Palvepäeva üleskutse

Avaldatud 1.1.2019

Hea on uut aastat õigesti alustada. Just sellepärast on aasta esimene hingamispäev pühendatud palvele ja paastumisele – ei ole paremat viisi seista silmitsi uue aastaringiga kui veeta kvaliteetaega koos universumi Looja ja Lunastajaga. Millistele teemadele või palve ja paastu aspektidele tähelepanu keskendada, sõltub muidugi meie konkreetsetest oludest ja asjadest, mis südamel. Kui ma erinevatele palveteemalistele materjalidele otsa vaatasin ja mõtlesin sellele, mida tahaksin sel korral koguduseliikmetega jagada, jäin peatuma palvekõnni teema juures. See kõnetas mind eriliselt. Kõnetas just sellepärast, et olen sellele konkreetset nime andmatagi ise viimasel ajal palvekõnniga tegelenud. Kui ma olen Tallinnas ja mul reede õhtul ühtegi muud kohustust ei ole, siis jalutan alati üleval Toompea nõlval asuvale vaateplatvormile ja palvetan seal linnale vaadates tallinlaste pärast. Lisaks olen hakanud ühe kesklinnas asuva kooli juurest mööda kõndima ja selle kooli õpilaste ja õpetajate pärast palvetama. See on osa neist õppetundidest, mida Jumal mulle neil päevil palvetamise kohta õpetab – Ta julgustab mind järjest enam palvetama inimeste eest, keda ma isiklikult ei tunne ning kelle elus mul ei ole võimalik palvevastuseid või elumuutusi näha. Õpin, et minu isiklik kontakt nende inimestega ei ole kõige tähtsam, minu palvepüsivus on hoopis olulisem. See on hea õppetund, mida omandada.

Kutsun kõiki adventkoguduse liikmeid aasta esimesel hingamispäeval palvekõnnis osalema. Allpool olevas materjalis on palvekõnni idee praktiliselt lahti seletatud, samuti on lisatud teemasid, mida kõndides meeles pidada. Usun, et värskendav palvejalutuskäik karges talveilmas koos usukaaslastega on ülesehitav kogemus, mis ei kinnita vaid meie enda usku, vaid avab ka Jumalale uusi teid tegutseda inimeste elus, kelle eest me palvetame. Ellen G. White ütleb: „Mulle näidati, et Jumal kuuleb iga palvet, mis on siirast südamest ja usus üles poole saadetud, ja vastab neile. See, kes palve taeva poole teele saadab, saab rikkaliku õnnistuse osaliseks sel hetkel, kui ta seda kõige enam vajab, ja talle vastatakse üle tema ootuste. Mitte ükski püha inimese usus ja siiras südames esitatud palve ei lähe kaotsi.“ („Tunnistused kogudusele“, 1. kd, lk 121) Õnnistatud uut aastaringi!

Mervi Kalmus, Eesti liidu isikliku töö osakonna juht

 

Kuidas palvekõnniga algust teha

Ühine teiste usklikega. Ühenda oma usk teiste omaga, et palve võiks vabalt ja vestluslikult voolata. Suurte gruppide puhul ei ole kõigil võimalust olla piisavalt kaasatud, väikesed kahe- ja kolmeliikmelised grupid on kõige paremad. (Näiteks võib 8-liikmeline grupp palvekõnniks paaridesse jaguneda, et siis veidi aja pärast taas kokkulepitud kohas kokku saada.)

Vali piirkond. Palu Jumalal end juhtida. Kõige parem on palvekõnni rõõmusid õppida võõras naabruskonnas, see aitab sul ka enda naabruskonda hakata nägema uue pilguga. Kaubandus- ja usukeskused võivad olla põnevad kohad, kuid mitte miski ei ole parem kui puudutada palve kaudu perekondi, koole ja kogudusi, mis asuvad elamurajoonides. Kui läheduses on kõrgem koht, kust kogu ümbruskond on näha, siis kasuta neid, et kogu piirkonna eest palvetada. Kõnni kohtadesse, mis tunduvad olevat selles kogukonnas võtmetähtsusega. Kui oled selles kohas uus, siis võid oma jõud ühendada kristlasega, kes on selles piirkonnas juba misjonitööd teinud, et sinu palved oleksid abiks strateegilistelt olulistes kohtades.

Palveta avatud südamega. Palveta inimeste eest, keda sa tänaval kohtad. Kui sa seda teed, võid tajuda, kuidas Jumal muudab sinu südame Tema tahte järgi tundlikumaks. Lisa sellele tundlikkusele ka uurimistööd – teavet minevikusündmuste ja käesolevate suundumuste kohta. Kasuta alati palvesõnadena Pühakirja tekste. Kui sa ei tea täpselt, kust pihta hakata, siis vali suvaline Piiblis olev palve ja sa avastad, et see palve palvetab peaaegu iseenesest.

Keskendu Jumalale. Sea oma palve keskpunktiks Jumala tõotused, mitte saatana kurjad kavatsused. Ole ettevaatlik selles osas, et su soov astuda vastu kurjuse vägedele ei väljuks Jumala juhtimise alt ega läheks vastuollu Tema plaaniga nendega otseselt võidelda. Tule alati esmalt Jumala trooni ette, kui püüad deemonlike jõududega tänavakaklusse astuda. Palu Jumalal panna piir kurjale, nii et inimesed, kes tegutsevad Jumala väes, saaksid sellele linnale õnnistusi tuua.

Kogunege ja jagage. Jagage üksteisega seda, mida kogesite ja mille pärast palvetasite. Oma usu ja kogemuse jagamine kinnitab teisi ning ka sind ennast. Pange paika plaanid järgmise palvekõnni toimumise kohta.

Ühendage jõud. Pange kirja teiste palvekõndidel käivate inimeste nimed, et nemad saaksid tulla appi konkreetsete piirkondade katmisel. Vajadusel juhtige ettevõtmist, moodustades ja segades palvepaare. Pange kirja, millised piirkonnad on kaetud ja milliseid palveid on palutud. Pange tähele seda, kui Jumal suunab teid mingisse piirkonda korduvalt tagasi minema. Seadke oma lõplikuks eesmärgiks kogu linna katmine, kui just Jumal teid teisiti ei suuna.

 

Palvekõnni teemasid

Kristus. Tunnista palves, et Kristus on kõigi inimeste Lunastaja ja Vahemees. Kuuluta Ta palves selle naabruskonna ja vastu kõndivate inimeste Issandaks.

Juhid. Palveta inimeste eest, kes on mingilgi juhipositsioonil – õpetajate, politseinike, kohaliku omavalitsuse juhtide, lapsevanemate eest.

Rahu. Palu, et Jumala rahva pühitsus ja eeskuju võiksid sellesse piirkonda rohkem rahu tuua. Palveta uute koguduste rajamise pärast.

Tõde. Palu, et saatan ei saaks inimeste südant ja silmi sulgeda, nii et nad võiksid tulla tõetundmisele.

Evangeelium. Täna Jumalat Tema südamesoovi eest päästa kõik inimesed. Palu, et Jumal muudaks käesoleva aasta „määratud ajaks“ (1Tm 2:6), mil inimesed kuuleksid uuesti sõnumit Kristusest.

Õnnistused. Täna Jumalat kõigi inimeste nimel. Täna Jumalat kogu selle headuse eest, mida Ta on pidevalt nendele kodudele osutanud, millest sa mööda kõnnid. Palu, et võiksid linna näha Tema silmade kaudu, et sa tunneksid ära nii selle, mis on Tema silmis meeldiv ja hea, kui ka selle, mis Talle südamevalu valmistab. Palu Jumalal alustada vaimulikku ärkamist.

Kogudus. Palu suhete paranemise pärast, et Jumala rahva keskel ei oleks viha ega lahkmeelt. Palu, et Jumala rahvas muutuks Jumala teenimise kaudu järjest pühamaks.

 

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat