Jaanus-Janari Kogerman: Jõulutervitus

Avaldatud 26.12.2011

Õige pea on käes aasta kõige pimedam hetk – siis, kui päev on ööst pea kolm korda lühem ning kodust minnakse ja tagasi jõutakse pimedas.

Väga paljude jaoks on talve tipphetkeks justnimelt pööripäev, sest siis hakkab see pimedus päev-päevalt taanduma ja valgus võtab võimust. Ja just selle talvise pööripäeva peale on sätitud ka Jeesuse Kristuse, Maailma Valguse sünni meenutamise ja tähistamise aeg – jõulud. Osa jõuludest on ka see, mis sellele ühele õhtule eelneb. Jõulude ootus, advendiaeg.

Advendiaeg on täidetud valguseigatsusega. Me ootame lund, et maa muutuks valgeks. Süütame igal nädalal täiendava küünla, paneme välja või tuppa tuled ja küünlad, ehime vahest kuusegi, sest see kõik lisab natukene valgust siia ümbritsevasse pimedusse.
Ja samas on kõik see kasutu. Advendiajal läheb üha pimedamaks. Päike hakkab tõusma üha hiljem ja loojuma üha varem ning seda hoolimata sellest, et ootame Valgust. Muutus tuleb alles läbi Jeesuse. Tema toob endaga valguse ja võimaluse edasi minna.

Adventistidena ootame me jõule. Neid iga-aastaseid, kus vaadatakse tagasi Jeesuse sünnile, aga eelkõige seda hetke, kui Jeesus tagasi tuleb ja kui Tema sünd saab osaks ajaloost. Võib öelda, et Tema tagasituleku ootus ja valmistumine selleks on meie usu alus ja sisu, sest ainult see sündmus muudab täielikult meie tuleviku. Ja sarnaselt jõulude ning advendiajaga võime kogeda, et meie ümber läheb üha pimedamaks ja pimedamaks ning meie valgus ei paista kellelegi, kuigi oleme proovinud oma küünlad tõsta lambijalale, mitte neid vaka alla peitnud.

On asju, mis ei muutu kunagi. Ja üks neist on inimeste üldine olukord. Jeesus ütles, et nõnda nagu sündis Noa päevil, nii on ka Inimese Poja päevil: nad sõid, jõid, võtsid naisi ja läksid mehele selle päevani, mil Noa läks laeva ja tuli veeuputus ning hävitas nad kõik (Luuka 17:26-27). Jääb alati neid, kelle südames valitseb pimedus ning kelle jaoks tuleb Valgus ootamatult ja hävitavalt, kuid on ka neid, kes Tema vastu võtsid ja said meelevalla saada Jumala lasteks (Johannese 1:12).

Me teame, et üks muutus siiski tuleb. Iga päev, iga tund, iga minut viib meid lähemale Jeesuse tulekule. Meil on Tema tõotus, et Ta läheb Isa juurde ja tuleb siis tagasi meie juurde (Johannese 14:28). Ja tõotus, et Tema juures ei ole enam kunagi pimedust, sest Jumala kirkus valgustab meid, ning meie lamp on Tall (Ilmutuse 21:23).

Piibel ütleb, et Jeesus sündis, elas, suri ja tõusis üles. Me teame, et Ta läks valmistama meile kodu ja et Ta tuleb tagasi. Ta toob kaasa valguse ja rõõmu ja Ta toob igavese elu.

Rõõmsat jõuluaega, kallid kaasootajad. Valgus tuleb.

Jaanus-Janari Kogerman on Seitsmenda Päeva Adventistide Eesti Liidu peasekretär
 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat