Paapua Uus-Guinea: ADRA Projekt edendab kirjaoskust ja kindlustab sissetuleku tuhandetele

Avaldatud 27.10.2006, allikas Adventist News Network

Rohkem kui 25 000 inimest Paapua Uus-Guinea rahvusest, enamasti naised, õpivad lugema ja kirjutama. Lisaks 2800 inimesel aidatakse leida endale sissetulekuallikas. See toimub Suurbritannia Rahvusvahelise Arengu Ministeeriumi (DFID) ja Adventistide Arengu ja Katastroofiabi Organisatsiooni(ADRA) Inglismaa büroo abil.

656 000 USD väärt projekt kestab 3 aastat. DFID andis projekti jaoks 630 000 USD ja ülejäänund 26 000 USD on saadud era-annetustest ADRA kaudu Suurbritannias.

See initsiatiiv vähendab töönappust kogukonnapõhistes organisatsioonides ja aitab Paapua Uus-Guinea valitsusel täiendada hariduse ja sissetuleku suurendamise võimalusi. Kogukond ja valitsus saavad rohkem teada ka õigustest haridusele nagu ka naiste ja füüsiliselt raskes olukorras olijate õigustest, ütles Inglismaa ADRA director Bert Smit. Ta seletas, et kui kirjaoskaja rahvas on võimeline suurendama oma sissetulekut ja tervist, on nad võimelised osa võtma ka palju effektiivsemalt kogukonna elust ning nad suudavad palju edukamalt mõjutada võimuüksusi küsimustes, mis puudutab nende elusid.

Paapua Uus-Guinea (PUG) tunneb rõõmu suhtelisest rahust ja looduslike ressursside rikkusest. Seda on nimetatud Maa üheks kõige mitmekülgsemaks paikkonnaks, rohkem kui 850 põlise keele ja vähemalt sama paljude traditsiooniliste ühiskondadega selle üle 5-miljonilises populatsioonis. Samal ajal on PUG-i rahvused ühed kõige maalähesemad: Maailmapanga esindajate kohaselt elab ainult 18 % rahvast urbaniseerunud keskustes.

Siiski on vaesus PUG-is kõrge, eriti maakogukondades: 37 % rahvastikust elab vaesuse piiril või alla poole seda. 2005. aastal oli PUG ÜRO järgi üks vaesemaid rahvaid kogu maailmas. Eluea pikkus on ainult 55 aastat. Kirjaoskustase on regiooni madalaim, ainult 51 % naistest on võimelised lugema ja kirjutama.
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat