Õppetunnid suvisest loodusest

Avaldatud 24.9.2021, autor Õnne Kivinurm, allikas Meie Aeg

Kuum suvi on sirutamas oma viimast haaret enne töise sügise algust. Kui kevadega käib kaasas uudsuse ja taassünni võlu, siis hilissuvel on hoopis erinev ilu. Kõik värvid, lõhnad ja valmivad viljad räägivad meile küpsemisest ja küpsusest. Need, kellel on olnud võimalust ja tahtmist kasvatada toidupoolist, saavad nüüd nautida Taevaisa heldeid kingitusi valmiva saagi näol. Kuigi selleks tuleb ka põllumehel oma osa teha, on imeline jälgida, kuidas Jumal on loonud kõik protsessid ja tingimused vilja võrsumiseks, kasvamiseks ja küpsemiseks. 

Kas pole kummaline, et inimene loodi mullast ja samuti luuakse ka tänasel päeval inimest kaudselt uuesti mullast? Kui paneme kevadel seemne mulda, siis terve suve kasvab see mullas leiduvatest ainetest suureks ja tugevaks taimeks. Ühest seemnest kasvab porgand ja teisest seemnest samas mullas hoopis peet. Kuna meie keha ehitamiseks kasutatakse aga justnimelt neid aineid, mida toidust saame, siis kaudselt „lapitakse“ ja uuendatakse kogu me keha praegugi toidu kaudu sellega, mis tuleb mullast. Ajastul, kus toit tuleb enamasti poest, olen ka ise jäänud kaugele märkamaks igapäevast loomisimet. Kuid loomise ime tundmaõppimise kaudu võime saada olulisi õppetunde ka Jumala uueksloovast väest. 

Kuid ainuüksi mullast taimedele eluks ei piisa. Just selleaastane kuum suvi on teravalt meelde tuletanud, kui väga vajame kõik eluks vett. Nii mõneski paigas on olnud mure, kas vett ikka jätkub enne järgmise vihmavalingu saabumist. Meiegi veeteenuse pakkuja saatis juba juuli alguses kirja, kus paluti veega kokkuhoidlikku ümberkäimist, kuna osades tihedama asustusega piirkondades on vesi õhtuti suisa otsa lõppenud. 

Ühel õhtul oma tagasihoidlikke peenraid kastes meenus Piiblilugu sellest, kuidas Jeesus pakkus naisele kaevul eluvett ilma hinnata. Tänasel päeval ei kujuta me ettegi, mida tähendas tolleaegne vajadus käia kaevult elutähtsat vett ammutamas, kuid vast annab sellesuvine leitsak aimu vee olulisusest ja hinnalisusest. Samuti oleme harjunud sellega, et päris tasuta, ilma hinnata midagi naljalt ei saa. Kuskil peab olema mingi varjatud tasu või kasusaamise plaan. 

Olen saanud meie köögiviljaaias oma lastele jutustada Piibli tähendamissõnade tagamaid. Kuid sel korral sain keset kastmist isiklikult sügavalt aru, kui oluline ja tähendus­rikas oli Jeesuse pakkumine sellele naisele seal kaevul aastasadu tagasi. Et see kõige hinnalisem me elus on meie jaoks tõesti ilma hinnata – meil pole võimalik seda osta ja sellega ei saa kaubelda. 

Ning sellest väheolulisem pole tõsiasi, et seda tullakse meile pakkuma seal, kus me parasjagu oleme! Jeesus pakkus eluvett sellele naisele tema kõige argisemate toimetuste keskel. Jumal tahab ka meiega tähendusrikkaid kohtumisi just seal, kus me oleme ja ootab, et me õpitu igapäevaellu rakendaksime. Kõik on valmis ja ootab lihtsalt vastu võtmist! Ja teisalt – kui me seda hinnalist kingitust igal hetkel vastu ei võta, siis meenutabki me elu mõnes mõttes põua käes janunevat maad ja sellel pinnal elamine justkui lõputut kõrberännakut mõnede oaasidega.

Tänapäeval, mil nii paljud asjad on vabalt ja lihtsalt kättesaadavad, võivad tähendamissõnad ja Piibli õpetussõnad jääda üksnes silmadega loetavateks, kuid südamega mõistmata. Piiblis räägitakse ju sageli sellest, kuidas Jumal on see, kes täidab inimeste vajadused ja enamgi veel – kes sätib inimeste vajadused suurt plaani arvestades paika. Tänapäeval aga on paljud asjad ostetavad ja sageli pole vaja selleks isegi kuskile minna. Piisab vaid arvuti või telefoni ning võrguühenduse olemasolust ja päevast päeva pakutakse meile asjade kiiret ostmist mõne klikiga. Kui sageli oled sina avastanud, et internetis pakutakse sulle nii-öelda hädavajaliku asjana midagi sellist, mille olemasolust sul hommikul isegi aimu veel polnudki? Kui paljut me neist asjadest tõeliselt vajame?

Selle kvartali õppetükk räägib samuti sellest, kuidas see maailm püüab asjadega kompenseerida millegi väga olulise puudumist. Kui südames on rahutus, tundub lihtsam seda püüda lahendada järgmise asja või teenusega. Reklaamidki ju tõotavad seda. Olgu see siis mõni tehnikavidin, mis lubab aega juurde anda või uus riietus, millega peaksime olema veetlevad või armastatud. Aga seda eluvett, mida pole võimalik internetist tellida, on võimatu asendada või kompenseerida ühegi maise asjaga, teenusega ega isegi suhtega. Ja nii ongi paljud oma elus asjade kõrbes rännakul otsimas tõotatud rõõmu ja rahu. 

Kui vett oli sel suvel kasinalt, siis igasuguseid putukaid oli see-eest rohkelt. Nendegagi sain ühe toreda kogemuse, mida jagada. Juulikuus oli mul võimalus oma pojaga osaleda koguduse kõige väiksematele lastele korraldatud askeldajate laagris. Seal olid igapäevasteks kutsumata külalisteks sääse- ja parmuparved. Ühel hommikul märkasin silmanurgast üllatusega, et keset lapsi täis platsi lendab parajalt suur lind. Kas tõesti on linnud nii julged, et tulevad sinna, kus lapsed kilkavad ja jooksevad?! Miks ükski laps ei märganud seda lindu ja miks see ei toonud kaasa suurt elevust? Pead pöörates sain aru, et minust vasakul pool tiirutas pea juures hoopis suur parm, mitte lind. Kuna see oli aga silmale nii lähedal ja silmanurgast polnud koheselt täpselt aru saada lendava objekti olemus, siis seetõttu seda linnuks pidasingi. 

Küll aga oli see parm sel päeval minu jaoks olulise õppetunni kohaletoojaks. Minu jaoks oluline teema sai lahenduse tänapäevase tähendamissõnaga. Nimelt ka meie eludes võib juhtuda nii, et kui mingi väike asi pidevalt silma ette sattub, näib see oluliselt suuremana, kui see tegelikult on. Võime ehk isegi asjadest valesti aru saada, kui ei vaata asja suuremas plaanis. Nii võibki juhtuda, et mõni ebaoluline või isegi kahjulik asi meie elus tundub suure või ilusana ning seejuures jääb meil märkamata kaugemal pikas plaanis kasulikud ja ilusad annid, mida Jumal meile on valmis seadnud. 

Lihtsamate asjadena võib mõne reklaami pidev nägemine tekitada näilise vajaduse see asi endalegi muretseda. Või siis saab mõni eluprobleem suuremaks kui see Jumala silmis tegelikult on. Meie elus võivad olla täna või homme probleemid nagu hiiglased Kaananimaale saadetud maakuulajate ees. Need hirmutavad meid ja näivad võitmatud – ja küllap need inimlikult oleksidki võitmatud. Küll aga Jumalal on olemas nii nõuanded kui julgustus täpselt õigeks hetkeks, et meil jätkuks kõike seda head varustust, mida on vaja meie või meie lähedaste eludes hiiglaste maa vallutamiseks Jumala poolt. 

Ja just seetõttu ongi niivõrd oluline, et juba hommikul päeva alustades oleksime ühenduses Jumalaga, et teada saada suunda selleks päevaks. Et me oleksime valmis märkama inimesi ja olukordasid niimoodi nagu Jumal need meie jaoks on lasknud valmis küpseda. Ning samuti et oleksime olemas ka nende jaoks, keda Jumal soovib sel päeval meie kaudu vaimulikult elava veega kosutada. Soovin Sulle, armas lugeja, et Su elutee oleks õnnistatud retk parima Teejuhiga! 

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat