Hõissa, pulmad!

Avaldatud 19.5.2017, autor Marta-Liina Põldaru, allikas Meie Aeg

Astusin sõbrannaga pulmasalongi, et proovida esimest korda elus selga pulmakleite. Salongis oli kaks elevil müüjat, innukad aitama leida just mulle ideaalset kleiti. Üks neist küsis minult: „Millal see ilus päev aset leiab?“

Vastasin naeratusega: „26. juunil.“

Nende näoilmed muutusid. Üllatusega küsisid nad: „Selle aasta 26. juunil?“

„Jah,“ vastasin natuke kahtlevamalt.

„Kuu aja pärast?!“ ei suutnud nad oma imestust varjata.

Kleit, mida nad mulle selga panid ja mis mulle meeldis, maksis 870 eurot. Lahkusin salongist tühjade kätega.

Pulmadest, nende korraldamisest ja kõigest sellega seonduvast on saanud tänapäeva maailmas väga laiahaardeline ning kallis tööstusharu. Pulmade keskmiseks maksumuseks Ameerika Ühendriikides peetakse erinevatel andmetel 15 000 kuni 28 000 dollarit. Lisaks pulmadele kulutatakse suurtes summades raha mesinädalatele, tüdrukute- ja poissmeesteõhtule ning paljule muule. Keskmiselt võtab pulma korraldamine aega aasta. Pulmade korraldamiseks on loodud erinevaid assotsiatsioone, mis aitavad eraldada kvaliteetsed teenusepakkujad ebakvaliteetsetest. Pulmakorraldamisega kõige paremini hakkamasaavatele firmadele ja eraisikutele jagatakse välja isegi auhindu.

Üha enam ja enam hakkab selline pulmade pidamise trend jõudma ka Eestisse. Enda kogemusel võin öelda, et mõned pulmapidamise kohad või fotograafid on juba aasta aega ette nii täis broneeritud, et neil ei ole ühtegi vaba nädalavahetust pakkuda. Kleidile, kingadele, meigile, soengule, fotograafile ja paljule muule lisab ainuüksi eessõna „pulma-„ või „pruudi-„ hinnale pool juurde.

Pulmad piibellikus tähenduses kannavad endas aga midagi rohkemat kui ükski maises ilmas korraldatud pulm mehe ja naise vahel.„Seepärast jätab mees maha oma isa ja ema ning hoiab oma naise poole, ja need kaks saavad üheks.“ See saladus on suur: ma räägin Kristusest ja kogudusest.“ (Ef 5:31,32) Jeesuse taevane pulm kogudusega on see, millega päädib meie lunastuslugu. „Rõõmustagem ja hõisakem ja andkem talle au, sest Talle pulmad on tulnud ning tema naine on ennast seadnud valmis.“ (Ilm 19:7)

Kui pöörame tähelepanu Talle „naisele“, siis võime Ilmutuse raamatust lugeda, et naine on ennast seadnud valmis. Pruudil endal lasub suur roll. Kogudus tervikuna ning selle läbi igaüks individuaalselt peab ise ennast valmis seadma suurimaks pulmaks läbi ajaloo. Kui me maistele pulmadele nii palju aega pühendame ja iga detaili ette planeerime, siis kui palju enam peaksime valmistuma oma pulmaks Jeesusega. Maine pulm on vaid väike ja õrn peegeldus taevasest pulmast ning ettevalmistused meie pulmadeks siin elus on kujuteldamatult väike osa sellest, millist ettevalmistust vajab taevane pulm mitte ainult peigmehelt, vaid naiselt.

Sest taevariik on kümne neitsi sarnane, kes võtsid oma lambid ja läksid peigmehele vastu. Matteuse 25. peatüki alguses leiame tähendamissõna, milles räägitakse neitsidest, kellest viis tegid ettevalmistusi ja võtsid lampidele lisaks kaasa õlianumad ning teised viis jätsid ettevalmistused tegemata. Esimesed viis said pulmapeole ning teised jäid ukse taha. Valvake siis, sest te ei tea seda päeva ega tundi! (Mt 25:13) Vähe sellest, et me peame ennast valmis seadma, me peame seda tegema kogu aeg ja pidevalt, sest taevane pulm saabub meile teadmata ajal.

Nii et valmistagem oma meeled ette meie pulmaks Tallega. Võtke ette see kleidiproov taevaseks pulmaks ja riietuge säravasse puhtasse peenlinasesse! „See peenlinane on pühade õiged seadmised.“ (Ilm 19:8) Igapäevane Piibli lugemine, palvetamine, Jumala töö tegemine ja kogu oma elu pühendamine Jeesusele näitab Jumalale, et ootame pulma Temaga ja oleme valmis nii oma iseloomu kui vaimu ette valmistama selleks päevaks. „Õndsad on need, kes on kutsutud Talle pulmasööma­ajale!“ (Ilm 19:9)

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat