Teenige ühiskonda, mitte ainult oma koguduse liikmeid

Avaldatud 15.2.2007, allikas Adventist News Network

Millal oli viimane kord, mil Sinu kirik pööras tähelepanu probleemidele väljaspool kogudust? Kui Sa ei suuda seda meenutada, siis tea, et Sa pole ainuke. On palju teisi Seitsmenda Päeva Adventistide kogudusi, kes teevad vähe selleks, et leevendada ühiskonna puudusi. Adventistide 2002. aastal läbiviidud uurimuse kohaselt on ainult 29% koguduse liikmetest seotud ühiskonna teenimisega.

See number võib tulla üllatusena kuivõrd adventistid on rajanud ja tänapäeval ka juhivad paljusid inimsust rõhutavaid organisatsioone nagu näiteks ADRA, Adventistide Ülemaailmne AIDSi Teenistus ja paljud teised.
Kuigi need ühendused on olulisel kohal kiriku püüdel abistada neid, kellel on elus vähem vedanud, pole siiski keskmine koguduse liige kaasatud inimeste teenimisse, üteb dr May-Ellen Colon, Hingamispäevakooli ja isikliku teenistuse asejuhataja.

Kiriku visiooniks on, et 2005-2010 aastatel püütakse ühiskondlikus töös kaastegevate koguduseliikmete protsenti tõsta 40-le.

"29% on kriitiline piir. See võib olla kiriku traditsioonide tagajärg, kus on palju kogudusesiseseid tegevusi," arvab Colen. Tema sõnul peaksid pastorid teenima ühiskonda ja mitte ainult kirikut.

Kenneth Flemmer, ADRA-st märgib: "Seitsmenda Päeva Adventistide ametlik missioon kutsub meid vaeste teenimisele. Evangeeliumi kuulutamine ühendab endas nii inimese füüsilisi kui ka inimlikke vajadusi."

"Paljud inimesed arvavad, et adventistide traditsiooniline osa pole osalemine ühiskondlikus töös," nõustub ka Monte Sahlin, Kolumbia Unioni Liidu loova teenistuse asepresident, "Kuid see on väärarenenud adventism, mis eostus 1920-1930 aastatel, mil keskenduti peamiset evangelismile. Esmased advent-pioneerid olid väga tugevalt seotud ühiskonna probleemidega."

Siiski märgib Colon, et paljud adventkogudused on juba praegu väga tugevalt ühiskonna aitamisega seotud. Virginias, USA-s, Summerville adventkogudus toetab rahaliselt maakonna ainsat lastekeskust ja ka huvialategevusi mitmetes avalikes koolides. Central Coast Community kogudus Austraalias on ühendanud oma jõud Punase Risti ning Sanitarium Health Food Company´ga, et toita riskigrupis lapsi viiel päeval nädalas kohalikus põhikoolis. Soulis, Koreas, tegutseb kirikus populaarne taimetoidurestoran viiel päeval nädalas. Samuti pakuvad nad hingamispäeva lõunaid, juuksuriteenust, ning tasuta arstiteenust vanuritele.

Coloni sõnul võiks ühendada sotsiaalse teenistuse evangeelse teenistusega. Ta pöörab tähelepanu Ellen G. White-i kirjutistele, kes nimetas sellist teenistust Kristuse teenistuse meetodiks. Näidates inimestele, et sa hoolid nende füüsilistest vajadustest, avad sa uksed ka nende vaimulike probleemide lahendamisele.

Kiriku arenemiseks on vajalik ka ühiskonna arenemine.
Colon hoiatab siiski, et inimesed ei valiks juhuslikult, millised programmid võiksid ühiskonnale kasulikud olla. Selle asemel soovitab ka töötada koos kogukonna juhtidega, et teada saada, millised kohad vajaksid erilist tähelepanu. "Milleks avastada uusi meetodeid millegi tegemiseks, kui selle asemel on võimalus ühineda juba eelnevalt edukalt toiminud programmidega?"

Praeguses kiirtoidu, kiirete tulemuste ja kiirete ristimiste ajastul ei pruugi me neist sammudest märgata koheseid tulemusi adventismile, kuid me peame töötama ühiskonna heaks sooviga teisi aidata - selliselt saame peegeldada Jeesuse armastust inimkonna vastu.

Taashi Rowe
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat