Adventistid jälgivad võimalikke pühapäevast äritegevust sulgevaid seadusi Euroopas

Avaldatud 9.8.2010

Adventkiriku usuvabaduse kaitsjad jälgivad Euroopa Parlamendi liikme ettepanekut sulgeda terves Euroopas pühapäeval äride uksed.

Parlamendiliige Martin Kastler Saksamaalt pakub, et tervel Euroopa kontinendil võiks kehtestada Saksamaal kehtiva korra sarnane regulatsioon, kus innustatakse töötajaid pühapäeval kodus olema ja oma perekonnaga aega veetma, kirjutab New York Times.

Kuigi parlamendireeglid keelavad liikmetele, kaasa arvatud Kastleril, uute seaduste algatamise, siis hiljuti hakkas kehtima kord, et kui liikmesriikides kogutakse mingi teema toetuseks 1 miljon toetusallkirja, peab 736-liikmest koosnev parlament vastava seaduse ettepaneku koostama.

Kuigi paljud adventistid elavad ja teenivad riikides, kus sarnased seadused kehtivad, on kirik traditsiooniliselt selliste seaduste vastu, viidates võimalikule usulisele diskrimineerimisele.

“Me nõustume sellega, et inimesed vajavad puhkepäeva, kuid me tahame kindlustada, et neid, kelle jaoks pühapäev ei ole eraldatud religioosne puhkepäev, samuti respekteeritaks,” ütles ülemaailmse adventkiriku avalike suhete ja usuvabaduse osakonna (PARL) juht John Graz.

“Me loodame, et need, kes on selle ettepaneku taga mõistavad Euroopa ühiskonna pluralistlikku dimensiooni ning erinevate usuliste uskumiste austamise tähtsust,” ütles ta.

Kiriku ametnikud Shveitsis baseeruvas Euro-Aafrika Divisjonis ütlesid, et nad jälgivad arenevat olukorda. Sügisel plaanivad nad pidada konsultatsioone kohalike juhtidega, et koostada võimalik vastus Kastleri initsiatiivi arengutele.

“Kui see oleks vaid küsimus pühapäeval suletavatest poodidest, siis meie liikmed ei näeks selles probleemi,” ütles Euro-Aafrika divisjoni PARL-i juht Karel Nowak. “See on juba kehtiv olukord paljudes Lääne- ja Ida-Euroopa riikides.”

Nowaki peamiseks mureks on võimalikud argumendid, millega initsiatiivi võidakse toetada. Ta ütles, et mõned inimesed soovivad “tugevdada traditsionaalseid Euroopa väärtusi, mille all mõeldakse traditsionaalseid kristlikke väärtusi ja eluviisi.”

“Minu arvamus on, et see areng on murettekitav ning võib juhtida erinevate gruppide vaheliste pingete kasvuni,” ütles Nowak.  

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat