Uus uurimus aitab avastada Alzheimer varajases staadiumis

Avaldatud 23.8.2010, allikas Adventist News Network

Mitmed seitsmenda päeva adventkiriku juhtiva meditsiinikooli teadlased loodavad, et nende uurimuse abil saab avastada Alzheimeri tõbe selle varaseimas ja kõige ravitavamas staadiumis.

Teadlased leidsid vereringes proteiinide jada, mis näitab kontsentratsioonist sõltuvalt tõve olemasolu ulatust ning seeläbi võib saada võimalikuks selle aju hävitava haiguse varajane avastamine.

Loma Linda Ülikooli ja George Masoni Ülikooli uurijate töörühm avaldas oma uurimused varemalt sel aastal ajakirjas Journal of Alzheimer's Disease.

Meeskonna liikmeteks olid Claudius Mueller, Wolff Kirsch ning Matthew Schrag Loma Linda Ülikoolist ning Lance Liotta George Masoni Ülikoolist.

Muelleri sõnul otsis meeskond verest “prügi”. Alzheimeri poolt põhjustatud kahju ajule jätab oma märgi, ka haiguse varajaseimas staadiumis, lisas Kirsch.

Alzheimer, nimetatud Saksa arsti järgi, kes kirjeldas haigust esimest korda 1906. aastal, hävitab aju närvirakke. Edasiarenenud Alzheimeri patsiendid kaotavad oma kommunikatsiooni võimed, mälu ning võime enda eest ise hoolt kanda.

Alzheimeri varajases staadiumis biomarkerite avastamine on oluline, kuna see on ainus periood, mil haigus on ravitav, selgitas Liotta.  

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat