Nelipühi tervitus Balti Uniooni presidendilt Valdis Zilgalviselt

Avaldatud 29.5.2009, autor Valdis Zilgalvis

Peale Jeesuse taevassetõusmist oma Isa juurde, algas Tema töö Püha Vaimu väljavalamisega. Heebrea pühakirjad tõotasid, et viimastel päevadel valatakse Jumala Vaim Iisraeli Messia peale ja viimaks kogu Tema rahva peale (Joeli 2 peatükk). Oma ülestõusmise järel ütles Jeesus, et see tõotatud Püha Vaim valatakse Tema järgijate peale, kuid Ta ütles neile, et nad ootaksid selle toimumist Jeruusalemmas.

See vägev Jumala tegu leidis aset umbes 10 päeva peale Jeesuse taevassetõusmist, juutide nelipühal. Nelipühal tähistati Jumala lepingu uuendamist Iisraeliga ja rahva kaasamist sellesse lepingusse (nelipühal sai Mooses Siinai mäel kümne käsuga kiviplaadid). Sellel nelipühapäeval, täitis ruumi äkki otsekui tugev tuul (Ap. t. 2:1-4). Nende peade peale langesid justkui tulekeeled ja nad kõik said täidetud Püha Vaimuga. Tuul sümboliseerib Jumala Vaimu ja Tema väge luua uut elu (Hes 37:9-14) – sama heebrea ja kreeka sõna võib tähendada nii „vaimu“ kui ka „tuult“, sõltuvalt kontekstist. Tuli sümboliseerib Jumala kohalolekut, nagu see juhatus Moosese puhul läbi põleva põõsa või terve Iisraeli pühal Siinai mäe jalamil. Nelipühapäeval tuli Vaim tuule ja tule näol tuues Jumala vägeva kohaloleku.

Selle püha ajal oli Jeruusalemm täis inimesi, kes olid saabunud Rooma impeeriumi erinevatest piirkondadest. Kolmandaks märgiks – peale tuule ja tulekeelte – oli see, kui jüngrid hakkasid rääkima erinevaid keeli, kõneledes Uue Lepingu heast sõnumist kõigile kohaletulnud juutidele nende omas keeles. Jumala sõnum nende märkide kaudu oli selge: evangeelium kuulub alates nelipühapäevast kõigile rahvastele. Uus Leping sõlmitakse Püha Vaimu töö kaudu, kui Ta kirjutab Jumala käsud usklike südameisse. Jumala nähtav kohaolek oma Vaimu kaudu on märgiks, et Jumala kuningriik on rajatud Tema kogudusse.

Nelipüha muutis Jeesuse Kristuse järgijate jaoks kõik. Enne päeva lõppemist oli kogudus kasvanud 120 liikmelt 3000-le. Tagasihoidlikud inimesed muutusid julgeteks, arad muutusid vaprateks ning kaduma läinud inimesed leidsid oma elule suuna. Kui nad avasid oma suu rääkimiseks, kostusid nad nagu Jeesus kõneleks. Kui nad panid oma käed haigete peale, oleks justkui Jeesus ise oleks neid puudutanud. Äkki olid nad hakanud tegema tegusid, mida nad olid näinud ainult Jeesust tegemas. Jumal oli oma rahva seas ja Tema Kuningriik oli avatud kõigile, kes hüüdsid Tema nime appi. Nad võtsid vastu Jumala Vaimu ja uue südame Jumalalt. Ma soovin seda kogemust ka kõigile teile!

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat