Adventistid aitavad ÜROl viia läbi arutlust usuäärmusluse teemal

Avaldatud 18.2.2016, allikas Adventist Review

Seitsmenda Päeva Adventistide kogudus on üks ÜRO usulise äärmuse diskussiooni juhtidest. Koguduse esindaja ütles suurel sümpoosionil, et vägivaldne äärmuslus ei saa alust religioonist kui sellisest, vaid religiooni rikutud arusaamisest.

Üleilmse adventkoguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse direktor Ganoune Diop esines oma sõnavõtuga ÜRO erinevate agentuuride 130 esindajale, kelle hulka kuulusid ka usujuhid ning mittetulundusühingute juhid. See oli teine iga-aastane sümpoosion, mille keskmes on religiooni ja usugruppide osa rahvusvahelistes suhetes. Adventkogudus on üks selle ettevõtmise kaasrahastajaid.

Diop astus välja „lihtsustatud üldistuse” vastu, et religioon ja religioosne usk peaks kandma süüd äärmusluse vägivalla eest. Tuues näiteid ajaloost ja teoloogiast, võrdles ta inimeste arusaamist Jumalast ja seda, kuidas nad suhtuvad teistesse inimestesse.

Vägivald leiab viljaka pinnase „ükskõik missuguses religioonis või ideoloogias, mis tegutseb inimestega ja mis ei teadvusta inimelu pühadust ning iga inimese isemist väärikust või keeldub see tunnustamast teiste vabadust,” ütes Diop New Yorgis toimunud sümpoosionil.

Diop ütles, et ekstremistlikku vägivalda toetab ka teoloogiline vaade, mis paneb esikohale ideed ja objektid, mitte teiste austamise ja teiste eest hoolitsemise.

„Inimesed on olulisemad kui asjad või paigad,” ütles ta. „Inimesed on olulisemad kui katedraalid, kirikud, mošeed ja pühamud.”

Diop ütles intervjuus, et adventistid panustavad märkimisväärselt nii praktiliselt kui teoloogiliselt avalikku arutellu teemal, kuidas vähendada religioonist tõukuvat vägivalda. Ta tsiteeris adventkoguduse uskumust piibelliku loomise kohta, mis tähendab õpetust, et iga inimene on loodud Jumala näo järgi.

„See annab meile ainulaadse arusaamise inimerekonna ühtsusest,” ütles ta.

Diop viitas ka adventkoguduse „tööharude rahvusvahelisele portfooliole”, kuhu kuulub haridustöö, vaimulik töö, tervisetöö ja humanitaarabi. Kõik need institutsioonid ja teenistused kõnelevad sellest, et adventkogudus soovib parandada inimeste elujärge ning kinnitada iga inimese väärtust.

 

Diopi esitlust koos paneeldiskussiooni ning teiste aruteludega saab vaadata ÜRO veebiarhiivist. Sissejuhatus Diopi ettekandele algab 18. minuti juures.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat