Koos tegutsemine

Avaldatud 2.10.2021, autor Ardo Rosin, allikas Meie Aeg

Olen kolme lapse isa ning jagan mõningaid mõtteid, mida olen isana täheldanud.

Elu koos lastega on tähendanud minu jaoks väga suurt vaimulikku kasvamist. Laste kasvatamine annab väga selge pildi sellest, kuidas ka meie vaimulikult Jumala lastena kasvame. Vanemate jaoks on see väga suur ja ränk töö, et panna lapsi armastama reegleid, mis tagavad nende kordamineku elus. Nii peab ka Jumal meile tihti meelde tuletama oma reegleid, mis on tehtud inimese enda heaolu huvides.

Laste kasvatamine tähendab ka seda, et tuleb kõrvale panna enda ambitsioonid ja pühendada oma elu kellegi teise heaks. Pärast iga lapse sündi on jäänud vähemaks seda aega, mida saaks nimetada vabaks ajaks. Ka nende ridade kirjapanemine võttis väga kaua aega just seetõttu, et sellist hetke, mil ei oleks vaja tegeleda ühegi lapsega, oli päris keeruline leida.

Ilmselt ei üllata ühtegi isa ja lapse­vanemat see, et laste kasvatamise juures läheb vaja suurel hulgal kannatlikkust, mida läheb vaja ka kristlase elus, „et Jumala tahtmist täites saaksime kätte tõotuse” (Hb 10:36). Selgitada ühte ja sama asja iga päev ja mitu korda, jäädes seejuures rõõmsaks ja rahulikuks – see nõuab maksimaalset kannatlikkust. Kindlasti tasub hakata kannatlikkust koguma ja harjutama juba enne lapsevanemaks saamist, vastasel korral võib see salv ootamatult kiiresti tühjaks saada.

Üheks peamiseks tegevuseks, mida poistega koos teeme, on ehitamine. Oleme sel suvel ehitanud kasvu­hoone ja hetkel on käsil kanaaia ehitus. Kui mina siirdun objektile, on kolm abilist kiiresti kohal ja nõuavad oma tööriistu. Seega tuleb ehitustegevuseks varuda suurel hulgal tööriistu, sest täpselt samad tööriistad, mis on isal, peavad olema ka kõigil kolmel poisil. Vastasel korral võib alata võitlus osade tööriistade pärast ja ehitusest ei pruugi midagi välja tulla. Tihti juhtub sedagi, et õhtuks on alles vaid minu tööriistad ning poiste omasid tuleb hakata kaugemalt otsima.

Poistega mängime tihti koos palli ning sel suvel oleme väga palju saanud käia ka ujumas. Koos tegutsemine loob perekonnas head suhted ning paneb aluse positiivsetele tunnetele ja kogemustele. Lapsi tasub kaasata oma tegevustesse nii palju kui võimalik. Siis õpivad lapsed ka vanemaid usaldama.

Ardo Rosin

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat