Ennetusspetsialistid tutvustasid teenimise õpetamist

Avaldatud 22.11.2009, allikas Meie Aeg

USA ennetustöö spetsialistid Duane McBride ja Gary Hopkins tutvustasid neljapäeval toimunud seminaril niinimetatud „teenistuse õpetamise“ programmi.

Tallinna Ülikooli aulas umbes 80 osavõtjaga seminaril rääkisid adventkirikule kuuluva Andrewsi Ülikooli õppejõud meetmetest, mis aitavad vähendada noorte riskikäitumist. Nad tõdesid, et programmid, mille peamiseks osaks on noortele teadmiste jagamine, ei ole efektiivsed. Gary Hopkins tõi koguni esile, et sel viisil saame me muuta ainult umbes 1-2% noorte käitumist. Hariduse ja teadmiste jagamine omab küll oma kohta, kuid peaks olema siiski vaid osa laialdasemast strateegiast.

Ühe uue efektiivse programmina tutvustasid nad niiöelda teenimise-õpetust - service-learning. Selle peamiseks osaks on noortele, ja ka juba väga varases eas lastele – ühiskonna teenimise õpetamine.

Nad tõid näiteks, et kaks-kolm korda nädalas võtaks üks või kaks täiskasvanut mõned lapsed-noored endaga kaasa ning nad läheksid naabruskonna eakale inimesele näiteks küttepuid tegema. Või sisseoste sooritama. Kindlasti ei tohiks see olla noortele koormav, mis muutuks neile ebameeldivaks. Nad rõhutasid, et vähemalt alguses peaks see olema ehk ainult pool tundi tegevust ja tõesti vaid kaks või kolm korda nädalas. Peale seda tegevust peaks noortega vabas õhkkonnas tehtut arutama ja kuulma nende tagasisidet.

Programm, millel on olemas teaduspõhine alus, on osutunud erinevates maailma piirkondades efektiivseks erinevate noorte riskikäitumiste vähendamisel.

Programmi edukuse üheks oluliseks faktoriks on vastutustundliku ning hooliva täiskasvanu roll. See peab olema inimene, kel on tugevad väärtushinnangud. Selline, kes saaks olla noortele eeskujuks ning kes vajadusel suunaks nende mõtteid ja tegevusi õiges suunas.

Seminar sai korraldatud koostöös Adventistide Koguduste Eesti Liidu ning Soome Adventkirikuga, mille soomekeelse liidu esimees Kalervo Aromäki koos McBride ning Hopkinsiga ka Eestimaal käis.

Seminari osavõtjate hulgas oli esindajaid politseist, vanglasüsteemist, omavalitsuste ametnikke, lastekodude töötajaid, ülikooli õppejõude ning tudengeid.

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat