Uurimus kirjeldab adventistide uskumusi

Avaldatud 20.10.2013, autor Adventist News Network

Laiaulatuslikem uurimus, mis on kunagi seitsmenda päeva adventistide seas läbi viidud, keskendus suhtumistele, uskumustele, kogemustele ning vaimulikule praktikale. Selles sai ilmsiks pikaajaline arvamus usklike tugevast juurdumisest kogudusse, ent ka ohumärk sellest, et adventistid on altid ilmalikustumisele – kogudusejuhtide jaoks on see murettegev tõik.

Üle maailma täitsid selle küsitluse kümned tuhanded inimesed. Sellest ilmes järgmist.

Kui koguduseliikmeilt küsiti, kes on sõbralikum, soojem, hoolivam ja kel on positiivsem mõju nende vaimulikule elule, said pastorite ja kogudusevanemate ees enim punkte hingamispäevakooli juhid.

Umbes kolm neljandikku adventiste rõhutab tugevalt koguduse kaasrajaja Ellen G. White’i prohvetlikku tööd.

Vaid ühes kolmandikus peredest viiakse läbi igapäevast teenistust.

Pea pool tudengitest ja hiljuti lõpetanutest ütles, et nad aktsepteeriksid koguduseliikmeina ka praktiseerivaid homoseksuaale.

10 inimesest, kes on adventkogudusest lahkunud, ei ole 9 juhul pastor nendega pärast kogudusest eemalejäämist ühendust võtnud.

Need tulemused, mida tutvustati oktoobri keskel Ameerika Ühendriikides toimunud koguduse aastakoosolekul, saadi koguduse arhiivi- ja statistikaosakonna uurimusest, mis viidi läbi kaks ja pool aastat tagasi.

See uurimus koosnes viiest eraldiseisvast projektist, viidi läbi 41 000 intervjuud või küsitlust üle maailma, neile vastas 4260 pastorit, pea 26 000 koguduseliiget, 1200 tudengit ja hiljuti lõpetanut ja 900 endist adventisti.

„Sügavuse ja ulatuse mõttes,“ ütles koguduse uuringuosakonna juht David Trim, „on see kõige ulatuslikum vaade, mis meil ülemaailmsele kogudusele kunagi on olnud.“

Enne andmete esitlemist hoiatas Trim, et aastakoosoleku delegaadid ei kiirustaks oma otsustes. „Andmed on just sellised, nagu nad on,“ ütles Trim. „Mida see kõik tähendab, see on juba midagi muud.“

Uurimuse tulemusel sai ümber lükatud tõsiasi, mida siiani usuti soolise jagunemise kohta, koguduse liikmeskonnast; 57% on naised ja 43% mehed – enne arvati, et 65% on naised ja 35% mehed.

Samuti sai kinnitust, et kogudus on noor – 54% liikmeist on 16–40-aastased – ja sel on Trimi sõnul kaks nõrka väljundit. Esiteks, noori võidakse liiga kergesti kutsuda koguduse administratiivsetele juhikohtadele, ilma et neil oleks piisavalt kogemusi. Lisaks võivad vanemad liikmed vajada väljaõpet, kuidas mõista nooremat põlvkonda ja kuidas nendega koos töötada.

Vaid 10% ülemaailmsest liikmeskonnast on vanemad kui 60 aastat ja suurimad vananevad kogudused on Põhja-Ameerikas, Euroopas ning Jaapanis. Trim ütles: „Meie kogudus Ladina-Ameerikas ja Aafrikas on äärmiselt nooruslik.“

Tulemuste seas oli Trimi sõnul ka mitu säravat momenti. 53% vastajaist ütles, et hingamispäevakooli õppetükid aitavad „väga palju“ usuelu arendamisel.

Õppetükk on kõige vähem populaarne Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Austraalias.

Teine väga ilus tulemus on, et 92% adventistidest on kindlal veendumusel, et seitsmes päev on õige hingamispäev, ja vaid 3% ei ole sellega nõus (kuna uurimuse veaprotsent on 3, siis võib see tähendada tegelikkuses nulli).

Huvitav on see, et suurem osa endistest ja mitteaktiivsetest koguduseliikmetest ei lükka ära koguduse missiooni ja sõnumit.

„Nad lähevad kaasa kaasaegse ühiskonna vaatega, mis eemaldub senituntud usulistest tegevustest,“ ütles Trim. „Enamuse koguduste tegevused ei ole nende jaoks piisavad sidujad. Vennad ja õed, ma näen, et see on meie jaoks tõeline väljakutse.“

Vaid 9% neist, kes ei käi enam kirikus, ütles, et neid on külastanud pastor, suurem number märkis, et neid on külastanud kogudusevanem või mõni koguduseliige. 10st 4 adventisti libiseb kogudusest välja nii, et keegi ei võta nendega enam kunagi ühendust.

Tõik, et liikmed niiviisi kaovad, on Trimi sõnul tragöödia.

Aastail 2000–2012 liitus kogudusega 13,6 miljonit inimest, enamus neist ristimise teel. Ent samal ajal kaotasime 5,9 miljonit adventisti (siia ei ole arvestatud neid, kes surid). See on pea 43,4 inimest 100 uue liikme kohta.

Keskmiselt 90% vastajaist nõustus, et seitsmenda päeva adventistide kogudus on Jumala tõeline viimase aja kogudus sõnumiga valmistada maailma ette Kristuse teiseks tulekuks. Kui küsiti, kas nad eeldavad, et maailma ajalugu lõpeb järgmise 20 aasta jooksul, vastas 22%, et nad on sellega täiesti nõus, 45% ei olnud sellega üldse nõus. Trim nentis: „Asi ei ole mitte selles, et inimesed ei usu Jeesuse tagasitulekusse, vaid näib, et on olemas skeptisism Tema peatse naasmise suhtes.“

Uurimus näitas, et ilmalikustumine ei piirdu enam Ameerika, Euroopa ja Austraaliaga. „Me elame üleilmastunud ühiskonnas,“ ütles Trim. „Inimesed vaatavad samu telesaateid, loevad samu appe ja veebilehekülgi, ning ilmalikustumine on probleem.“

Uurimustulemuste esitluse järel ütles koguduse asepresident Benjamin Schoun: „Meil on palju õppida ja me peame ilmselt neid tulemusi arvestama ka oma strateegilises plaanis. See pilt on paljuski kainestav, kuigi meil on oma tugevusedki olemas.“

Pilte esitletud slaididest vaata siit: https://www.flickr.com/photos/adventistnewsnetwork/with/10310450405/

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat