Perekonna ühtsuse nädal "Taastame perekonna altari". Teisipäev

Avaldatud 6.9.2022

Teisipäev

Isikukaitsevahendid

Kindad

„Armasta Issandat, oma Jumalat, kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest ja kõigest oma väest!" 5. Moosese 6:5

Enne 2020. aastal alanud pandeemiat teadsid vähesed inimesed väljaspool tervishoiuringkonda midagi isikukaitsevahenditest. See muutus aga väga kiiresti. Enamik meditsiinitöötajaid mõtleb isikukaitsevahenditest rääkides viiele kõige ohustatumale piirkonnale: silmad ja nägu, käed, keha, hingamissüsteem ning kõrvad. Need kohad on sisenemispunktiks igale kurjale viirusele nagu näiteks COVID-19. Igal piirkonnal on ettenähtud turvavarustus ning isikukaitsevahendi kasutamise õige ja vale viis. Näiteks näomaski kandes tuleb kinni katta nina ja suu, mitte ainult suu ning see peaks istuma hästi. Ka käte pesemiseks on õige viis.

Et kaitsta end vaimsete „vaenlaste“ eest, peame samuti selga panema õige kaitsevarustuse. Apostel Paulus kasutab sõjalisi metafoore: kiivrit, mõõka, rinnakilpe jne, rääkides sellest, et peaksime kaitsma end Saatana kurjade abiliste eest, kes ähvardavad rünnata meie kodusid ja perekondi. Palvetage täna, et Jumal hoiaks iga pereliiget ja kaitseks ka meie silmi, kõrvu ja suud kahjulike mõjude eest. Vali hea kurja asemel. „Varustage endid kogu Jumala sõjavarustusega, et te suudaksite seista kuradi kavalate rünnakute vastu! Sest meil ei ole maadlemist vere ja lihaga, vaid valitsuste ja võimudega, selle pimeduse maailma valitsejatega taevaaluste kurjuse vaimudega” Efeslastele 6:11,12

Meie kodudes toimub hea ja kurja vaheline võitlus.

Loe 1.Kun 18:20-40,

Efeslastele 6:10-17

Võistlus oli suhteliselt lihtne. Baali prohvetid ehitasid oma jumalale altari ja Eelija enda omale. See oleks jumalate vaheline lahing. Eelija, Jehoova prohvet, ja Baali preestrid asetaksid oma altarile ohvriks härja, kuid ei süütaks sellel tuld. Tule peaksid süütama jumalad. Altar, mis esimesena põlema süttib, võidab ja see jumal saaks inimeste jumalaks. Baali prohvetid nutsid ja palvetasid kuus tundi, kuid tuld ei tulnud. Vaatamata kogu kärale ütleb 1. Kuningate raamatu kirjutaja: "aga ei häält, ei vastust" (s 29). Nüüd oli Eelija kord. Ta parandas Issanda altari, mis oli maha kistud, võttes 12 kivi sümbolina Iisraeli 12 suguharust. Siis kaevas ta selle ümber kraavi. Pärast puude ja härjatükkide sättimist lasi ta altarile kolmel korral neli kruusi vett valada, leotades põhjalikult kõike ja täites isegi altari ümber oleva kraavi. Siis Eelija palvetab:"Jehoova, Aabrahami, Iisaki ja Iisraeli Jumal! Saagu täna teatavaks, et sina oled Jumal Iisraelis ja mina olen sinu sulane ja et mina olen kõike seda teinud sinu sõna peale! Saagu täna teada, et sina oled Jumal Iisraelis, et ma olen su sulane ja et ma olen kõike seda teinud sinu käsul. Vasta mulle, Jehoova, vasta mulle, et see rahvas saaks teada, et sina Jehoova oled Jumal ja et sina pöörad tagasi nende südamed!” (s 36-37).

Meie peredes leiab tänasel päeval aset kosmiline draama, mida nimetatakse suureks võitluseks. Kurjad käsilased annavad endast parima, et Jumal meie kodudest välja tõrjuda. Televiisor, sotsiaalmeedia, nutitelefonid ja muud seadmed kulutavad suure osa meie perede ajast, tähelepanust ja võib-olla isegi kiindumusest. Kuigi eelmainitu halb mõju võib kahjustada vaimset tervist, sotsiaalseid oskusi, mälu ja minapilti, kogeme meie kodudes iga päev vahetumat ja võimsamat pärssivat mõju. Suhtlemise puudumine põhjustab märkimisväärse võõrdumise mehe ja naise, vanema ja lapse vahel, tuues kaasa rumalaid vaidlusi ja mõttetuid haigetsaamisi. Need näiliselt väikesed mõrad põhjustavad meie kodudes suuremat hävingut. Tõde on see, et kui veedame rohkem aega „ebajumalatega”, on meil raskem tõeliselt tunda ainsa tõelise Jumala häält ja veelgi raskem on Teda kummardada.

 

Tuletage meelde vanasõna: "Me oleme need, mida me sööme?" või "GIGO (inglise keelne lühend) — prügi sisse, prügi välja?" Sama kehtib ka meie mõistuse kohta. Meie meel on sügavalt mõjutatud sellest, mida me näeme ja kuuleme, mõjutades seda, mida me mõtleme ja teeme. Seetõttu peame oma perekonnad vaenlase kavaluste vastu relvastama. "Sellepärast võtke kätte kogu Jumala sõjavarustus, et te suudaksite vastu panna kurjal päeval ja jääda püsima, kui te kõik olete sooritanud." Efeslastele 6:13

Kui uurime iga päev Jumala sõna ja palume Tema kaitset meie perele, toetudes Jeesuse võidule Saatana üle, valime hea kurja asemel. Meie meeled muutuvad ja on valmis kuulama Jumala häält. Nii saame vaenlase strateegiatest paremini teadlikuks ja oleme ette valmistatud rünnakuks oma perede vastu. Me muutume julgemaks ja otsustame teadlikult hüljata väärtused ja tõekspidamised, mis ei ühti meie perekonna motoga. Kui palvetame, et meie pere ümber oleks kaitsevall, siis saadetakse tugevad inglid meid kaitsma ja kurjad jõud tõmbuvad lahingust tagasi. Kas valite täna olla Kristuse poolel? Jeesus võidab!

PALVE

Kallis Jumal, aitäh Sulle Jeesuse, Suure Kaitsja eest. Aitäh võimaluse eest tulla julgelt Sinu armutrooni ette, et Sind kutsuda, nagu tegi seda Eelija, et võiksid meie elus teha imesid. Palun pane meie ümber kaitsevall (nimeta kõik pereliikmed nimepidi) ja ka nende ümber, kes on Sinust eemaldunud. Soovime olla Sinu poolel, kuniks Sa tagasi tuled, et meid endaga koju viia. Jeesuse nimel, aamen.

PANE SEE PRAKTIKASSE

Piibli väljakutse

Õppige meelespeetav piiblisalm koos perega pähe. Vaadake, kes suudab seda peast öelda. Kui kõikidel on see salm juba peas, kaalu 5.Mo 6:4-9 pähe õppimist.

PERE ARUTELU

Vasta individuaalselt ja koos perega:

Mida tähendab suur võitlus?

Kuidas see meie perekonda mõjutab?

Mida peame tegema, et panna oma pereliikmete ümber kaitsevall?

Kuidas valida iga päev halva asemel hea? (nt kasuta lahkeid sõnu, ole aus, näita üles austust, ole tänulik, veeda vähem aega telefonis ja rohkem aega oma perega jne)

TAASTADES PEREKONNA ALTARI

Tee telefoni/nutiseadme korv ja kõik pereliikmed (ka täiskasvanud) pangu oma nutiseadmed õhtusöögi ja ülistushetke ajaks sinna. Arutlege uue reegli üle peres või lisage see oma perekonna motosse, et õhtusöögi aeg ja ülistushetk on telefonivabad hetked. 

Valige kodus endale eriline koht, kus võite igal hommikul esimese asjana koos palvetada. Põlvitage vastakuti, moodustades niimoodi perekonna altari. Võite ka seista ja kätest kinni hoida. Lase igal pereliikmel teha lühike palve. Lõpetage Piiblitekstiga, nt Psalmid 19:15:”Olgu sulle meelepärased mu suu kõned ja mu südame mõtlemised sinu ees, Issand, mu kalju ja mu lunastaja!” Lõpetage pere grupikalliga.

Õhtune ülistushetk on suurepärane aeg suhete ülesehitamiseks. Alusta õhtust ülistushetke, küsides igalt pereliikmelt (ka lapsevanematelt) mõne küsimuse järgnevate hulgast: Missugused imed olid sinu tänases päevas? Mis olid sinu väljakutsed? Mis oli parim asi, mida keegi täna sinu heaks tegi? Mis oli parim asi, mida sa kellegi heaks täna tegid? Mille eest tänases päevas oled kõige tänulikum? Laulge oma ülistuslaul, lugege Piiblitekst ja palvetage. Lõpetage pere grupikalliga.

ILLUSTRATSIOON LASTELE

Hoia käes ehituskiivrit ja küsi: ”Kas see on ainus isikukaitsevahend, mida ehitaja vajab? Ehkki kiiver on tõesti oluline, on olulised ka särk, püksid ja eriti saapad, kindad! Ehitustöölised kannavad ka spetsiaalseid kaitsekindaid ja saapaid. Samamoodi vajame ka meie erilist varustust, et olla head kristlased. Apostel Paulus ütleb Ef 6:17, et vajame päästekiivrit (Ef 6:17), mis aitab meil mitte jääda Jumala igavese elu kingitusest. Küsi lastelt, kas on veel midagi, mida vajaksime? Lisa, et Paulus soovitab ka tõevööd (s.14), mis mähib Jumala tõe meie ümber…erilisi kingi, mis aitavad meil minna ja kuulutada rahuevangeeliumit (s.15)...ja usukilpi (s.16), mis kaitseb meid kurja eest. Küsi lastelt, kas seda erilist varustust on võimalik poest osta? Ei! Ütle neile, et parim koht, kust neid saada, on kirik. Seal võivad õppida kogu tõde päästest, õigusest, rahust ja usust. Meenutage lastele, et nad vajavad neid kõiki ja et vaid ühest elemendist ei piisa. Julgusta neid osaleme pere ülistushetkedel ja käima kirikus, piiblitunnis, lastetunnis, kuni nende varustus on täielik!

Jaga Facebookis
Loe lisaks
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat