Etioopiast naasnud meeskond jäi reisiga väga rahule

Avaldatud 9.2.2011, allikas Meie Aeg

Jaanuaris Etioopiasse suundunud Eesti noortest adventistidest koosnev seltskond naases kodumaale peale kolmenädalast tihedat tööd kohalikus koolis ja kogukonnas.

Võru adventkoguduse pastori Andres Ploompuu vedamisel kokku pandud meeskond remontis kehvas olukorras olevat koolimaja, kogus filmimaterjali ning aitas kohalikke elanikke erinevates väiksemates ettevõtmistes.

”Reis õnnestus suurepäraselt, kuigi mitte ilma probleemideta,” tõdes Andres. ”Kohe alguses sai selgeks, et seatud eesmärkide nimel peab võitlema. Nagu vast paljudele teada, läksime Etioopiasse erinevate eesmärkidega. Suurem grupi eesmärk oli olemasolevate kooliruumide remont. Kuid teiseks eesmärgiks oli kohapeal kõike filmida ning teha vabatahtlike ning kohalikega intervjuusid. Need filmimise plaanid pidid äärepealt kohe alguses nurjuma, sest lennujaama turvakontrollis meie kaasavõetud kaamera konfiskeeriti. Järgnesid 6 tundi parajat ringijooksmist, enne kui kaamera tagasi saime. Kuid kõik need pingutused tasusid ennast ära,” rääkis Andres.

Teadaolevalt seob eestlaste loodud MTÜ Damotat Etioopiaga plaan ehitada sealsetele lastele uus koolimaja. Suur projekt, mida juhib Merle Voola ja mille jaoks Andres kogub kodumaalt vabatahtlikke ja abilisi, on ootamas abi ja vahendeid. ”Kooliprojekt kui selline on hetkel ootel, sest vahendeid uue kooli ehituse algatamiseks pole veel piisavalt,” ütles Andres.

Siiski ei ole eestlased huvitatud vaid uue kooli plaanist, vaid just seekordsel reisil keskendusid olemasoleva koolimaja olukorra parendamisele. ”Olemasolevad ruumid näevad nüüd palju paremad välja. Vabatahtlikud töötasid innukalt ning koolimaja sai värvitud nii seest kui väljast, millele eelnes pindade nii-öelda pahteldamine, katkiste kohtade parandamine. Lisaks sai uue kuue ka kooli värav, uue värvi said ka kooli reklaamplakatid, millele Merle maalis uued tähed. Joosep ja Ahti korrastasid kooli elektrisüsteemi ning paigaldasid uue ja parema õuevalgustuse. Kohalikud aitasid samuti kaasa ning koos sisetöödega said remonditud ka laste koolipingid. Lisaks eelkirjeldatule sai edasi antud ka Võru koguduse toetus 6 lapse aasta hariduse kinnimaksmiseks, lisaks sellele toetasid Merle Ja Annika teisigi peresid, remontisid ühe vaese pere elamist, käisid vaesemate inimestega arsti juures jne,” jutustas Andres.

Eestlaste plaanid etiooplaste abistamiseks kindlasti jätkuvad. ”Eks neid gruppe peaks Etioopiasse minema veelgi,” ütles Andres. ”Koostööalaseid projekte on mitmeid. Loomulikult tuleb võimalusel uus kool valmis ehitada, kuid lisaks sellele saab toetada ka kohalike vaesemate perede laste haridust. Eks tulevik näitab, kuidas need koostööalased projektid edenevad ja mis edasi saab.”

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat