Tartus käivitus projekt "Eesti Meistri Orel"

Avaldatud 18.5.2008

Tartu on vanade kultuuritraditsioonidega linn. Oma osa on sellesse andnud ka kohalikud kirikud. Lille tänavale on püstitatud Arnold Matteuse projekti järgi funktsionalistlikus stiilis adventkirik, mis valmis aastal 1929. 2008. a. alguses asutas selles hoones tegutsev Adventkogudus sihtasutuse, mis sai nimeks "Eesti Meistri Orel". Sihtasutuse eesmärgiks on rajada adventkirikusse uus vileorel.

Oreliprojekte on Eestis suuremaid ja väiksemaid. Enamasti on need seotud välisfirmade ja sealsete orelimeistritega. Sihtasutus "Eesti Meistri Orel" ei vaata kaugele piiri taha, vaid soovib kasvatada meie oma kultuurikihti läbi kohaliku orelimeistri, kelleks on tuntud orelimeistrite perekonna Kriisade praegune esindaja Hardo Kriisa.

Kavandatav orel on kahe manuaali ja pedaaliga ning registrite arvuks on esialgu planeeritud 15–16. Dispositsioon on tehtud nii, et oleks võimalik mängida erinevate ajastute orelimuusikat ning see sobiks ka konkreetse kirikuruumi akustika ja miljööga.

Uus pill võimaldaks aktiviseerida Tartu kontserdielu, olles sobivaks just oreliga seotud kammermuusika esitamiseks, aga kindlasti ka orelikontsertide korraldamiseks.

Uue oreli maksumuseks on meister pakkunud 1,5 miljonit krooni. Võimalik töö algusaeg oleks 2009. a. suvi. Orel ei ole pill, mida ehitatakse mõneks aastaks. Sellel saavad musitseerida meie lapsed ja lapselapsed. Eesti Meistri Oreli sihtasutus kutsub Sind toetama seda projekti oma annetustega. Sinu panusest sõltub väga palju.

Kontaktandmed:
Rein Kalmus
tel. 56319710
e-mail: rein.kalmus@advent.ee
sihtasutuse arvelduskonto:
SEB 10220083782018

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat