Kootsingukoolitusel õpiti esitama õigeid küsimusi

Avaldatud 28.2.2022

25.–27. veebruarini oli Simisalus Järvamaal Balti uniooni tervisetööharu koolitus kootsimise teemal. Koolitajaks oli seitsmenda päeva adventistide koguduse peakonverentsi tervisetöö juhi abi dr Katia Reinert. Koolituse kolme päeva sisse mahtus viis neljatunnist sessiooni, kus oma koht oli nii teooria õppimisel kui ka harjutamisel paarides või laudkondades. 

Seda ja ka teisi tervisealaseid koolitusi viiakse läbi maailma eri paigus eesmärgiga edendada koguduseliikmete suhtlemisoskusi oma kogukonnas. „Kootsimise koolitusel arendame oskusi, mis aitavad meil inimesest hoolida: kuidas inimest toetada, et ta saaks oma ellu muutusi tuua,“ rääkis Katia ning lisas, et erinevates kohtades õpetades on peamine eesmärk see, et meie koguduse liikmed oskaksid hoida kaasinimestega paremaid suhteid ja aidata teisi muutuste teel, olgu selleks valdkonnaks tervis või midagi muud. „Samuti soovime, et inimesed õpiksid paremini kuulama, peegeldama, mida meile räägitakse. See aitab luua suhtlemiseks turvalise ruumi,“ selgitas koolitaja. Katia nentis, et kui meie koguduse inimestel on paremad suhtlemisoskused, on neil paremad suhted oma kogukonnas nende inimestega, kes ei tunne Jumalat. „See on meie eesmärk – et meie kogudus oleks selles vallas parem.“

Koolitusel osalejate kohta märkis Katia, et Eesti grupi juures meeldis talle tõsiasi, et kuna see oli väike, sai ta siin rohkem inimesi tundma õppida. „Kõik olid vestlusesse kaasatud ja kõik olid innukad harjutusi kaasa tegema. See oli väga tähelepanelik grupp.“

„Koolituse eesmärk on alustada iseendast. Iga inimene, kes selle koolituse läbib, saab harjutada neid oskusi enda igapäevastes vestlustes kodus või sõprade või kolleegidega. Nii saame toimida nagu Jeesus – suhelda oma kogukonna inimestega, nagu Tema tegi,“ märkis Katia koolituselt saadud oskuste praktiseerimise kohta.

Koguduste liidu tervisetöö juht Allan Randlepa jaoks oli see neljas kootsingukoolitus, ent ka siit oli midagi uut õppida: „Mulle väga meeldib see materjal, see on väga professionaalne ja siin on väga tugevalt sisse toodud vaimulik komponent. See koolitus on hästi struktureeritud ja loogiline,“ sõnas Allan ja lisas, et kuna koolituse maht on suur ja aega selle läbiviimiseks vähe, siis võttis suurema osa teooria ning harjutamiseks oleks vaja pikemat koolitust.

Allan märkis, et usub kootsingu meetodisse. „See ei ole sada protsenti igas olukorras kasutatav, aga kui inimesel on teadmised olemas, siis see on tõhus viis, kuidas aidata inimestel oma ellu muutusi tuua. See on ka universaalne meetod: me saame aidata inimesi edasi vaimulikul teel, kasutada seda kogudusetöö juhtimises, vabatahtlikega töötades. Siin on väga palju universaalseid võtteid.“

Allan soovib, et need, kes koolitusel osalesid, leiaksid endas motivatsiooni ja järjekindlust õpitud oskusi järk-järgult praktiseerida. „Olgu kodus laste või abikaasaga suheldes või koguduse töös. Koolitusel tundub kõik äge, aga kui oled päriselt mingis situatsioonis, siis tundub enda arvates kergem ja tõhusam langeda nõuandmise vormi. Et sama asi kootsinguga läbi teha, on vaja vähemalt viis korda rohkem aega.“ Allan sõnas lõpetuseks, et loodab, et inimesed ei loobuks omandatud oskustest ja teadmistest.

Koolitusel osalenud Kai Sommer ütles, et tema sai koolituselt selle, mida otsima tuli. „Tulin koolitusele küsimusega, kuidas oma kogukonda paremini teenida. Ma aktsepteerin loomupäraselt inimeste arvamusi, mul ei ole sellega raskusi olnud – aga kuidas sealt edasi minna, kuidas tuua sisse jumalik mõõde? Selle tööriista ma sain,“ tõdes Kai ja lisas, et mõtleb sageli sellele, mis on tema kui kristlase roll oma maal.

Liina Kõrgend, kes töötab meditsiinivaldkonnas, on osalenud motiveeriva intervjueerimise koolitusel ning soovis nüüd teada, mis on nende kahe meetodi erinevus. „Sellele küsimusele sain vastuse. Patsientidega suhtlemisel on kõige olulisem faktor aeg – kuidas seda leida. Isegi siin harjutamise ajal jääb ajast puudu,“ ütles Liia, lisades, et tema jaoks on koolitus oma eesmärgi täitnud.

Koguduste liidu noortejuht Krõõt Lõbus rääkis, et mõtles koolituse ajal neile vestlustele, mis tal on oma töö raames inimestega olnud ja millega ta on proovinud inimesi aidata, ning jõudis äratundmisele, et on teinud palju vigu. „Olen siin saanud teadmisi, kuidas paremini teha, kuidas neid oskusi harjutada. Aga neid on vaja rohkem harjutada – kuidas küsida loomulikult ja õigel ajal õigeid küsimusi,“ arutles Krõõt. „Oluline on märgata, mida inimesed ütlevad, ja sellest kinni haarata hetkel, kui see on oluline. See on vajalik ja huvitav kursus – üldse elus ja inimestega töötamisel,“ sõnas Krõõt ja lisas, et on oluline teada, kuidas suunata inimesi tundma, et nad saavad oma eluga hakkama ega pea toetuma vastuste saamisel teistele. „Nendes endas on vastused olemas, kui kaevuda endasse ja kuulata iseenda mõtteid ja seisukohti.“

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat