Pärli kogudusepistik sai endale oma ruumid

Avaldatud 8.5.2023

Reedel, 5. mail sai notari juures allkirjad ostuleping, mille järgi seitsmenda päeva adventistide koguduste Eesti liit soetas Tallinnas Ehitajate tee 114 Pärli kogudusepistikule oma ruumid. Liidu nõukogu kinnitas vastavasisulise otsuse teisipäeval, 2. mail. Otsuse järgi ostis ruumid liit, neid hakkab kasutama Pärli kogudus, kes tagastab liidule ruumide ostusumma. Ruumide omanik on liit.

Pärli koguduse juht Aleksandr Tsugai viib meid ostust rääkides tagasi Pärli pistiku loomise aegadesse. „Mõte rajada Tallinnasse uus venekeelne kogudus tekkis juba ammu – selle peale mõeldi ka siis, kui loodi Kompassi koguduse pistik. Aga see mõte ei läinud töösse.“ Kui Aleksandr Tallinnasse kolis (kus ta on Tallinna venekeelse koguduse pastor), siis kaasnes sellega mõte püüda aasta jooksul koondada grupp inimesi, kes hakkavad kogudust rajama. „Viimased 12 kuud ongi pistik tegutsenud selle nimel, et rajada Tallinnasse uus venekeelne kogudus. Alguses oli koos minuga 8 täiskasvanut, nüüdseks on meid 15 täiskasvanut, pluss lapsed,“ ütles Aleksandr. 

Kuna pistiku meeskond on kasvanud ja grupi arengus ollakse selles staadiumis, kus oleks vaja oma kooskäimiskohta, siis hakati selle pilguga kinnisvaraturul ringi vaatama. „Kui rajati Kompassi kogudus, siis oli mõte rajada Tallinnasse ka mõjukeskus – Kompassi kogudusest sai seal olevate ruumide kasutaja, aga meie pistik tekkis viis aastat hiljem,“ rääkis Aleksandr võrdluse võtmes ja lisas naljatamisi, et Pärli kogudusele mõjukeskust ei tehtud. „Kui hakkasime üüripindu vaatama, siis saime aru, et hinnad on üsna kõrged. Leidsime, et mõttekam oleks endale koht osta – järgmisel viiel aastal saame ka peakonverentsi ja divisjoni ja uniooni ja liidu toetusraha – me ei tahaks seda raha kellelegi niisama kinkida. Me palvetasime pistiku kohtumistel ja oma kodudes.“ Kokku käidi vaatamas viit potentsiaalset kohta ja suheldi müüjatega. 

„Üks koht hakkas meile kohe meeldima. See asub büroohoones, mis ei ole koguduse jaoks tüüpiline, ja asub 4. korrusel,“ ütles Aleksandr. Seda kohta tutvustati ka liidu nõukogule 19. aprillil. Sel koosolekul otsustati, et Pärli kogudus uurib veel võimalikke ostukohti ning kõik palvetavad tulevase otsuse pärast. Luba ostu­tehing sooritada saabus 2. mai kokkusaamisel. 

„Minu teada ei ole Eestis ühelgi kogudusel ruume büroohoones, miks mitte seda proovida,“ sõnas Aleksandr ja lisas, et Tallinna kinnisvaraturg on üsna likviidne, nii et ostetud koha saab vajadusel ja müüa. „Suurt riski ei ole.“

Ostetud pinda on kokku 194m2 ning selle saab vaheseintega jagada mitmeks osaks. „Praegu on seal viis kabinetti, millest neli on välja üüritud. Meie kavatseme võtta kaks ruumi enda kasutusse ja kolm jätta üürile,“ rääkis Aleksandr. „Vajadusel saame need kaks ruumi teha üheks suureks ruumiks. Me loodame, et kogudus hakkab kasvama ja mingil hetkel tekib vajadus kogu pind enda kasutusse võtta. Praegu ei ole meile nii palju pinda vaja ning üürilt saadud tulu aitab meil liidule laenu tagasi maksta.“ Pärli kogudus tagastab seega liidult saadud ostusumma – 217 000 eurot. „Meil on eesmärk viie aastaga tagastada kolmandik sellest summast, ehk ka rohkem,“ ütles Aleksandr. 

Aprilli alguses toimunud misjonikonverentsil, mida Aleksandr liidu misjoni tööharu juhina korraldas, oli ka intervjuu Kompassi koguduse liikmetega. „Seal nad vastasid küsimusele, mis oli koguduse rajamise protsessis kõige raskem,“ meenutas Aleksandr. „Nad ütlesid, et ruumi otsimine. Võin seda kinnitada – see on võibolla kõige raskemaid asju, millega ka meie oleme pidanud silmitsi seisma. Teadsime, et koguduse avamine on juba mõne kuu pärast, aga kus hakkame koos käima? Samas on see kogemus kasvatanud meie usku – olime ühiselt aru saanud, et küll Jumal leiab meile koha. Kui ta lubas meil hakata koguduse rajamisega tegelema, siis Ta ei jäta meid hätta.“

Aleksandr soovib tänada liitu kiire tegutsemise ja toetuse eest. „Minu meelest on see esimene selline kogemus meie liidus, kui kogudusele sel viisil ruumid soetatakse – et liit laenab kogudusele raha. Olen liidu juhtkonnale ja liidu nõukogule väga tänulik julge otsuse eest. Me usume, et Jumal õnnistab meid ja kõik võidavad sellest – kogudus saab omale kooskäimise ruumi ja liidu vara kasvab.”

Pärli pistiku avajumalateenistus on hingamispäeval, 13. mail koguduste rajamise konverentsil Tallinnas hotellis Dzingel. Millal täpselt Pärli kogudus oma esimese jumalateenistuse Ehitajate tee 114 peab, ei ole veel täpselt teada, kuna tuleb suhelda praeguste üürnikega, ning soetada vajalik mööbel ja tehnika.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat