Kaks adventkoguduse pastorit said õiguse abielu registreerida

Avaldatud 1.12.2011, allikas Meie Aeg

Alates oktoobrikuu lõpust on  adventistide koguduste Eesti liidu presidendil ja Elva koguduse pastoril David Nõmmikul ning liidu noortejuhil ja Tartu koguduse pastoril Ivo Käsul lisaks kirikliku laulatuse läbiviimise õigusele ka riikliku abielu registreerimise õigus. 

Läbitud koolituse raames anti vaimulikele ülevaade isikut tõendavatest dokumentidest, tutvustati rahvastikuregistri põhimõtteid, perekonnaseadust ja selle rakendusakte ning õpetati vormistama abielu sõlmimisega seotud dokumente. Abielu sõlmimisega seonduvate perekonnaseisuasutuse ülesannete täitmise õiguse andis Davidile ja Ivole välja regionaalminister.

„Vajadus selle järele oli praktiline ning ka ennasthariv, eriti seadusandluse osas,“ selgitas David. „Kirikliku laulatuse korral on inimestel mugavam kõik asjatoimetused korraldada ühes kohas. Pastorina saan pakkuda vajalikku nõustamist, ja laulatus, mille läbi viin, on ka riiklikult tunnustatud kui abielu registreerimine.“

Ka Ivo viitas Eesti adventkoguduses eksisteerivale vajadusele. Seni omas abielu registreerimise õigust vaid Jõhvi adventkoguduse pastor Viktor Nõmmik. „Et adventkoguduse liikmed, kes abielluda soovivad, ei peaks abiellumisel läbi tegema kahte erinevat tseremooniat, kus nad peavad oma jah-sõna ütlema,“ vastas Ivo küsimusele, mis innustas teda koolitust läbi tegema.  „Kui pastoril on riiklik abielu sõlmimise õigus, toimub kõik ühekorraga ilma eraldi perekonnaseisuametis käimata. Alates avalduse tegemisest käib nõnda kõik kohapeal pastori juures. Kaob ära mure, et millisest hetkest ma siis nüüd "päriselt" abielus olen.“

Abielu registreerimise õigust on vaimulikele jagatud alates 2001. aastast. Eesti seaduste järgi on abielu võimalik vaid mehe ja naise vahel (Perekonna- ja perekonnaseisutoimingute seadus § 1). Ka võib vaimulik abielu sõlmimisest keelduda, „kui abielluja ei vasta kirikus, koguduses või koguduste liidus kehtiva usutunnistuse järgsetele abielu sõlmimise tingimustele" (§ 6). Kui seni sai abielu seaduslikuks pärast abieluaktile allakirjutamist, siis edaspidi muutub mehe ja naise vaheline liit seaduslikuks abieluks „pärast kummaltki abiellujalt jaatava vastuse saamist" (§ 7).

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat