Armasta oma vaenlasi

Avaldatud 18.9.2008, allikas Meie Aeg

„Ja Saul viskas piigi ning mõtles: “Ma naelutan Taaveti seina külge.” Aga Taavet tõmbus kaks korda tema eest kõrvale. Saul kartis Taavetit, sest Issand oli temaga, olles aga Saulist lahkunud” 1Sm 18:11-12.

Saul, maailma suurim egomaniakk, oli võtnud kindlaks otsuseks Taavet tappa. Sauli kadedus Taaveti vastu sundis teda tegema kõike, mis võimalik, et jätta Taavetist halba muljet, hävitada tema elu, ta mõrvata. Olnuks Taavet normaalne inimene, siis oleks ta omakorda teinud kõik võimaliku, et Sauli mainet kahjustada, vastata solvangule solvanguga ja hävitada mees, kes oli oma kadedusel end pimestada lasknud. Taavetil oli kahel korral suurepärane võimalus Saul tappa. Kahel korral seisis ta Sauli vahetus läheduses – ühel korral lõikas ta ära tüki Sauli kuuehõlmast ja teisel korral võttis ta enesega kaasa magava Sauli piigi, mis mehe kõrval lebas – ja üheainsa hoobiga oleks Taavet võinud igaveseks lõpetada probleemid Sauliga. Aga Taavet ei olnud normaalne inimene, või täpsemalt, inimesele loomuomaselt käituv inimene. Taavet oli Jumala mees – mees Jumala südame järgi. Ja ajal, mil kõik teised elasid põhimõtte järgi silm silma vastu, tegi Taavet seda, mida Jeesus sadu aastaid hiljem õpetas – selle asemel, et Sauli, oma suurimat vaenlast vihata, Taavet hoopis armastas teda.

Meie sinuga seisame iga päev samasuguse valiku ees. Meid ümbritsevad inimesed, ka kristlased, teevad kõik, mis nende võimuses, et meid hävitada. Liigagi sageli ajendab neid kadedus. Ent sõltumata motiivist tekib säärane olukord ikka ja jälle. Meie loomupärane reaktsioon on vastata solvangule solvanguga … tasuda osaks saanud halva eest, … isegi kui meie kättemaks seisneb üksnes sellest inimesest halvasti rääkimises, püüetes maha kiskuda tema maine meid ümbritsevate inimeste silmis. Tegelikult peaksime järgima Taaveti eeskuju ja kohtlema sõbralikult neid, kes meile haiget teevad … olema lahked nende vastu, kes on meie vastu ebasõbralikud … palvetama nende pärast, kes meid vihkavad. See käib ühtemoodi nii kristlaste kui mittekristlaste kohta.

Käitu täna vastupidiselt lihalikule loomusele ja palveta inimese pärast, kes on sulle haiget teinud. Anna endast kõik, et olla selle inimese vastu sõbralik. Järgi Taaveti – ja Jeesuse – eeskuju. Saa täna oma vaenlasega sõbraks.

„Te olete kuulnud, et on öeldud: Armasta oma ligimest ja vihka oma vaenlast! Aga mina ütlen teile: Armastage oma vaenlasi ja palvetage nende eest, kes teid taga kiusavad, et te saaksite oma taevase Isa lasteks - tema laseb ju oma päikest tõusta kurjade ja heade üle ning vihma sadada õigete ja ülekohtuste peale! Sest kui te armastate neid, kes teid armastavad, mis palka te saate? Eks tölneridki tee sedasama? Ja kui te üksnes vendi tervitate, mida erilist te siis teete? Eks paganadki tee sedasama? Teie olge siis täiuslikud, nõnda nagu teie taevane Isa on täiuslik!” Mt 5:43-48. MA

Bonnie Ricks

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat