Külastus Iisraeli: Maa, kus on me vaimse elu juured

Avaldatud 27.3.2010, autor Janne Kütimaa

 Et kasvada, on vaja juuri. Hingekosutav ja identiteeti kinnitav on teada, kust oled pärit, kes olid esiisad ja -emad ning millistel põldudel nad maad kündsid, loomi kasvatasid ja lapsi kantseldasid. Tänapäeva Eestis on vähe neid, kel üksnes eesti päritolu. Muude rahvaste mõjutused on olnud silmnähtavad. See kõik jätkub, mõjutused ei ole kuskile kadunud ning meie rahvastik on väga mitmekesine. Füüsilise päritolu teadmine on siiski vaid osa teadmisest. Vaimse elu juured on sama olulised, kui mitte olulisemadki, et neid otsida. Selgi maastikul on pilt värvikirev. Vaimsete juurte leidmine ei olegi alati nii iseenesestmõistetav ja kristallklaar ettevõtmine. Hea on need siiski leida. Pereraadio toimetajana avanes mulle võimalus asuda Iisraeli poole sel eesmärgil teele koos Eesti Kirikute Nõukogu liikmete ja Iisraeli Keskuse esimees Peeter Võsuga.

Iisrael on väike riik, mis on oma missiooniks võtnud teavitada kristlasi üle kogu maa, et too riik ei kuulu mitte üksnes juutidele, vaid on kodumaaks ka kõigile kristlastele. Selle teavitustöö tarbeks on Iisraeli turismiministeerium rajanud harukontoreid mitmeisse paigusse, k.a meie läänepoolsesse naaberriiki Rootsi, asukohaga Stockholmis. Iisraeli turismiministeeriumi Põhjamaade osakonna direktor Michael Chen käis möödunud aasta sügisel Tallinnas kirikujuhtidega kohtumas. Temaga oli tol korral kaasas ka asedirektor Irma Aalto. Tookordne kohtumine tipneski Iisraeli turismiministri Stas Miseshnikovi kutsega Eesti kirikujuhtidele külastada Iisraeli 15.–19.veebruaril käesoleval aastal.

Delegatsioon alustas reisi ühise palvega Tallinna lennujaama palvetoas. Reisile seadsid end Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder, Eesti Kristliku Nelipühikiriku (EKNK) piiskop Ago Lilleorg, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liidu (EEKBKL) peasekretär Erki Tamm, Eesti Metodistikiriku (EMK) superintendent Taavi Hollman, Adventistide Koguduste Eesti Liidu (AKEL) president Tõnu Jugar, Eesti Karismaatilise Episkopaalkiriku (EKEK) peavikaar isa Heigo Ritsbek, Eesti Apostliku Õigeusukiriku (EAÕK) piiskop Eelija, Eesti Kirikute Nõukogu (EKN) peasekretär Ruudi Leinus ja Iisraeli Keskuse esimees Peeter Võsu. Mõni meist oli teel Iisraeli esimest korda, mõni mitmendat. Üks oli selge – kirikujuhtide jaoks oli tegu väga erilise teelolemisega. Varem ei olnud EKN liikmed nõnda suures koosseisus pikemal reisil käinud. Et reisisihiks oli püha maa, kus kõikide konfessioonide ühised juured ja alustalad, oli reis seda erilisema hõnguga.

Loe pikemalt aprillikuu Meie Ajast

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat