Perekonna ühtsuse nädal "Taastame perekonna altari". Neljapäev

Avaldatud 8.9.2022

SEE POLE AUS

Kruvikeeraja

“Armasta Issandat, oma Jumalat, kõigest oma südamest ja kõigest 
oma hingest ja kõigest oma väest!” 5. Mo 6:5

LUGEMISMATERJALI PÕHISÕNUM

Lastel, teismelistel ja noortel täiskasvanutel on ka kohustused! Kas tunned vahel, et elu ei tundu olevat õiglane (ja paljudel juhtudel see lihtsalt polegi õiglane) või ei mõista sa reegleid, mis sulle vanemate poolt on seatud? Võib-olla kahtled mõningates otsustes, mis su vanemad sinu suhtes on teinud või oled vahel pettunud nende kõnemaneeri pärast, mida nad sinuga rääkides kasutasid?

Peatu ja mõtle kõikidele headele asjadele, mida su vanemad sinu heaks teevad. Näiteks sinu vajaduste rahuldamine- söök, kodu, riided, haridus ja palju muud. Seejärel täna Jumalat vanemate eest ja palu, et Jumal aitaks sul olla vanematele sõnakuulelik laps, hoolimata sinu vanusest. Palu Jumalalt andestust nende kordade pärast, mil su vanemad pole asju õigesti lahendanud ja palu, et Jumal pööraks su südame sinu ema, isa või eestkostja poole. Kui su vanem pole vastutav või jumalakartlik, palu Jumalat, et Ta teeks ime sinu kodus, muutes su vanemaid või sinu olukorda.

“Lapsed, olge kuulekad oma vanemaile Issandas, sest see on õige!” Ef 6:1

KAEVU SÜGAVAMALE

Vanemate südamete pööramine laste poole.

 Loe Malaki 3: 23, 24

Lugu Eelijast Karmeli mäel oli eepiline! Selle loo üks kõige võimsamatest osadest on Eelija vankumatud palved. Kui Eelija palvetas, juhtusid imelised asjad. Eelija palus, et Jumal taastaks maha kistud altari ja päästaks inimesed. Eelija sõnum on täna ka meie kodudes ajakohane. Lapsevanemad, peame siiralt ja järjepidevalt paluma Püha Vaimu väljavalamise pärast meie kodudes. See õhutab südantmuutvale kahetsusele ja andestusele lapsevanemate ja pereliikmete vahel.

Ehkki lapsevanemad ei tee alati kõike õigesti, ootab Jumal vanematelt, et nad juhiksid, õpetaksid ja distsiplineeriksid oma lapsi. Sõna distsipliin (inglise keeles discipline) tuleb sõnast õpilane (inglise keeles disciple). Sisuliselt tähendab see, et kui distsiplineeerime oma lapsi, õpetame neid. Mitte ei karista, vaid pigem parandame ja suuname neid. Lapsevanemad peaksid oma lapsi õpetama Jumala viisidel, lootuses, et nad valivad lõpuks Kristuse oma Isandaks ja Päästjaks. “Kodu peaks olema lastele kõige ligitõmbavamaks paigaks maa peal… Lastel on tundeline ja armastav loomus. Neile saab kergesti rõõmu valmistada, kuid sama kerge on neid ka õnnetuks muuta. Õrna juhendamise, armastusväärsete sõnade ja tegude abil võivad emad lapsi oma südame külge köita.” Adventkodu, lk 21

Täiskasvanutena on lihtne unustada, kui jõuetuna lapsed end võivad tunda ja missugune surve on neil igapäevaselt, kui nad peavad täitma neid paljusid nõudeid, mis neile kogu päeva esitatakse. “Korista oma tuba ära, muidu sa ei saa videomänge mängida.” “Söö oma köögiviljad taldrikult ära, muidu sa magustoitu ei saa.” “Sa ei jäta seda maja selliseks, enne kui ära lähed!” Ja kui millestki muust pole abi: ”Sest mina ütlen nii!” Kujuta ette, kuidas sa end tunneksid, kui sinuga iga päev niimoodi räägitakse! On oluline seada lastele sobivad piirid, kuid sama oluline on õpetada lastele seda, kuidas teha tervislikke valikuid. Jumal soovib, et järgiksime Teda, kuid Ta annab igale indiviidile õiguse valida. Lapsed, kellele antakse valikuid, on paremini ette valmistatud käituma vastutustundlikult. Seda eelkõige siis, kui nad seisavad silmitsi valikutega, mis lähevad nende pere väärtustega vastuollu. Võimalus langetada ise otsuseid oma elu erinevates valdkondades aitab lastes arendada ka tervemat enesehinnangut ja usku, et nad on olulised, eriti nende vanematele ja Jumalale.

Lastele valikute võimaldamine nõuab aega ja kannatlikkust. Pea aga meeles, et veidi aega nüüd võib osutuda väga viljakandvaks pikas perspektiivis. Vastupidine variant peab samuti paika- aja mitte võtmine ja kannatlikkuse mitte omamine toob endaga kaasa märkimisväärsed pikaaegsed tagajärjed. Lastele valikuvõimaluse andmine ei tähenda, et täidad nende iga soovi ja igatsuse, aga isegi 3 aastasele võib anda valida, kas ta tahab panna jalga rohelised või mustad püksid või teha uinaku voodis või põrandal. Eesmärk on, et laps paneks püksid jalga, kuid mis vahet sellel on, mis värvi need püksid on, kui tegemist pole just koolivormiga? Laps peab tegema uinaku, kuid kas ta peab selleks just voodisse minema?

Võta oma südameasjaks aidata oma lapsel tunda, et ta on sulle ja Jumalale oluline ja et sinu kodus toimuks suur südame pööramine sel nädalal ja edaspidi.

PALVE

Kallis Jumal, oleme sulle väga tänulikud, et annad meile alati valikuid. Aitäh, et ilmutad meile igal päeval seda, kui väärtuslikud Sinu silmis oleme ja et Sa hoolid meist. Ainult Sina väärid meie austust ja kiitust. Tahame Sind alati järgida ja valida Sind üha uuesti ja uuesti. Jeesuse nimel, aamen.

 

PANE SEE PRAKTIKASSE

Piibli väljakutse

Öelge üheskoos perega meelespeetav Piiblisalm. Otsige Piiblist teisi kirjakohti, kus oleks samasuguse sisuga tõotus või käsk.

PERE ARUTELU

  • Kas sa usud, et Jumalal on sulle ja su perele eriline eesmärk ja ülesanne?
  • Kas sa tunned, et Jumal on toonud erilisi õnnistusi või imesid sinu praegusele perele või varasematele generatsioonidele? Jagage neid lugusid üksteisega ja teistega, kellele sinu pere lugude kuulmine võiks olla julgustuseks.
  • Miks on südame pööramine nii oluline, et mõista Jumala igatsust teha meist igaühega ja kogu meie perega leping?

PEREKONNA ALTARI TAASTAMINE

Pane kotti palle, mida kasutatakse erinevateks spordimängudeks. Lase lastel ära arvata, mis mängus igat kotis olevat palli kasutatakse ja uuri välja, mis on nende lemmikmäng?

Seejärel küsi neilt reeglite kohta. Kas nad teavad mängureegleid? Küsi neilt, mis juhtub, kui mõnda mängureeglit ei järgita?

Vahel saadetakse reeglite rikkuja mängust välja. Ka kogu meeskond võib saada mingisuguse karistuse, sest üks liige ei järginud reegleid.

Jumalal on ka reeglid. Rääkige, mis nendeks reegliteks võivad olla. Ja kui me neid reegleid rikume, pole see hea. Jumal pole rõõmus. Meie pole rõõmsad (sest sisemuses oleme kurvad) ja teised pole rõõmsad, näiteks ema või isa, või meie õpetajad või sõbrad. Aga hea uudis on see, et kui rikume Jumala reegleid, ei saadeta meid mängust välja! Veel on lootust. Jumal armastab meid. Piibel ütleb nii. Jumal tahab anda meile nii palju võimalusi, kui võimalik, et jääksime Mängu edasi. Ta tahab meid päästa oma Kuningriiki.

 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat