Pastor vastab: Kas mõned toidud on keelatud?

Avaldatud 16.5.2008, rubriik Pastor vastab, teema Elu, vastaja Kaido Kask

Küsimus

Kas advendistidel on keelatud toidud ja kuidas sellest aru saada?Kuidas tänapäeval on sellest võimalik kinni pidada,kui me isegi ei tea mis on näiteks vorsti sees?Taimetoilaseks ju ei tahaks hakata ja loomaliha on väga kallis.

Vastus

1.Kor.6:19

“Või kas te ei tea, et teie ihu on teis oleva Püha Vaimu tempel, kelle te olete saanud Jumalalt, ning et teie ei ole iseenese päralt?”

Peale adventistide on ka teisi usklikke ja uskmatuid inimesi, kellele on oluline nende füüsiline tervis. Füüsilisest tervisest oleneb ka vaimne tervis ja vastupidi. Usklikud inimesed erinevad uskmatutest selle poolest, et nende ihu on Püha Vaimu tempel, mida tuleb hoida puhtana. Taaniel mõistis, et üks asi, mis ihu roojastab, on ebapuhas toit: “Aga Taaniel otsustas oma südames ennast mitte rüvetada kuninga roaga ja tema joodava veiniga.” (Tan.1:8-9) See toit oli arvatavasti pühitsetud ebajumalatele ja selle söömine tähendas ebajumalate teenimist. Ebajumalatele pühitsetud toidu söömine roojastab küll rohkem vaimu kui ihu, kuid võib olla ka komistuseks usus nõrgemale. 3.Ms.11 peatükis on loetletud linnud, loomad ja kalad, keda võib ja keda ei või süüa. Kui keegi arvab, et Uue Testamendi ajal Jumal muutis seda korraldust, siis Peetrus ütleb: “Ma ei ole veel kunagi söönud seda, mis on keelatud ja rüve.” (Apt.10:14) Juba Noa teadis, et kõik loomad pole puhtad, sest ohverdada võis ainult puhtaid loomi.Jumal ütles Noale: “Võta enesele kõigist puhtaist loomadest seitse paari, isane ja emane; ja loomadest, kes puhtad ei ole, kaks — isane ja emane.” (1.Ms.7:2) Tänapäeval on on asi keerulisem, sest loomade seas levivate haiguste tõttu ei ole ka puhta looma liha alati tervisele ohutu. Samuti on rikutud ka taimne toit igasuguste säilitus-, värv-, maitse-, lõhna- jm ainetega, mis ei tee toitu küll keelatuks, kuid paneb valima ohutumat. Kõige kasulikum organismile on naturaalne lisaaineteta ja rafineerimata taimne toit. Üks usklik mees ütles telesaates: “Kuna uuel maal enam liha süüa ei saa, kuid mulle liha maitseb, siis söön praegu nii palju kui võimalik.” Paneb muigama, kuid nii mõnigi kristlane tahab võtta sellest elust nii palju kui saab. Mina tahaks juba siin süüa uue maa toitu. Kui sa tahad Jeesust järgida kõiges, siis Ta annab sulle sammhaaval selleks ka tarkust. Puhast toitu on veel maa peal ja adventkogudus propageerib tervislikke eluviise. Tule ja küsi vastavat kirjandust.

Jaga Facebookis