Pastor vastab: Poliitika ja kristlus

Avaldatud 27.8.2008, rubriik Pastor vastab, teema Elu, vastaja Jaanus-Janari Kogerman

Küsimus

Kui pooldan keskerakonda, kas siis olen kohe paha adventist?

Vastus

Kõigepealt tuleb aru saada, et Keskerakond ja adventism on kaks täiesti erinevat asja. Üks ei välista teist ja teine esimest.

Tuleb tõdeda, et ükski tänase Eesti erakondadest ei ole oma programmikohaselt ohtlikud avalikule korrale ja kristlastele üldiselt (samuti mitte adventistidele). Seega ei ole ka Keskerakonna pooldamises adventistile midagi ohtlikku. Tuleb tunnistada ka seda, et paljud Keskerakonna programmis leiduvad punktid on sellised, mis lähevad adventkoguduse põhimõtetega kokku - eelkõige nende sotsiaalpoliitilised aspektid.

Teine asi on programmi ja tegelikkuse kokkulangemine. Sageli unustatakse oma lubadused niipea, kui valimised möödas. Harva on juhtunud seda, et kogu programm tõesti ka ellu viidaks. Valitakse sellised lubadused, mis küll valijaskonnale kauaks meelde jäävad, kuid unustatakse see, mis võib-olla paljudele oluline on.

Kahjuks on Eesti poliitikud nii mõnigi kord sattunud ka erinevatesse skandaalidesse - olgu selleks siis mõtlematusest (või liigsest mõtlemisest) tehtud väljaütlemised või erinevad oma taskute täitmisega seotud skandaalid. Ja mulle tundub, et justnimelt Keskerakond on sattunud paljudesse sellistesse.

Lõpetuseks - Keskerakonna pooldamine ei tee sind halvaks inimeseks. See ei tee sind ka mitte halvaks adventistiks. Kuid siiski ole ettevaatlik - kõik ei ole kuld mis hiilgab ja seda eriti poliitikas.

Jonathan Gallagher, ülemaailmse adventkoguduse üks juhtidest, on öelnud, et "religioon ei tohi ehitada müüre inimeste vahele vaid peab neid maha lammutama. Meie eesmärgiks peab olema Päästja armastuse peegeldamine." Sedasama peaks arvestama ka poliitika puhul. Kuni poliitika ehitab müüre, ei ole meil võimalik täita oma ülesannet - näidata Jumala armastust kaasinimestele.

Jaga Facebookis