Eesti adventistid veavad Aafrikas haridusprojekti

Avaldatud 11.1.2011, allikas Meie Aeg

Rühm noori adventiste sõidab sel nädalal kolmeks nädalaks Aafrikasse Etioopiasse, kus on teoksil uue kooli ehitamise projekt, mille eesmärgiks on Soddo linna lastele luua elementaarsed tingimused alghariduse omandamiseks.

Merle Voola ja Andres Ploompuu juhitud projekti teostatakse MTÜ Damota kaudu ja kuigi enamus aktiivseid kaasa aitajaid on just adventkoguduse liikmeid, on projektiga liitunud juba ka teisi, kel südames Aafrika laste toetamiseks midagi koos ära teha. Soddo linna tahetakse ehitada kool 500 õpilasele.

“Etioopiasse läheme seekord päris väikese grupiga,” rääkis Andres, kes on ka Võru adventkoguduse pastor ja AKEL-i misjoniosakonna juht. “Esimest korda käisin seal üksinda, pärast seda käisid seal veel ka Merle (Voola) ja Laura (Kangur) ja pärast seda on soov sinna tagasi minna mitmekordselt kasvanud ning sellest on välja kasvanud selline suur projekt.”

“Minu roll on olnud kokku panna selline vabatahtlike rühm, kellega läheme tegema sellist eeltööd sinna kohapeale ja üks nendest projektidest on teha sellest dokumentaalfilm, et kui me tagasi tuleme, et inimesed näeksid reaalselt, millised on kohalikud vajadused ja mida me saame seal ära teha,” jutustab Andres.

Selgitades, miks eestlased kaugelt põhjamaalt tahavad Etioopiasse just kooli aidata ehitada, viitab Andres tuttavale kalaõnge võrdpildile. “Üsna tihti me leiame, et kui me viime kellelegi humantitaarabi, ehk teisisõnu me anname niiöelda kala, siis see ei toida kaua. Lõppkokkuvõttes on situatsioon ikka sama. Me ise oleme omast kogemusest õppinud, et selleks, et olla jätkusuutlik tuleb meil ise ennast üles töötada. Me leiame, et hariduse toetamine just seda võimaldab.”

Kooli ehitus tähendab loomulikult väga suurt eelarvet. Projekti rahastamisel loodavad eestvedajad heatahtlikele inimesetele ja ka abiorganisatsioonidele. “Kõige meelsamini näeksime, et seda toetaksid eraisikud. Kui meid on palju, siis ei ole see üldse võimatu projekt ellu viia. Aga loomulikult oleme väga tänulikud ka igasuguste toetuste eest, mida on võimalik taotleda. Näiteks oleme taotlenud abi Maranatalt Soomest ja nad on andnud meile ka põhimõttelise toetuse, et nad tahavad meid aidata. On olnud ka erasponsoreid, näiteks Taimi ja Jaan Ploompuu, kes andsid 50 000 krooni konkreetselt selle dokumentaalfilmi loomiseks,” selgitab Andres.

Sel korral lähevad Etioopiasse kokku 8 inimest. Lisaks Merlele ja Andresele veel Annika Heimvell, Helle Ploompuu, Annemai Noorkõiv ja Joosep Tuvi ning lisaks veel ka Rita Mägi (luges projektist mõni aeg tagasi Eesti Ekspressis ilmunud artiklist) ja Ahti Hirve (aiameister, kes kuulis projektist Annemailt).

“Me loodame, et kui me seal ära käime ja tagasi tuleme, siis selle video kaudu, me jõuame rohkemate inimesteni ja suudame luua selle usaldusliku suhte, et näete selline on see projekt, mida on võimalik toetada,” ütles Andres.  

Jaga Facebookis
Lingid
Vaata lisaks
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat