Usk ja tervis

Avaldatud 24.5.2014, autor Alla Nõmmik, allikas Meie Aeg

Aastal 2004 suundusid Dan Buettner ja selleks valitud uurijate meeskond (National Geographic toetusel) otsima maailmas piirkondi, kus inimesed elavad kõige kauem ja säilitavad oma aktiivsuse ka kõrges eas. Nad leidsid viis kohta, mida nad nimetasid Blue Zone aladeks, kus inimesed jõuavad oma 100nda sünnipäevani 10 korda sagedamini kui Ameerika Ühendriikides keskmiselt. Üks nendest piirkondadest (ainuke Ameerikas ja ainuke linna-ala) on Loma Linda – linn, mis asub 60 miili Los Angelesist idas ja mille elanikkonnas on 9000 adventisti, kõige pikaealisematest inimestest Ameerikas. 

Uuringud näitasid, et adventistidel on märksa madalam risk haigestuda diabeeti, vähki või südamehaigustesse, võrreldes teiste elanikega Ameerikas, ja et nad naudivad pikka iga ja head tervist. 

Uurijad tõid välja seitse punkti, mida nad pidasid sellise tulemuse olulisteks põhjusteks:

Pühamu ajas. Hingamispäeva pidamine reede õhtust laupäeva õhtuni annab adventistidele igal nädalal aja, mida pühendada perele, sõpradele, Jumalale ja loodusele. 

Terve kehakaal. See aitab hoida vereõhu ja kolesteroolitaseme korras.

Söö pähkleid! Pähklite söömine lisab kaks eluaastat ja vähendab südamehaiguste riski.

Liigu regulaarselt! Adventistid leiavad iga päev aega kõndimiseks. See vähendab südamehaiguste ja vähki haigestumise riski.

Tihedad suhted teistega. Adventistid tulevad kokku, et koos aega veeta ja süüa.

Tee vabatahtlikku tööd! See vähendab stressi, tugevdab sidemeid samade huvidega inimestega ja aitab kaasa eesmärgi tunnetamisele.

Söö kerge õhtusöök! Olgu hommikusöök päeva suurim toidukord ja õhtusöök pisim. See madaldab kehamassiindeksit ja annab parema une.

Leiti ka mitmeid harjumusi või omadusi, mis olid ühised kõikidele Blue Zone kogukondadele. Nad kõik liiguvad palju, mitte jõusaalis trenažööridel higistades, vaid pigem looduses töötades. Perekond on nende jaoks prioriteet, suhtlemine, läbikäimine inimestega väga oluline. Nende toit on põhiliselt taimne, oma toitudes kasutavad palju kaunvilju ja nad ei suitseta. Eesmärgi tunnetamine oli samuti oluline faktor nende elus, mis andis motivatsiooni igal hommikul voodist välja tulla ja tegutseda. Kuigi nende usutunnistus kogukonniti erines, iseloomustas neid kõiki siiski tugev usk Jumalasse. 

Tihedat sidet  usu ja  keskmisest parema tervise vahel on näidanud ka paljud teised uuringud. Usutakse, et usk mõjutab inimese tervist positiivselt, kuna annab inimesele elumõtte ja -eesmärgi, sisemise rahu, ühendustunde teistega, imetluse või aukartuse tunde, andestuse, armastuse ja palve. Kuid on saadud ka teistsuguseid tulemusi. Hiljutine rahvusvaheline uuring näitas, et end usklikeks pidavad inimesed kalduvad langema depressiooni sagedamini kui uskmatud. See uuring ei võimaldanud küll leida põhjuslikke seoseid, kuid näitas, et usu ja tervise vahelised seosed on keerulisemad, kui ehk esmapilgul tundub. Siin on mõtlemise koht selle üle, et kas võiks mängida siin ka oma osa see, mida me täpselt usume, kuidas seda oma elus praktiseerime, kuidas mõistame Piiblit, millisena näeme Jumalat ja millises keskkonnas elame.

Jeesus ise rõhutas siin maa peal olles tihti usu tähtsust tervenemisel. Näiteks küsis Ta pimedatelt, kes Tema juurde tulid: „Kas te usute, et mina võin seda teha?” Nemad ütlesid Talle: „Jah, Issand!” 

Siis ta puudutas nende silmi ja ütles: „Teile sündigu teie usku mööda!”( Mt 9:28,29) Teises kohas on öeldud, et oma kodukohas ei saanud Jeesus teha palju vägevaid tegusid inimeste uskmatuse pärast (Mt 13:58). Jeesus ütles oma jüngritele, kui nad Temalt küsisid, miks nad ei olnud suutnud muretseva isa poega terveks teha: „Kui teil oleks usku sinepiivakese võrra ja te ütleksite sellele mäele: „Siirdu siit sinna!”, siis ta siirduks, ja miski ei oleks teile võimatu“ (Mt 17:19-20). Kuid Jeesus ei ole tõotanud meile igavest probleemivaba elu siin patusel maal. Ka kõige tugevama usuga inimesed haigestuvad ja lähevad varem või hiljem puhkama, et oodata ülestõusmise hommikut. Siis on see aeg, kui võib öelda, et usu ja tervise suhe on otsene, sest usu läbi Kristuse päästvasse ohvrisse meie eest, saame olla uuel maal, kus ei ole enam ei haigusi ega ka surma. Jeesus ütles: „Teie süda ärgu ehmugu! Uskuge Jumalasse ja uskuge minusse! Minu Isa majas on palju eluasemeid. Kui see nõnda ei oleks, kas ma siis oleksin teile öelnud, et ma lähen teile aset valmistama? Ja kui ma olen läinud ja teile aseme valmistanud, tulen ma tagasi ja võtan teid kaasa enese juurde, et teiegi oleksite seal, kus olen mina.“ (Jh 14:1-3) 

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat