Misjonijutt: Hingamispäeva pärast tõrjutud

Avaldatud 19.8.2017

Kuus seitsmenda päeva adventistide perekonda jäid Jumalale ustavaks keset surmaähvardusi, vahistamist ja muud ahistamist Kirde-Indias. Selle tulemusena on nüüd 30 protsenti nende väikesest külast adventkoguduse liikmed.

Lugu algas siis, kui kuus hingamispäeva pidavat perekonda kolis 1966. aastal sellesse külasse, et pääseda oma kodukohas vallandunud ülestõusu eest. Neli aastat oli elu uues külas tavaline. Siis otsustasid perekondade täiskasvanud ristimise kaudu ametlikult adventkogudusega ühineda. Peaaegu kohe hakkasid teised külaelanikud probleeme tekitama. Nad käskisid vastsetel adventistidel usust lahti öelda või lahkuda.

Suurem osa külaelanikest kuulus teise kristlikku religiooni ega tahtnud adventistidega mingit tegemist teha. Nad ähvardasid usklikke, murdsid sisse väikesesse õlgkatusega onni, mida kasutati adventkirikuna, ja ehitasid onni keskele traditsioonilise kolmest kivist koosneva pliidi, öeldes, et see peaks olema elumaja, mitte kirik.

Mitmed külaelanikud ähvardasid adventiste surmaga, kuid väike grupp jäi oma tõekspidamistele ustavaks. Kui miski ei mõjunud, veensid külaelanikud kohaliku omavalitsuse ametnikku allkirjastama korraldust, et adventistid peavad oma usust lahti ütlema või külast lahkuma.

Järgmisel hingamispäeval ootasid adventiste pärast kirikut kodu juures politseinikud. Kolmele täiskasvanud mehele öeldi, et nad on vahistatud. Naised olid hirmul ja lapsed hakkasid nutma. Üks meestest, Pan, ütles politseile: „Me ei ole teinud ühtki kuritegu, et vahistamist ära teenida. Kui soovite meid religioossetel põhjustel tappa, siis oleme valmis oma elu andma.“

Üks politseinikest vastas, et nad ei taha kedagi tappa, aga kuna külaelanikud ei soovi neid sinna, siis viiakse nad ära. Politsei pani Pani tema sõbra Amunangi külge käeraudadega kinni ning nemad ja veel kolmas mees visati politseiauto kasti.

Pani naine tundis kõhus keeramist, kui nägi abikaasat minema viidavat, kuid talle meenus Jeesuse tõotus Matteuse 5:10: „Õndsad on need, keda õiguse pärast taga kiusatakse, sest nende päralt on taevariik.“

Politseiauto hakkas sõitma piirkonna politseikeskuse poole, mis asus rohkem kui kahe tunni kaugusel Dimapuri linnast. Poolel teel nägi Panmeichung üllatusega, kuidas käerauad libisesid tema randme ümbert lahti, nii et ta ei olnud enam sõbra küljes kinni. Ta näitas oma vaba kätt politseinikele, kes küsisid, kuidas ta käerauad lahti sai. Pan vastas, et ta ei teinud midagi. Politseinik lukustas käerauad uuesti ja nad sõitsid edasi.

Kolm adventistid pandi vangikongi, kus nad veetsid järgmised kaks päeva. Esmaspäeval ütles politsei, et nad võivad minna, kui on nõus teise külla kolima. Adventistid protestisid, et neid oli ilma uurimise ja süüdistusteta kinni peetud. Politsei ei osanud sellele midagi vastata ja lõpuks mehed vabastati.

Kui adventistid koju tagasi jõudsid, esitasid nad kohalikule omavalitsusele palvekirja, et neid lubataks rahulikult külas elada. Kolme kuu pärast said adventistid vastuse, et nad võivad külla elama jääda ning teistel külaelanikel kästi nad rahule jätta.

Sellesse külla kolis ainult kuus adventperet, kuid praegu on seal 84 adventperet. Peaaegu kolmandik küla 1500 elanikust kuulub praegu adventkogudusse.

Panmeichung ei saanudki teada, miks käerauad tema randme ümbert ära kukkusid, kuid ta ütleb, et see juhtum meenutas talle, et Jumal on raskel hetkel lähedal. See oli nagu ime, märk, mis näitas, et Jumal oli nendega.

Osaga selle kvartali kolmeteistkümnenda hingamispäeva annetustest toetatakse tüdrukute ühiselamu ehitamist adventkoolile sellessamas linnas, kus need ustavad adventistid kaks päeva vangis olid. Nagalandi adventkool vajab ühiselamuid, et adventkoolis saaksid käia õpilased ka kaugematest küladest nagu see, millest täna rääkisime, ning nad õpiksid olema head kodanikud ja Jumala teenijad.

Lühidalt

  • Nagaland asub kauges Kirde-India nurgas. Idast piirneb see Myanmariga. Suuremat osa Nagalandi elanikest peetakse hõimurahvaks – eraldi etnilisteks gruppideks, mis erinevad India peamisest osast.
  • Selles piirkonnas on valitsevaks religiooniks kristlus ja tänu 19. sajandi misjonitööle kõneletakse laialdaselt inglise keelt. Kuigi need kristlased vahetavad omal soovil uskkondi, ei toimu see tihtipeale ilma piirkonna enamuse religiooni vastuseisuta.
  • Nagalandi adventkool asub osariigi suurimas linnas Dimapuris.
Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat