Pastor vastab: Kuidas pühitseda hingamispäeva praktiliselt?

Avaldatud 5.9.2009, rubriik Pastor vastab, teema Elu, autor Kaido Kask

Küsimus

Mida tähendab praktikas Hingamispäeva pidamine? Mida mõista sõnade "pühitse hingamispäeva" all? Kuidas hoida hingamispäeva erilisust/vaimsust terve päeva?

Vastus

Ja Jumal oli lõpetanud seitsmendaks päevaks oma töö, mis Ta tegi, ja hingas seitsmendal päeval kõigist oma tegudest, mis Ta oli teinud. Ja Jumal õnnistas seitsmendat päeva ja pühitses seda, sest Ta oli siis hinganud kõigist oma tegudest, mis Jumal luues oli teinud. (1Ms 2:2-3)

Pea meeles, et sa pead hingamispäeva pühitsema! Kuus päeva tee tööd ja toimeta kõiki oma talitusi, aga seitsmes päev on Issanda, sinu Jumala hingamispäev. Siis sa ei tohi toimetada ühtegi talitust, ei sa ise ega su poeg ja tütar, ega su sulane ja teenija, ega su veoloom ega võõras, kes su väravais on. Sest kuue päevaga tegi Issand taeva ja maa, mere ja kõik, mis neis on, ja Ta hingas seitsmendal päeval: seepärast Issand õnnistas hingamispäeva ja pühitses selle. (2Ms 20:8-11)

Kui sa hingamispäeval seisatad ega tee mu pühal päeval, mis sulle meeldib, kui sa nimetad hingamispäeva rõõmuks ja Issanda püha päeva austusväärseks ning austad seda ega tee, mis sulle meeldib, ei otsi omakasu ega kõnele tühje sõnu, siis sa tunned rõõmu Issandast: mina viin sind üle maa kõrgendike ja toidan sind su isa Jaakobi pärandiga. Jah, Issanda suu on rääkinud. (Js 58:13-14)

Piiblis on peale nende veel tekste hingamispäeva kohta, kuid meil jääb tavaliselt väheks sellest, mida Jumal on öelnud ja tahame veel midagi täpsemalt kuulda või lugeda, nagu rikas noormees, kes ei jäänud Jeesuse vastusega rahule ja tahtis veel rohkem teada saada. Kahjuks ta ei olnud valmis Jeesuse soovitust ellu rakendama ja läks kurvalt ära. See on hea, kui me tahame teada Jumala tahet enda kohta, kuid olgem siis ka valmis seda ellu rakendama. Laskem Jumalal end juhtida ja kasvatada, siis Ta teeb seda vastavalt meie valmisolekule vastu võtta. Hingamispäev on just selleks ette nähtud, et kord nädalas oleks terve päev Jumalaga suhtlemiseks. Me saame Temaga suhelda Tema Sõna kaudu, palve kaudu ja looduse kaudu. See päev on ka selleks, et meil oleks võimalus üksteisega suhelda nii kodus kui koguduses.

Ma soovitan lugeda Glifford Goldstein´i raamatut "Seitsmes päev". Selles raamatu autor kirjeldab, kuidas ta leidis enda jaoks hingamispäeva rahu ja mida hingamispäev üldse tähendab inimese jaoks. Ma loodan et see raamat avardab silmaringi hingamispäeva küsimuses, kuid Piibel on siiski meie usu alus.

Raamatu "Seitsmes päev" elektroonilise variandi saab alla laadida SPA Põltsamaa Koguduse kodulehelt:

http://poltsamaa.advent.ee/?page_id=226

Jaga Facebookis