Kompassi väikekogudusest sai kogudus

Avaldatud 24.1.2022

Laupäeval, 22. jaanuaril oli Kompassi väikekoguduse koguduseks organiseerimise jumalateenistus. Hingamispäev algas piiblitunniga, millele järgnes jumalateenistus, kus kõneles seitsmenda päeva adventistide koguduste Eesti liidu esimees Andres Ploompuu. Seejärel oli koguduse organiseerimise ja kogudusevanemate ordineerimise osa.

Organiseerimiskoosoleku käigus tuletas koguduste liidu esimees Kompassi kogudusele meelde adventistide koguduse 28 põhitõde ja selgitas ülevaatlikult, mida see koguduseks organiseerimine koguduse jaoks tähendab. Kompassi koguduse juht Meeri Pajula sõnas, et organiseerimiskoosolekul oli hääletamine suure kaaluga. „Kõigepealt hääletasime selle üle, et need inimesed, kes olid avaldanud soovi Kompassi kogudusega liituda, saaksid kogudusse vastu võetud. Siis oli ametnike kinnitamine: kogudusevanemate, tööharujuhtide ja kogudusejuhi ametlik hääletamine.“ Kompassi koguduses on 28 liiget.

Kompassi koguduse vanemateks ordineeriti kolm inimest: Krõõt Lõbus (pildil vasakul), Joonas Helde ja Meeri Pajula (pildil paremal), viimane neist on ühtlasi ka koguduse juht. „Pärast ordineerimist tänasime kogudusega Liisu Jallaid ja Ivo Käsku selle töö eest, mida nad on teinud, ja nende panuse eest,“ sõnas Meeri.

Meeri sõnas, et Kompassi kolm kogudusevanemat moodustavad koguduse juhtkonna. Nad on koguduse juhtimise ja suurema pildi suunamise juures alati olemas ja nad saavad kasvatada isiklikku lähenemist kogudusele,“ sõnas Meeri, kelle ema Anu Martinson oli esimene naine, kes meie koguduste liidus kogudusevanemaks ordineeriti. „Ma nägin enda ema otsust kõrvalt ja teadsin seda, aga minu otsus ei olnud ajendatud sellest, et keegi minu perest on seda teinud. Võtan seda rolli isiklikult ja ma ei tundnud survet seda vastu võtta,“ rääkis Meeri. „Ma olen rõõmus selle üle, et kogudus on mulle sellise ameti usaldanud. Nüüd kogudusevanemate käsiraamatut läbi töötades ja arutades teiste meie koguduse vanemate ja Ivoga neid asju, näen, et see roll on minu jaoks hästi oluline. Need asjad, millele hakkame koguduses tähelepanu pöörama, on minu jaoks olulised teemad koguduses – meie koguduse üldine hoidmine, liikmete hoidmine. Isiklik suhe selle kogudusega kasvab ja see on minu meelest tore.“
Koguduste rajamise koordinaator Ivo Käsk sõnas, et meie liidus ei ole varem väikekoguduse vormi kasutatud, kuid uusi kogudusi on ikka rajatud. „Kompass on värskelt läbi teinud selle protsessi, mille oleme Eesti liidus sätestatud. Väikekoguduse vorm on üleilmses koguduses kasutusel, meie liidus ei ole seda varem kasutatud,“ selgitas Ivo.

Ivo sõnas, et tunneb rõõmu, et Kompassi kogudus on jõudu kogunud ja iseseisvunud. „Tänu Jumalale toimib see kogudus hästi, oma rõõmude ja muredega nagu ikka.“ Kompassi kogudust juhivad koguduse liikmed ja sellest tulenevalt jääb ta ka edaspidi koguduste rajamise tööharu haldusalasse. „Harjumuspärases mõistes sellel kogudusel pastorit ei ole ja koguduste rajamise osakond hoolitseb selle eest, et sellisel kogudusel oleks pastor-koots, antud hetkel olen see mina, olen olnud algusest peale,“ rääkis Ivo. „Krõõt on koguduse piiblitööline, kuid tema roll ei ole juhtida kogudust, seda teeb kogudusejuht Meeri, kes on ühtlasi ka kogudusevanem,“ ütles Ivo ja lisas, et tunneb suurt rõõmu sellest, et Kompassis on inimesi, kes võivad ja saavad olla kogudusevanemad ja kes seda osa rõõmuga täidavad.

„Kogudust rajades oli üks eesmärkidest, et viie aasta jooksul koguduse rajamisest saab sellest kogudusest emakogudus,“ tõdes Ivo. „Kompass sai sügisel 3-aastaseks ja hea meel on sellest, et Kompassi kogudus räägib endiselt sellest teemast, millal ise saada emakoguduseks järgmisele kogudusele.“

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat