Uusaastatervitus 2018: Uuele ruumi, Issandale ruumi

Avaldatud 3.1.2018, autor Ivo Käsk

„Siis Issand ütles Moosesele: „Mine rahva juurde, pühitse neid täna ja homme, ja nad pesku oma riided! Ja nad olgu valmis kolmandaks päevaks, sest kolmandal päeval astub Issand kogu rahva silma ees alla Siinai mäele. /../ Ja Mooses tuli mäelt alla rahva juurde; ta pühitses rahvast ja nad pesid oma riided.“ (2Ms 19:10.11.14)

Issand tuli kõrbes oma rahvaga kohtuma ja rahvas pidi selleks valmistuma. Vajaliku sisemise hoiaku tekkimiseks oli vajalik väline valmistumine. Rikkad võisid oma riided vahetada. Aga tavalisel inimesel oli üldiselt ainult üks riie. See tuli pesta.

Kui me valmistume miskiks heaks sündmuseks, koristame oma kodu või koguni kaunistame selle. Kui läheme sündmusele, mis on eriline, riietume eriliselt. Kui kohtame erilist inimest, sätime end puhtaks ja kenaks. (Üks inimene, kes soovib kogeda helgust ja rõõmu, hoiab enda ümber puhtust ja ilu kogu aeg. „Su riided olgu alati valged ja ärgu puudugu õli su pea peal!“ (Kg 9:8)) Sama kehtib Jumala ootuses.

Kui meie tuba on asju täis, siis ei mahu sinna midagi uut. Uuele on vaja teha ruumi ja miskit vana välja viia.

Kui me alustame oma päeva ja ootame, et Jumal juhiks meid sellel päeval, seame end selleks valmis. Me korrastame oma mõtted, võtame ühe tühja hetke ja palume: „Võta mind, oh Issand, olen täiesti sinu oma. Ma panen kõik oma plaanid sinu jalge ette. Kasuta mind täna oma teenistuses. Jää minuga ja olgu kõik minu tööd tehtud sinus!“ (Ellen White „Tee Kristuse juurde“ 2015, lk 86)

Kui tuleme jumalateenistusele, saame ennast valmistada. Saame jätta kõrvale muud tegemised ja mõtted, jääda vaikseks ja paluda: „Issand, palun ole meie keskel. Ma armastan sind ja kiidan sind! Olgu meie ülistus magus sulle kuulda! Me soovime kohtuda sinuga, palun kõneta meid!

Kristuse surma mälestamisele tulles saame ennast valmistada. Võime seda teha eelnevalt – peatuda ja mõelda, igatseda lähemale Jumalale, mõista paremini tema armu, soovida andestust ja puhastust oma ellu. Valmistame oma südant üksteist armastama ja teenima, kui peseme enne Issanda lauast osasaamist üksteise jalgu.

Hingamispäeva pühitsedes teeme oma pidevalt kulgevasse ellu tühja ala. Sellise, kus kõik muu on kõrvale jäetud. Sellise, kus on ruumi eriliselt kohtuda Jumalaga ja olla temale kättesaadav. Sel päeval me lakkame töötamast ja toimetamast. Me jätame kõrvale kõiksuguse muu tegemise, mis meid igapäevaselt hõivab. Teeme ruumi selleks, et täita see päev Jumala ülistamisega ning osaduse ja julgustuse pakkumisega kaasusklikele.

Selleks, et oleks ruumi uuele heale, peame ruumi vanast tühjendama.

Lõppenud on vana aasta ja algamas on uus. Nii nagu igal hommikul peatume, vajame peatust ka uue aasta algul, et paluda: „Võta mind, oh Issand, olen täiesti sinu oma. Ma panen kõik oma plaanid sinu jalge ette. Kasuta mind sel aastal oma teenistuses. Jää minuga ja olgu kõik minu tööd tehtud sinus!

Kas sa soovid oma ellu uut ja värsket Jumalalt? Et sa muutuksid üha enam Kristuse sarnaseks? Et Jumal aina enam puhastaks sind patust? Et Jumal kasutaks sind oma kuningriigi laiendamisel?

Ma kutsun igaüht tegema ruumi palveajale aasta alguses. Meie ülemaailmses koguduses on juba mitmeid aastaid kutsustud üles võtma aasta alguses kümme päeva palveks. Meie 2018. aasta kalendris on need päevad 10.–20. jaanuaril.

See palveaeg on üle kõige isiklik ruumi tegemine. Neil päevil võib ka koguneda ja see ainult lisab väärtust, kuid peamine on isiklik osa.

Ellen White kirjutas oma eluajal selliste pühendumisaegade vajadusele mõeldes: „Nüüdsest kuni aegade lõpuni peaks Jumala rahvas olema palju tõsisem ja rohkem ärkvel, mitte lootes omaenese, vaid oma Juhi tarkusele. Nad peaksid võtma teatud päevad palvetamiseks ja paastumiseks. Võibolla pole vajalik täielik toidust loobumine, vaid tuleks süüa kasinalt kõige lihtsamat toitu.“ (Counsels on Diet and Foods, lk 188, 189)

Me loeme Taanieli loost Piiblis, et Taaniel tegi niimoodi aegajalt eriliselt Jumala häälele ruumi. Tema loobus liha ja magustoidu söömisest, veini ei tulnud ta suhu ja ta palvetas eriliselt (Tn 10:2.3).

Kui sa soovid teha ruumi Jumala häälele, siis ma kutsun sind üles võtma sellist aega. Jumal kõnetab, uuendab ja puhastab.

(10-päevaseks palveajaks on saadaval ka väikesed materjalid. Need on peamiselt palvemõtted ja lisaks paar lühikest lõiku lugemiseks. Palveaja materjalid)

Teeme ruumi Jumalale! Jumala Vaim soovib meis ja meie koguduses teha palju enamat. Meid palju enam puhastada ja palju enam kasutada oma kuningriigi laiendamiseks. Aga selleks on vaja ruumi. Võta see palveaeg! Kasuta selleks muudatust oma tavapärases toidurežiimis, aja kasutamises ja muus!

…teid pole lunastatud kaduvate asjadega, hõbeda või kullaga teie tühisest esiisadelt päritud eluviisist, vaid Kristuse kui laitmatu ja puhta Talle kalli verega.“ (1Pt 1:18.19) „Armsad, et meil nüüd on niisugused tõotused, siis puhastagem endid ihu ja vaimu kogu rüvedusest, täiustades oma pühadust Jumala kartuses.“ (2Kr 7:1)

Õnnistatud uut aastat!

Ivo Käsk
Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liidu esimees

Jaga Facebookis
Lingid
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat