba teame, aga saime vanale värske pilguga vaadata ja meelde tuletada, mis on tähtis.” Andres lisas, et Eesti kogemus näitab, et me ei oska veel evangeeliumitööle süsteemselt läheneda. „Üks asi, mida me ei oska siiamaani Eestis teha, on süsteemne lähenemine, terviklik lähenemine. Me teeme osadena ilmselt kõiki neid seitset võtit, need kõik on olulised ja me teame neid, aga me ei tea, kuidas neid omavahel siduda.”

Koolitusel toodi praktilisi näiteid ja mängiti läbi, kuidas need võtmed töötavad. „Ta rõhutas, et ükskõik milline kampaania ja ei lõpe mitte kunagi kampaaniaga,” sõnas Andres. „Me tihti lõpetame kampaaniaga, aga kampaania ei lõpeta protsessi, vaid sellele peab järgnema jätkutegevusi. Selles oleme olnud ilmselt kõige ebaõnnestunumad.” Andres lisas, et koolitaja keskendus palju sellele, mis eelneb ja mis järgneb evangeelsele üritusele.

David Neal jagas oma kogemusi kogudusetööst Iirimaal. „Samal ajal kui meil oli misjonilinna projekt, oli Iirimaal projekt Hope to Dublin, mille kohta Neal kogemusi jagas,” ütles Andres.

Ka Marge pidas koolitusel saadud oluliseks teraks kuuldud näiteid teistest kogudustest. „Holland rääkis väga palju näiteid oma koguduse tööst ja kokkupuutest inimestega. See meeldis mulle ja see oli värskendav, tekkis õlatunne: keegi on samu olukordi kogenud ja tundnud.” Lisaks sellele mainis Marge, et võttis eriliselt kaasa mõtte sellest, kuidas jõuda kogudusest eemale jäänud liikmeteni, kes on kunagi adventkogudust kalliks pidanud, kuid on pidanud või tahtnud eemale jääda. „Holland rääkis inimeste külastamisest ja sellest, kui pikk peaks külastus olema, kuidas kokkusaamist suunata, et inimene ei tunne, et talle midagi peale surutakse, kuid me samas ei jätaks varju oma kutsumust, miks me teda külastame,” rääkis Marge ja sõnas, et enamus lahkujaid usub ikka adventtõdesid, aga on kaks kriitilist põhjust, miks kogudusest eemale jäädakse: haigus ja kolimine. „Järjepidev hool on äärmiselt oluline, samuti teiste pastoritega kontakti hoida. Ka meeskonna ehitamine on oluline teema. Kui pastoril ei ole meeskonda, siis ta ei jõua iga koguduseliikmega sügavat suhet arendada.”

Koolituse keskne mõte oli, et evangelism ei ole projekt, vaid koguduse elustiil. „Kui kogudus elab evangelismitsüklis, siis hakkab kogudus kasvama. Kui me elame projektis, mille haripunkt on ristimine, siis varsti on see inimene kogudusest eemale jäänud. Evangelismi lõpp-punkt on jüngerlus,” võttis Marge koolituse sisu kokku.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat