Lõuna Aafrika: Maailma kongress sihib tähelepanu usulisele vihale

Avaldatud 13.2.2007

Radikalismi kasv, mis on viinud religioosse sallimatuse plahvatuslikule kasvule, on üks teemadest, mida käsitletakse religioosse vabaduse kongressil Aafrikas - paik, kus viimase ajani tundus olevat vajaka usulise vabaduse põhimõtetest.

"Aafrika on pika aja jooksul olnud avatud mitmetele religioonidele, kuid just viimasel ajal tundub olevat probleem usulise tolerantsusega," ütles dr. John Graz, Ülemaailmse Usuvabaduse Ühenduse (IRLA) peasekretar. Organisatsioon planeerib oma kuuendat maailmakongressi, mis viiakse sel kuul läbi Kaplinnas.

27. veebruarist 1. märtsini peetava kohtumise teemaks on "Võitlus usulise vihkamise vastu läbi usuvabaduse" ning juhib tähelepanu ka mitmete maailmausundite usulisele tagakiusamisele. Ürituse kestel viiakse läbi 15 töötuba näiteks järgmistel teemadel: Usuline vabadus Aafrikas: uued väljakutsed; Võitlemine usulise sallimatusega; Religioossed sümbolid avalikes koolides; Kiriku ja riigi eraldatus USA-s.

"Põhja- Aafrikas on väga keeruline saavutada usulist vabadust, " seletab Graz, "seadusandlusega on piiratud inimese usu vahetamine ning kõik, mis võib seda julgustada. Eritrea on väga keeruline paik usuvähemustele. Somaalias võidakse sind taga kiusata kuna kuulud teatud usulistesse rühmitustesse. Osades paikades Nigeerias on need, kes pole moslemid, moslemi Sharia seaduse all."

Korraldajad loodavad vähemalt 500 osavõtjat igast maailmajaost, nende seas valitsuste ametnikud, suursaadikud, kirikujuhid ning usuvabaduse eksperdid. Samuti oodatakse üritusest osa võtma Lõuna- Aafrika Vabariigi juhte.

Korraldajad selgitasid, et Lõuna- Aafrika sai valitud kongressi läbiviimise paigaks just selle tõttu, et tunnustada sealseid hiljutisi muutusi ning edenemist inimõiguste alal. Kaplinnas kavatsevad nad külastada ka Robbeni saart, kus Nelson Mandelat hoiti 27 aastat vangis.

"Meie võimalus midagi ära teha, on kaasata kõnelejaid ja eksperte, kes on erineva usulise taustaga. Neil kõigil on erinev lähenemine, kuid kõik siiski ühise eesmärgi nimel. Samuti on see hea näide kogu maailmale, et erineva taustaga inimesed saavad koos rahulikult töötada keerulistes küsimustes," seletab Graz.

"Enamus tagakiusamistest toimub salaja. Sellise kongressi korraldamisega loodame me pöörata inimeste tähelepanu sellele probleemile ja muuta ka nende suhtumist sellesse," ütles Jonathan Gallagher, IRLA asesekretär.

IRLA alustas oma tööd juba 113 aastat tagasi adventistide juhtimisel. See mittetulundusühing on loodud, et kaitsta kõikide inimeste vabadust usule. IRLA korraldab maailmakongressi kord viie aasta jooksul erinevates maailma paigus. Rohkem informatsiooni selle organistastiooni tööst leiad: www.irla.org
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat