Tallinna koguduse 111. ja kirikuhoone 85. aastapäev

Avaldatud 8.11.2008, autor Kaie Siim

1. novembri õhtul tähistas SPA Tallinna I kogudus piduliku kontsert-jumalateenistusega oma koguduse 111. ja kirikuhoone 85. aastapäeva.

Teenistusel sai kuulda palju ilusat muusikat, nii viiulil, flöödil, klaveril kui ka orkestriga koori esituses, samuti esines Tallinna vene koguduse meeskoor ning Voldemar Rosin.

Rain Siim tutvustas lühidalt koguduse ja maja ajalugu. Algsest pisikesest palvemajast, kusagil praeguse Park hotelli läheduses, hakati koguduse kasvades kirikule uut kohta otsima. Linn eraldas praeguse krundi 20 aastaks tingimusel, et see hiljem vajadusel vabastatakse. Ehitamise ajal oli see Tallinna tööstuslik äärelinna osa, millega linnal olid arendamiseks teised plaanid. Koguduse juhid said palves tarkust siiski ehitamisega edasi minna ja II maailmasõja pöördeliste sündmuste järel püsib see Jumala tahtel tänaseni. Tolleaegne tunnustatud arhitekt Erik Jakoby kavandas kiriku rahvuslikus stiilis – sisekujundus pidi edasi andma rehetuba parte ja musta laega. Lagi on tänapäeval küll hele, kuid muus osas on kujundus enamasti samasugusena säilinud. Kirikuhoone ehitati perspektiivitundega, palju suurem kui koguduse tolleaegne vajadus. Ehitusfirma ja maineka arhitekti palkamine sai teoks majanduslikult raskel ajal Peakonverentsi rahaga, kuid ka koguduseliikmed abistasid lihtsamatel ehituse abitöödel.

Armastatud kunagine Tallinna ja praegune Pärnu koguduse pastor Mati Ploompuu pidas jutluse teemal „Lootus, Kristuse II tulek ja selleks ettevalmistumine“.

Alguses meenutas ta selle maja renoveerimislugu aastal 1995, ajal mil ta teenis Tallinna kogudust. Ta rääkis, kuidas kogudusemaja alla kaevati keldriruumid, mis mõnede arvates võinuks lõppeda kiriku kokku varisemisega, aga tänu Jumalale nii ei juhtunud. Samal ajal tehti kirikule ka uued uksed ja tänapäevased pingid.

Jutluses tuletati meelde, kuidas paljud on kuulutanud juba ammu ette maailmalõppu ja millal Kristus tagasi tuleb. Näiteks Ignatius olevat kirjutanud, et oleme jõudnud viimsetesse aastatesse ja isegi Columbus kirjutas aastal 1501, et maailmalõpp tuleb kindlasti 1656.a. On hea, et inimesed ootavad Jeesuse tulekut, aga mõttetu on määrata mingit kindlat aega. Jeesus ise Piiblis ütleb, et keegi ei tea täpset aega, millal Ta tuleb ja et see juhtub tunnil, mida keegi ei arva.

Ükski peigmees ei viivita pulmapeole minemisega. Samuti meie Issand ei viivita tagasitulemisega. Tal on väga mõjuv põhjus selleks, miks Ta viibib. Me ei saa kahelda Tema tulekus, peigmees tuleb kindlasti pruudile järele. Selle tähendamissõna võtmepunkt on valvamine. Me peame valvama. Jeesus on andnud meile oma armust lisaaega ja seda selleks, et saaksime ennast ette valmistada. Kuidas olla alati valmis? Vastus on alatises ühenduses Jumalaga – igas väiksemas asjas, mõtetes ja tegudes, kõike koos Jumalaga tehes. Alustagem oma osadust Jeesusele mõtlemisest, vaimus Temaga koos olemisest. See valmistab meid ette Jeesuse II tulekuks.

Kogu teenistusest jäi hinge väga soe tunne ja oli tunda, kuidas Jumal juhtis seda õhtut ning pani kogu teenistuse taevalikult helisema. Tänu ja au Jumalale selle koha eest, kus me saame Tema armust ikka koos käia Teda teenimas ja üksteisega osadust jagada!

Jaga Facebookis
Vaata lisaks
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat