Adventkiriku sünnipaik sai 150 aastaseks

Avaldatud 10.3.2009, allikas Adventist News Network

Battle Creek on linn Ameerika Ühendriikides, mis omab adventkiriku jaoks olulist ajaloolist ning kultuurilist tähendust. Möödunud kuul tähistas linn oma 150. aastapäeva.

Linnavalitsus tähistas seda 24. veebruaril, mil kokku tuli kaheksa varasemat Battle Creeki linnapead.

Oma algusaastail oli linn ka kodukohaks mitmele orjapidamise vastase liikumise juhile. Siin elas 27 aastat ka inimõiguste aktivist Sojourner Truth.

Linnapea Mark Behnke sõnul on 150 aasta järel linnas säilinud inimeste vaimsus. „Mul on au olla Battle Creeki linnapea,” ütles ta.

„Battle Creek oli tugevalt mõjutatud kveekerite poolt, keda tunti oma tolerantsuse poolest teiste seisukohtade suhtes,” rääkis adventkiriku ajaloolane James Nix. „Tänu sellele said ka hingamispäeva pühitsevad adventistid siin sallivama vastuvõtu, kui nad oleksid seda ehk kuskil mujal kohanud.”

Battle Creekis rajati adventkiriku esimene kirjastus, The Review and Herald. Siia rajati ka Battle Creeki sanatoorium, mille tegi kuulsaks John Harvey Kellogg. Linnas elas ka adventkiriku üks rajajatest Ellen White.

Ühinenud usklikud Battle Creekis panid aluse ülemaailmsele kirikule aastal 1863, hakates ennast nimetama seitsmenda päeva adventistideks. Järgneva 50 aastaga kasvas adventliikumine 100 000 liikmega organisatsiooniks. Tänapäeval on adventiste peaaegu 16 miljonit.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat