Adventistid nimetavad katoliku kiriku väidet lihtsalt traditsionaalseks

Avaldatud 20.7.2007, allikas Adventist News Network

Neile, kes on mõtisklenud, milline religioon on see ainus ja tõeline usk, on Vatikan pakkunud taaskord oma traditsionaalse vastuse.

Rooma-katoliku kiriku avaldus, mis teatab, et protestantlikud konfessioonid ei ole tõelised kirikud, on pälvinud teiste usugruppide kriitika. Kriitikat on teinud ka seitsmenda päeva adventistid, öeldes, et väljendatud seisukohtades ei ole midagi uut.

Dokument, mille paavst Benedictus XVI kiitis heaks 10. juulil, ütleb, et protestantlikke kogukondi „ei saa katoliikliku doktriini kohaselt nimetada „kirikuteks“ selle õiges tähenduses ja neil puudub apostellik suktsessioon.
Adventkiriku juhid ütlesid, et see avaldus selgitas katoliku kiriku traditsionaalset seisukohta.

„Siin ei ole midagi üllatavat,“ ütles Kwabena Donkor, kes on Adventkiriku Piibliuurimise Instituudi asedirektor.
„Vatikani II kirikukogu järel, kui 1960-ndatel moderniseeriti katoliku kirikut, on paljud arvanud, et katoliku kiriku sees on toimunud olulisi muutusi,“ ütles Donkor. „Kuid neid ei ole seal toimunud.“

„Adventistidena on meie arusaamine kirikust täiesti teistsugune,“ ütles Donkor. „Me ei määratle kirikut millegina, mille peaks on Kristus koos paavstiga.“
Teisedki protestantlikud liidrid on väljendanud oma pettumust katoliku kiriku väljendusviiside suhtes.

Associated Press tsiteeris luterikiriku piiskoppi Wolfgang Huberit, kes ütles, et katoliku kirik oleks võinud valida väljendusviisi, mis oleks paremini säilitanud kestva uskudevahelise dialoogi sildu.

„Sellised Vatikani avaldused ei mõjuta ega ole pettumuseks adventistidele,“ ütles adventkiriku avalike suhete ja usuvabaduse osakonna juhataja John Graz.

Graz ütles, et adventkirik on alati olnud vastumeelne oikumeenilise liikumisega liitumiseks, kuid usub „ühtsust vaimus, ühtsust ustavuses Piiblile ja ühtsust armastuses. Adventistid hindavad häid suhteid ja usuvabadust kõigile,“ ütles Graz.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat