Toit peab olema tervislik ja maitsev

Avaldatud 17.10.2018, rubriik Päeva sõna

Miks vaete raha selle eest, mis ei ole leib, ja oma vaevatasu selle eest, mis ei toida? Kuulake mind hästi, siis te saate süüa head ja kosutada ennast rammusate roogadega. Jesaja 55:2

Mõned meie hulgast jätavad end teadlikult ebasobiva toidu söömisest loobudes ilma ka nendest toitainetest, mis on keha ülalpidamiseks hädavajalikud. Neil, kes võtavad tervisereformi suhtes äärmusliku seisukoha, on oht valmistada maitsetut toitu, nii et see on niivõrd lääge, et ei paku rahuldust. Toitu tuleb valmistada nii, et see oleks nii isuäratav kui ka toitev. Toitu ei tohi ilma jätta sellest, mida organism vajab. Ma kasutan mõningal määral soola, olen alati kasutanud, sest sool ei ole mitte kahjulik, vaid on vere jaoks tegelikult olulise tähtsusega. Aedviljad tuleb muuta suupäraseks vähese piima või koore või millegi sarnasega.

Kuigi on hoiatatud või tõttu tekkivate haiguste ohu eest ja munade ohtra kasutamise kahjulikkuse eest väikeste laste puhul, ei tohi me pidada põhimõtte rikkumiseks niisuguste munade kasutamist, mis on pärit hästi hoolitsetud ja õigesti toidetud kanadelt. Munadel on neid omadusi, mida sisaldavad teatud mürkainete vastu kasutatavad ravivahendid.

Mõned jätavad piimast, munadest ja võist loobudes organismi ilma korralikust toidust ning on selle tagajärjel jäänud nõrgaks ega suuda töötada. Nii tuuakse tervisereformile halb kuulsus. Töö, mida oleme püüdnud üksmeelselt üles ehitada, on segatud kummaliste asjadega, mida Jumal ei ole nõudnud, ning koguduse energia on halvatud. Ent Jumal sekkub, et hoida ära nende liialdatud arusaamade tagajärgi. Evangeelium on patuse inimkonna harmooniliseks muutmiseks. Selle eesmärk on tuua rikkad ja vaesed koos Jeesuse jalge ette.

Tuleb aeg, mil peab võib-olla loobuma mõnedest toiduainetest, mida praegu tarvitame, nagu näiteks piimast, koorest ja munadest, kuid ei ole vaja end enneaegsete ja äärmuslike piirangutega segadusse ajada. Oodake, kuni asjaolud nõuavad seda, ja Issand valmistab selleks tee. …

Ärgem tunnistagem kunagi tervisereformi vastu sellega, et ei kasuta tervislikku maitsvat toitu nende kahjulike toiduainete asemel, millest oleme loobunud. Ärge mingil juhul julgustage isu ergutavate söökide-jookide järele. Sööge ainult lihtsat, tervislikku toitu ning tänage pidevalt Jumalat tervisereformi põhimõtete eest. Olge kõigis asjus ustavad ja õiglased ning te saavutate hinnalisi võite. − The Review and Herald, 3. märts 1910.

Jaga Facebookis